Endoskopiyle iyileşin

Güncelleme Tarihi:

Endoskopiyle iyileşin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hangi hastalıklarla ilgileniyor?

Gastroenteroloji, yemek borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yolları ile ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi için çalışıyor.

İç hastalıkları (Dahiliye) bölümünden farklı mı?

İç hastalıklarına başvuran insanların yarısında bu bölümü ilgilendiren şikayetler vardır. Yani oldukça geniş bir topluluk ve tedavide gecikmemek için doğrudan gastroenterolojiye başvurmaları gerekli.

Mide ve oniki parmak bağırsağı hastalıkları çok yaygın. Bu alanda yeni tedaviler nedir?

80'li yılların sonuna kadar aşırı asit salgısının ülsere neden olduğu sanılıyordu. Ancak asiti azaltan tedavilerde hastalığın tekrarladığı belirlendi. Sonuçta, helicobacter pylori isimli bir bakterinin ülserin sebebi olduğu anlaşıldı. Mikrop tedaviyle ortadan kaldırıldığında, tedavide başarı oranının arttığı ve tekrarlarların azaldığı da tespit edildi. Ayrıca bazı ilaçların da ülsere sebep olduğu biliniyor. Romatizmal hastalıklar için kullanılan ağrı kesicilerin ülsere neden olduğu bilinmeli ve bu tür ilaçlar doktor kontrolünde kulllanılmalı. Gastroenteroloji bölümünden mutlaka görüş alınmalı. Ayrıca endoskopi, ülser şeklinde ortaya çıkan mide kanserlerinin de çok erken aşamada tınınmasını sağlıyor. Aynı şey bağırsak hastalıkları için de geçerli. Erken teşhis koyulabilmesi için endoskopiden yararlanılması gerekiyor. Aksi halde kişinin sağlığı tamamen bozulabilir.

Yemek borusu hastalıkları hakkında bilgi verir misiniz?

Göğüste yanma şikayeti nedeniyle kalp hastalıklarında muayene edilen ve hiçbir bulguya rastlanmayan insanlarda endoskopik tetkik (sindirim sistemi organlarını, ucunda kamera bulunan özel aletlerle inceleme yöntemi) sonucunda, yemek borusu hastalıkları tespit edilebiliyor. Bu yöntemle yemek borusu tümörü, ülseri, iltihaplanmalar, gevşeklikler ve mide fıtığı kolaylıkla teşhis edilebiliyor. Ayrıca bu hastalıklarda endoskopi tedavi aşamasında da kullanılıyor.

Karaciğer hastalıkları için de gastroenterolojiye mi başvurmak gerekiyor?

Evet. Hepatit (sarılık) B ve C virüsleri, kronik karaciğer hastalıklarına neden oluyor. B virüsü taşıyan kişilerin çoğunluğu taşıyıcı olarak kalıyor ve aşı olarak korunma imkanı var. C virüsü ise daha sık oranda kronikleşiyor. Siroz aşamasına gelmiş insanların tedavisinde endoskopiden faydalanılıyor. Bir sonraki aşama ise ancak karaciğer nakli ile iyileştirilebiliyor.

Safra kesesi, safra yolları ve pankreas hastalıklarından da bahsedebilir misiniz?

Safra kesesi taşlarının ameliyat edilmeden izlenmesinden yanayız. Taşların endoskopik olarak tespit edilmesi ve çıkarılması mümkün. Safra yolları ve pankreas kanserlerinde ise endoskopinin yardımıyla hastalığın bazı şikayetleri giderilebiliyor.

Endoskopik tetkik ne demek?

Gastroenterolojide röntgen kullanımı giderek azalıyor. Son yıllarda organın içine girerek, o bölgeyi görebilmeyi sağlayan endoskopik aletler çok gelişti. Ağızdan veya makattan giren kısımlarının çapları hayli küçük. Tetkik süresi çok kısaldı. Monitörden endoskopun girdiği bölge incelenebilmekte, fotoğrafı çekilebilmekte ve parça alınabilmekte. Ayrıca minik tümörlerin ve safra yolları taşlarının çıkarılmasında yani tedavi aşamasında da kullanılabiliyor.

Masaja dikkat

Masajın yorulmuş kaslar ve kan dolaşmı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu biliniyor. Ancak amatör kişilerin yaptığı masajlar ‘‘üstten masaj’’ olarak adlandırılıyor. Bu masajlar sadece vücudun belirli kısımlarının ısınıp, gevşemesini sağlıyor. Masaj yapan kişinin bazı kuralları bilmesi gerekiyor. Sadece dinlenebilmek amacıyla masaj yapıldığında sorun yok, asıl sorun ciddi ağrılar, kas sorunları, ezikler söz konusu olduğunda yaşanıyor. Bu gibi durumlarda bilgili bir kişiye danışılmadığında daha büyük zararlar söz konusu olabiliyor. Kan toplanmış bölgelere, varisli damarlara, lenf bezlerinin, damarların çoğunlukta bulunduğu bölgelere ve derinin şiş olduğu bölümlere masaj yapılması kesinlikle zararlı. Avuç içi ile yapılan masajlardan daha iyi sonuç alınıyor.

Kadında depresyon

The Sunday Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre, kadında stres, saç dökülmesi gibi çok çeşitli hastalıkların nedeni. Üstelik kadınlar da, doktorlar da ilk anda stresin hatta depresyonun bu hastalıklara sebep olabileceğini tahmin etmiyor. Ancak yapılan çok sayıda tetkik, tahlil ve incelemeler sonucunda asıl suçlunun stres olduğu anlaşılıyor. Araştırmacılar, depresyon ve stres tedavisinde kadınların yarısının doğal ve koruyucu yöntemlerden yana olduklarını belirtiyor. İngiliz doktor Emile Coufalik bu alanda Irena arı sütü içindeki bitkilerin bu alanda çok yararlı olduğunu çalışmaları sonucunda belirledi. Bu konuda daha fazla bilgi almak için, 0212 265 18 78-79 numalaralı telefonlara başvurabilirsiniz.

İsviçre’de sağlık

Kilolarınızdan kurtulmak veya genel bir check-up yaptırıp, vücudunuzun bakımdan geçmesini istiyorsunız ya da teşhisi koyulmuş bir hastalığınızın tedavi edilmesi gerekiyor. Doktorlardan ve hastanelerden korkuyorsunuz ya da hoşlanmıyorsunuz, farklı bir yerde adeta tatil yapar gibi bu meseleleri halletmek istiyorsunuz. Mümkün. Geçtiğimiz haftalarda İsviçre Günleri'nde sağlık turizmi ve İsviçre'de hizmetlerin, fiyatların, seçeneklerin arttığına dair bilgi verildi. Eğer merak ediyorsanız telefonu, 212 231 28 44.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!