En temiz havuz bile kulakta soruna yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

En temiz havuz bile kulakta soruna yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2005 01:31

En temiz havuzlar bile dış kulak yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabiliyor. Ancak bazı basit önlemlerle dış kulakta enfeksiyon oluşmasını engelleyebilirsiniz. Örneğin, havuz veya deniz mevsimi öncesinde mevcut olan kulak kirini temizletmek gibi...

l Havuz ve deniz dış kulak enfeksiyonuna nasıl yol açabilir?

Havuz ve deniz suyunun kulağa kaçması sonucu oluşan kulak iltihapları genelde dış kulakta oluşuyor. Kulak zarının delik olduğu durumlarda ise orta kulakta iltihaplanmalar gelişiyor. Her insanda dış kulak yolunda normal olarak kulak salgısı bulunur. Fakat bu salgını havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer. Dış kulak yolunu kapar. Islanan kulak kiri mikropların üremesine elverişli ortam oluşturur ve bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açar.

l Ağrı nasıl oluşur?

Bu durumda genellikle tıkanıklık ile birlikte kulak önünde, basma ile oluşan ağrı gelişir. Beraberinde akıntı ve şişlik de olabilir. En temiz havuzlarda bile dış kulak yolu enfeksiyonunun görülme riski var. Deniz suyunda ise bu risk kıyaslanmayacak kadar az.

l Önlem almanın yolları nedir?

- Havuz veya deniz mevsimi öncesinde kulaklarınızı temizletin,

- Kulak pamukları ile dış kulak yolu dikkatlice kurulanmalı,

- Temizliği iyi olmayan deniz ve havuzlardan uzak durulmalı,

- Tüm önlemlere rağmen iltihaplanma oluşursa tedavi ihmal edilmemeli.

l Özellikle dikkatli olması gereken gruplar?

Kulaklarına tüp takılmış çocuklar ve müzmin orta kulak iltihabı gibi kulak zarının açık olduğu sorunları bulunanlar daha dikkatli olmalı. Normal şartlarda başın suya sokulması bir problem oluşturmaz. Ancak kulak zarının delik olduğu durumlarda başın suya sokulmamasını, vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmasını öneriyoruz.

l Dalışlarda kulak-burun-boğaz sağlığı nasıl korunabilir?

Burun-sinüsler-geniz-orta kulak ve boğaz anatomik olarak birbirleriyle bağlantılı. Bu nedenle derine dalındığında oluşan basınç değişiklikleri, kulak burun boğaz bölgesinin herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonların diğer komşu bölgelere de yayılmasına yol açıyor.

l Nezle, soğukalgınlığı gibi sorunların varlığı halinde dalınabilir mi?

Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapmak yanlış. Basit bir nezle sinüzite veya orta kulak iltihabına yol açabilir. Eğer basınç değişikliği vücut tarafından ayarlanamaz ise barotravma dediğimiz olay meydana gelir. Bu durum, en sık kulak zarı ve orta kulakta ortaya çıkar. Kulak zarında basit kanamalardan kulak zarı yırtılmaları, orta kulak enfeksiyonları, hatta iç kulak ve denge sistemi hasarına kadar çeşitli sorunlara yol açabilir. Sinüslerde problem varsa da şiddetli ağrı veya sinüzite neden olabilir. Bu yüzden özellikle dalma sporuna gönül verenlerin mutlaka her sene bir kulak burun boğaz uzmanı kontrolünden geçmeleri gerekir.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!