Erkekte kısırlık artık sorun değil

Güncelleme Tarihi:

Erkekte kısırlık artık sorun değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yardımcı üreme yöntemlerindeki son gelişmeler, erkek kısırlığını yenmeyi başardı. Yapay döllenme yöntemleriyle, menide sperm bulunmasa bile testislerden veya döl yollarından sperm toplanmasıyla erkek kısırlığının üstesinden gelinebiliyor.

International Hospital Embriyoloji Uzmanı Nadir Çıray, tüp bebek yöntemleri olarak da bilinen vücut dışında yapay döllenme yöntemleriyle erkek kısırlığının artık önemli bir sorun olmaktan çıktığını söyledi. 6 yıl İsveç'de çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen Çıray, erkek kısırlığındaki hızlı gelişmelere rağmen, kadın kısırlığında çok fazla yol alınamadığını belirtti. Yapay döllenme yöntemlerinin ilk olarak kadınlarda tüp tıkanıklığı olarak bilinen ve spermin yumurta ile buluşmasını engelleyen soruna karşı kullanıldığını söyleyen Çıray, ‘‘Yapılan araştırmalar, sperm sayısında düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Ancak günümüzde mikroenjeksiyon (yumurta içine sperm enjeksiyonu) yöntemi ve bunu takip eden testislerden sperm ayıklanması uygulamalarıyla erkek kısırlığı neredeyse ortadan kalkmak üzere’’ dedi.

ÜÇ ANA YÖNTEM

Aşılama, tüp bebek ve mikroenjeksiyonun günümüzde en sık kullanılan yapay döllenme yöntemleri olduğunu belirten Çıray, ‘‘Klasik tüp bebek yönteminde, kadından vajinal yoldan ultrasonografi eşliğinde yumurtalar toplanıyor ve erkekten alınan spermlerle yan yana konarak döllenmesi bekleniyor’’ dedi. Aşılama yönteminde ise yumurtalıkları daha önce ilaçla uyarılmış kadının rahim ağzından içeri daha önce toplanarak yıkanan ve konsantre edilen spermlerin zerkedildiğini ve döllenmeyle gebeliğin beklendiğini anlatan Çıray, ‘‘Bu basamakların tüp bebek yöntemlerindeki gibi kontrolü yok. Vücut içinde döllenme bekleniyor’’ dedi.

Suni döllenmede varılan son durak, yaklaşık 5 yıldır kullanılan mikroenjeksiyon yöntemleri. Bir mikropipet içine çekilen tek bir sperm yumurta içine zerkediliyor. Yani teorik olarak 1 sperm, 1 de yumurta döllenme ve embriyo için yetiyor. Son 1-2 yılda erkekte menide hiç sperm bulunmasa bile çiftlerin çocuk sahibi olabildiğini belirten Çıray, ‘‘Sperm, döl yollarından ya da testislerden ameliyatla alınan parçalarda aranıp bulunuyor ve mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtaya zerkediliyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!