Engelli hayvanların farkında mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Engelli hayvanların farkında mısınız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2011 17:46

Hayvan hakları savunucuları Tuna Arman, Ateş Kantürk ve Tolga Öztorun, engelli hayvanlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ses getirecek bir projeye imza attı. “Farkında mısın?” adlı bu proje için ünlüler, hayvanlarla birlikte ‘engelli’ pozu verdi. Kasım ayında sergi açmaya hazırlanan üçlüyle proje hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

“Farkında mısın?” projesi nasıl ortaya çıktı?         
 
Tuna Arman: Üçümüzün ortak projesi bu. Biz günlük hayatta çok fazla zaman geçiriyoruz. Hepimizin hayvanları da engelli. Allah’ın verdiği canlar engelli doğabiliyor. Maalesef ‘insan’ denen iki ayaklı varlıklar nedeniyle de engelli olabiliyorlar. Biz de bu engelli hayvanlara dikkat çekmek için “Farkında mısın?” projesini hayata geçirdik.

Ünlüler bu proje için engelli hayvanlar gibi pozlar verdi. Proje için görüştüğünüz bütün ünlüler teklifinizi kabul etti mi?

Tuna Arman: Çoğu kabul etti. Profesyonel dosyamızda üçümüzün de kim olduğu, bugüne kadar hayvanlar için neler yaptığı, çekilen bu fotoğrafların hangi amaçlarla kullanılacağı yazıyordu. “Varım” diyen herkes o hafta geldi, çekimlere katıldı. Kimse hayvanlarımıza “Ay ne kötü, ben çekim yapamam” demedi. Ama hazırlık aşamasında “Hayali bile olsa elimi, kolumu, bacağımı kaybedemem” diyenler oldu, onlara da kibarca “İyi günler” dedik.

Tolga Öztorun: Onlar için de bir ilk oldu, güzel hayvanlar yerine kolu, gözü olmayan hayvanlarla çekim yaptılar. Mesela milli voleybolcu Gizem Güreşen’i benim üç bacaklı kedimle çektik. Ki onun sağ kolunun olmaması, bu mesleği yapamaması anlamına geliyor.

Tuna Arman: Ömür Gedik’in gözüne de büyük bir işlem yapıldı, çünkü onunla çekim yaptığımız kedinin gözleri dışarıdaydı. “Ben güzel kadınım, kötü olmasın” demedi. Aydan Şener de projeye destek verdi, “Yüzüm, kolum önemli değil” dedi.

Ateş Kantürk: Billur Kalkavan’ın inanılmaz güzel gözleri vardır, onun gözlerini yok ettik. Tan Sağtürk bacakları olmasa dans edemezdi, çekimlerde bacaklarını yok ettik. Hepimiz bir engelli adayıyız...

HAYVANLARA GARİP DAVRANIYORLAR

Bu fotoğraflarla öncelikle hangi konuda farkındalık yaratmayı hedefliyorsunuz?

Ateş Kantürk: Bazı insanlar, sadece bir uzvu olmadığı için hayvanlara garip davranıyorlar. Dokunmak, konuşmak istemiyorlar. Benim üç bacaklı kedimi gören biri korktu mesela. “Kediden korkuyor musunuz?” dedim, “Hayır” dedi. “Bu kediden mi korkuyorsunuz?” dedim, “Evet” dedi. Bizim tek derdimiz, engelli hayvanların varlığının fark edilmesi. Bu farkındalığı yaratmamız lazım.

Tuna Arman: İşte bu yüzden Bedri Baykam, Fulden Uras, Reyhan Karaca, Voleybol Milli Takımı kaptanı Gizem Güreşen, Hayko Cepkin, Metin Şentürk, Zuhal Olcay gibi önemli isimlerle çalıştık. İlk çekimi, benim kör kedim ve Metin Şentürk’le yaptık. 14 kişiyle çalıştık şimdiye kadar. Ama projemizde sadece ünlü isimler değil, kamuoyundan da önemli isimler olsun istiyoruz. Buket Uzuner gibi mesela.

Fotoğrafları ne zaman görebileceğiz?

Tuna Arman: Sergimiz kasım ayında açılacak. Takvimimizi ise yılbaşında çıkaracağız.

Tolga Öztorun: Hedefimiz 50 kişiyle çalışmak. Türkiye’deki tüm barınaklar için -istedikleri takdirde- ayrı takvim hazırlayacağız. Sonra da üniversiteleri ve alışveriş merkezlerini gezeceğiz.

Haberin Devamı

HAYVANLARIMIZ ENGELLİ

Siz kaç engelli hayvan besliyorsunuz?

Tuna Arman: 10 engelli kedi ve 5 engelli köpekle yaşıyorum.

Ateş Kantürk: Ben de 5 engelli kediyle yaşıyorum.

Tolga Öztorun: Benim evimde 11 engelli kedi ve 4 engelli köpek var. Biz üç kişi değiliz, bu konuyla birçok kişi ilgileniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!