En hızlı yelkenli rüzgarla tanıştı

Güncelleme Tarihi:

En hızlı yelkenli rüzgarla tanıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2006 00:00

İtalyan Perini Navi Group bünyesinde faaliyet gösteren Tuzla’daki Yıldız Tersanesi’nde beş yılda üretilen, futbol sahası uzunluğundaki, dünyanın özel mülkiyetteki en büyük yelkenlisi Maltese Falcon (Malta Şahini) önümüzdeki hafta İtalya’ya yola çıkacak.

Perini Navi imzalı 88 metre uzunluğundaki Tom Perkins’e ait en hızlı yelkenli rüzgara karşı 18, pupa yelken 30 knot hız yapabiliyor. İç ve dış tasarımını, Ken Freivokh’ın yaptığı Maltese Falcon, daha önce hiç uygulanmamış DynaRig aramasıyla donatıldı. 1960’larda, bir enerji krizinin arifesinde ticari gemiler için ek itici güç olarak Almanya’da geliştirilen bu tasarım, gemi inşa mühendisi Gerry Dijkstra tarafından Malta Şahini için yenilendi.

Teknenin, toplam 2400 metrekarelik, 15 yelkeninin her biri, kontrol paneli üzerinden sadece üç komutla idare edilebiliyor: Yelkeni aç, topla ve dur.

Bir el kumandası sayesinde teknenin her yerinden, hatta sahilden bile yelkenleri kontrol etmek mümkün. Üstelik klasik donanımlı yelkenlilerdeki gibi halatlar, ıskotalar, vinçler ve koşuşturma olmadan.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!