En az 10 yaş daha genç hissediyoruz

Güncelleme Tarihi:

En az 10 yaş daha genç hissediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 00:00

41 ülkede 22 bin 780 internet kullanıcısıyla yapılan araştırma, nüfus kağıdındaki yaşla, hissedilen yaş ve görünümün farklı olduğunu ortaya koydu.

Ankete katılanlar, çevrelerindekileri ve kendilerini 10 yıl daha genç görüyor. Yüzde 60’ı, günümüzün 40’lı yaşlarının, aslında eskinin 30’lu yaşları olduğunu düşünüyor. Yarısından fazlası ise orta yaşın 60’lara kaydığına inanıyor. Genç hissetme duygusu erkeklere oranla kadınlarda daha fazla. İşte bu duyguyu yaratan etmenler ve yaşlanmayı yavaşlatmanın yolları. 

Tüm olumsuz çevre koşullarına ve hızla akan zamana rağmen artık yaşlanma hızını yavaşlatmak, uzun süre zinde, sağlıklı, genç ve güzel görünümü korumak, günlük yaşamdaki aktif rolü sürdürmek mümkün. Egzersiz ve sağlıklı beslenme alışkanlığının yaygınlaşması, kozmetiklerin, hatta küçük cerrahi desteklerin erişilir olması yaşlılık duygusunu hayatımızdan uzaklaştırıyor.

ACNielsen araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre, günümüz insanı yaşam tarzını değiştirerek zamanın yıpratıcı etkilerini yavaşlatmaktan hoşnut. Geleneğe bağlı toplumların bireyleri bunu doğal yollarla gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Hong Konglular’ın yüzde 94’ü, Endonezyalılar’ın yüzde 92’si, Malezyalılar’ın ve Japonlar’ın yüzde 91’i, Çinliler’in yüzde 85’i yaşlılığa karşı "asla" estetik cerrahiye başvurmayı düşünmüyor.

RUSLARIN YARISI  ESTETİĞE EVET DİYOR

Estetik cerrahiye istekli olanların başında ise Ruslar geliyor. Yüzde 48’i "yaşlandığımda kozmetik cerrahi düşünebilirim" diyor. Yunanlılar’ın yüzde 37’si, İrlandalılar’ın yüzde 31’i, Türkler’in yüzde 29’u, İtalyanlar’ın, Polonyalılar’ın, Portekizliler’in yüzde 28’i, İngilizler’in de yüzde 27’si konuya sıcak bakıyor.

Genç kalmak ve hastalıklardan korunmak için en etkili yol düzenli egzersiz. Düzenli egzersiz dinç tutmakla kalmayıp, kalp krizi, osteoporoz ve diğer kronik hastalık riskini de azaltıyor.

Eğer kendinizi sağlıklı hissetmek istiyorsanız günde sadece 30 dakika ayırmak bile yetiyor. Hatta bu 30 dakikayı 10’ar dakikalık dilimler halinde de kullanabilirsiniz.

Kilo vermekse derdiniz, haftada üç kez, en az 30 dakika egzersiz şart. Egzersizin ilk dakikalarında vücut glikoz yakıyor. Ancak 30 dakikadan sonra yağ yakmaya başlıyor.

Yaşınızın ilerlemesi belinizin kalınlaşmasına mazeret olmamalı. Kalın bel ve göbek sadece estetik açıdan değil, sağlık açısından da endişe verici. Avrupa kılavuzları, kadınlarda bel kalınlığı sınırını 88 santimetreden 80’e çekti. Erkeklerdeki sınır ise 94 santimetre. Türkiye’de kadın ve erkeklerin bel ölçüsü eşit. 90 santimetre dolayında.

55 yaştan sonrası

Güneş, yerçekimi, cildin yapısındaki değişiklikler ve menopozla östrojensiz kalmak cildin yaşlanma sürecine katkıda bulunuyor. Çizgiler, kırışıklıklar, sarkmalar başlıyor. Ancak kaç yaşında olursanız olun, cildiniz için geç kalmış sayılmazsınız. Biyolojik yaşına görünümüyle direnmek isteyen kadınlara hitap eden çok sayıda seçenek var. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Oram’a göre 55 yaş ve üstünde bile ciltteki yıpranmayı hafifletecek seçekler bulunuyor. "55 yaşından sonra cilt parlaklığını ve sıkılığını kaybetmeye başlar. Bunun en büyük sebebi cildin temel destek maddesinin kaybolmasıdır. Yüz çevresi sarkar. Cildin fizyonomisi değişir. Daha yorgun, daha donuk görünür. Günümüzde hızla gelişen teknolojiyle birlikte yüz ovalinin yeniden belirginleştirilmesi ve sarkmaların toparlanması mümkün."

Genç kalmak için ne yapmalı

Sigarayı bırakın. Cildinizi ve saçınızı cansızlaştırır, özellikle ağız çevresinde erken kırışıklıklarayol açar.

Alkolü azaltın. Birçok sağlık probleminin kaynağı. Güzelliğinizi de tehdit ediyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenin. Antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle dolu taze sebze ve meyvelere ağırlık verin.

Düzenli egzersiz yapın. Cildiniz sağlıklı olur, duruşunuz düzelir ve vücudunuz şekle girer.

Güneşten korunun. Ultraviyole ışınlar, cildin en büyük düşmanları arasında.

Uykunuzu alın. Vücudunuzun kendini yenilemesi için yeterli zamanı tanıyın.

Stresle başa çıkmanın etkili yollarını bulun. Yüzünüze ve duruşunuza yansımasına izin vermeyin.

Diş bakımına özen gösterin. Diş doktorunuza belli aralıklarla gitmeyi ihmal etmeyin.

Nem ciltte yaşlanmayı yavaşlatıyor

Cilt kuruluğu, dokuların erken yaşlanmasına neden oluyor. Güneş ışınları, soğuk, kirli hava gibi olumsuz dış etkenler, deterjanlı ürünler, cildi gereğinden fazla yıkamak gibi yanlış alışkanlıklar, sigara, içki, uykusuzluk gibi sağlıksız yaşam tercihleri, yaşla cildin su tutma kapasitesinin azalması cildin nem dengesini bozar. Kurumasına neden olur. Nemsiz bir cilt, dış etkenlere karşı dayanıksızlaşır, çabuk yıpranır. Çizgiler, kırışıklıklar belirmeye, kısaca cilt yaşlanmaya başlar. Sağlıklı görünüm ve cildinizi korumak için günde 1.5-2 litre su için. Metabolizmayı destekler, ayrıca cildin elastikiyetini, yumuşaklığını sağlar. Cildin yaşlanmasını tamamen durdurmak henüz mümkün değil. Ancak nemlendiriciyle yavaşlatabilirsiniz. Nemlendirici ürünler; kaybedilen suyu cilt katmanlarına taşıyarak ve gerekli suyun cilt tarafından tutulmasını sağlayarak nemsizliği azaltıcı, hatta giderici rol oynar. Her cildin yapısı, nemlendirici gereksinimi farklı. Yağlı ciltler için hazırlanan nemlendiricilerde su, kuru ciltler için hazırlananlarda yağ bazlı içerikler bulunur. Nemlendiriciler cildi sadece kurumaktan değil, çevresel kirlilik ve yıpranmadan da korur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!