En iyi protez mutlu ediyor

Güncelleme Tarihi:

En iyi protez mutlu ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

İktidarsızlık sorunuyla karşı karşıya kalan erkekler arasında yapılan araştırmaya göre, uygulanan tedaviler içinde, hastaları ve eşlerini en çok ‘‘penil protez’’ memnun etti.

Hastaların yeterli cinsel fonksiyonu yerine getirmedeki tatminleri kadar, eşlerinin de beklentilerini karşılamaları gözetilerek yapılan değerlendirmeye göre, iktidarsızlık sorununa en iyi çözüm, penil protez. Araştırmaya göre hastalarda, enjeksiyon tedavisiyle yüzde 78, vakum cihazıyla yüzde 46, penil venöz ligasyon ameliyatıyla yüzde 67, penil protezle ise yüzde 98 memnuniyet oranı elde edildi.

Alman Hastanesi Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Bölümü'ne Kasım 1995-Ocak 1998 yılları arasında, cinsel fonksiyon bozukluğu şikayetiyle başvuran 3389 erkek ve uygulanan tedavileri değerlendirildi. Tetkikler sonrasında hastaların 942'sinde (yüzde 57) organik kökenli, 254'ünde de psikolojik kökenli cinsel fonksiyon bozukluğu tanısı konuldu. 521 hastaya sertleşmeyi sağlayan ilaçları kendi kendilerine enjeksiyon etme tedavisi uygulanarak cinsel fonksiyon yeniden kazandırıldı. 241 hastaya vakum tercih edildi. 104 hastaya penisteki kan kaçağına bağlı olarak penis basıncındaki azalmayı önlemek için, penis toplar damar sisteminin ligasyon ameliyatı gerekli görüldü. Penisteki tüm yapılarda ağır ve geri dönüşümsüz harabiyeti tespit edilen 76 hastaya ise penil protez ameliyatı şart görüldü. 28 hastaya da penis düzeltilmesi ameliyatı yapıldı. Psikolojik kökenli olduğu tespit edilen ve Psikiyatri Departmanı'yla takip edilen 655 hastanın kesin tedavi oranı, yüzde 96 olarak belirlendi.

SİGARA VE İKTİDARSIZLIK

Bölüm sorumlusu Ürolog Dr. Tibet Erdoğru, tedavi uygulamalarında sadece hastaların değil, eşlerin de beklentilerinin önem kazandığını söyledi. İktidarsızlığın her yaşta görülebileceğini, ancak yüzde 89-90 oranında 40 yaş üstünde ortaya çıktığını belirten Dr. Erdoğru, ‘‘Türkiye'de sigara içimi iktidarsızlığa yol açan en önemli nedenler arasında yer alıyor. Şeker, yüksek kolestrol, yüksek tansiyon ve peyronie hastalığı (peniste kireçlenmeye bağlı şekil bozukluğu ve eğrilik) de cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açabiliyor’’ dedi. Dr. Erdoğru, iktidarsızlık sorunuyla karşı karşıya kalanların boşanmanın eşiğine gelene kadar uzmana başvurmayı geciktirdiğini, bazen eşlerinin zoruyla geldiklerini vurguladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!