En iyi dolgu yapan doktor geliyor

Güncelleme Tarihi:

En iyi dolgu yapan doktor geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 20:07

Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD), 27-29 Eylül tarihleri arasında 6. Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi'ni düzenliyor. Yaklaşık bin 500 hekimin katılması beklenen kongrenin iki önemli konuğu var.

Estetik diş hekimliğinin babası sayılan ABD'li Ronald Goldstein ve dünyanın en iyi dolgu uzmanı İsviçreli Didier Dietschi. Dietschi ayrıca uygulamalı bir kurs da verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen kongre Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi'nde yapılacak. Bu yılın Engelliler Yılı olması nedeniyle kongreye katılan hekimler, bir yıllığına bir engellinin diş tedavisini ve kontrolünü üstlenecek. EDAD Başkan yardımcısı Doçent Ata Anıl estetik diş hekimliğini anlattı.

Estetik diş lüks bir şeymiş gibi geliyor

Estetik diş hekimliği tam olarak nedir? Kulağa diş tedavisinden çok, süslemeymiş gibi geliyor.

- Daha çok diş hekimliğinin içindeki yeni bir akım olarak adlandırabiliriz. Biz de hastanın ağzında fonksiyona yönelik tedavi yapıyoruz ama bunun için en yeni teknolojiyi kullanıyoruz. Bizim amacımız dişi doğasına en yakın görünüme kavuşturmak. Sanki hiç dokunulmamış gibi. Zor olan da budur zaten. Bembeyaz, uzaktan bile dikkat çeken kaplama dişleri herkes yapar. Dünyada 10-15, bizde ise 7-8 yıllık bir geçmişi var estetik diş hekimliğinin.

Türkiye, estetik diş hekimliğinde dünyadaki gelişmeleri mi takip ediyor, yoksa bizim de bu gelişmelerde bir payımız oluyor mu?

- Bugün dünyada çok az ülke gelişmelerde pay sahibi. Türkiye'de üniversitelerde araştırma geliştirme diye birşey yok ki. Dünya'da diş hekimliği konusunda en iyi araştırma imkanları olup, yapabilen dört ülke var. Amerika, Almanya, İsviçre ve İsveç. Diğer ülkeler bu gelişmeleri alıp, kullanıyorlar.

TÜRKİYE’DE DAHA UCUZ

Estetik diş hekimlerini tercih edenlerin sayısı ne kadar? Bizde zaten pek sık ziyaret edilmez diş hekimleri.

- Son 4-5 yıldır hastaların sayısı arttı. Bunun nedeni hastaların memnuniyeti olabilir. Bir de yaptığımız işlerin herhangi bir zarar vermediğinin anlaşılmış olması önemli. Estetik kelimesi kavram olarak insanları huzursuz ediyor. Gereksiz ve lüks bir şeymiş gibi algılanıyor. Hala bazı yerlerde ben bile rahatsız oluyorum. Halbuki yaptığımız işlerin hiçbiri lüks değil.

Türkiye'de estetik diş hekimi sayısı nedir?

- Biz Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) diye bir dernek kurduk. Üye sayısı 300 ama her toplantımıza bin 500 kişi katılır. Bu rakam Türkiye'deki diş hekimi sayısının henüz onda biri. Ama artıyor.

Yurtdışıyla Türkiye arasında fiyatlar bakımından bir fark var mı?

- Türkiye yurtdışına oranla çok daha ucuz. Eskiden buradan yurtdışına hastalar giderdi. Şimdi dışarıdan bize geliyorlar. Benim ABD'li bir hastam iki kalp ameliyatı arasında gelip, dişlerini yaptırdı. Düşünsenize yol ve konaklama masraflarını ekleseniz bile yine de daha ucuz burası.

Diskoya gittiğinizde başınıza dert açan diş yerine şimdi tam seramik dişler yapıyoruz

YAPIŞAN KILIFLAR

Yapışma teknolojisi çok gelişti. Artık dişi kesip, üzerine kaplama yapmak yerine çok ince bir tabakayı alıyoruz. Oraya istenilen renk, boy ve ende yapıştırma yaparak, dişi estetik bir görünüme kavuşturuyoruz. Dekorasyon gibi. Böylece dişi de yok etmiyoruz.

PORSELEN DOLGU

Beyaz dolgu dediğimiz, ışınla sertleşen dolgular artık yapılmıyor. Çürük temizlendikten sonra açılan boşluğun ölçüsünü alıyoruz. Bu boşluğa porselen dolgu yapıyoruz. Özelliği, tıpkı diş gibi olması. Genişlemez, asit içermez. Bir daha yandan çürümesi mümkün değil. Işınlı beyaz dolgular sertleşirken büzüşür ve döner. Daha baştan dişten ayrılır yani. İçindeki asit siniri iltihaplandırabilir. Bunlar plastik bazlı dolgular ve plastik her zaman aşınır.

TAM SERAMİK DİŞ

Porselen kaplama dişlerin altında metal vardır. Bu metal dişin dibinden gözükür ve ışığın yansımasını engeller. Ağız bir balon gibidir. İçine giren ışık refleksiyonlar yapar ve bir kısmı dışarı çıkar. Porselen dişin altında metal olunca dişte ışığın yansıması olmuyor. Biz kalebodur diyoruz, kendi aramızda. Çok fazla beyaz görünür bu dişler. Ne yaparsanız yapın ben kaplamayım, diye bağırır. Diskoya gittiğinizde de başınıza dert açar. Ağzınızda eksik diş varmış gibi olur. Porselen çok kırılgan bir maddedir. Metalin amacı dişi sağlamlaştırmaktı ama bugün o metale ihtiyaç duymadan çok dayanıklı olan porselenle çözümleniyor.

DİŞ AĞARTMA

Beyazlatma yöntemleri de çok gelişti. Hastanın dişlerini hiç yıpratmadan, kesmeden beyazlatıyoruz veya renklerini açıyoruz. Ağartma işlemi diyoruz buna. Hiçbir yan etkisi yok. Dişe bir madde sürüp, ışın uygulamasıyla beyazlatıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!