Emzik bağımlısı bebekler

Güncelleme Tarihi:

Emzik bağımlısı bebekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2004 00:08

Bebeklerin doğum anından itibaren pek çok refleksleri var. Özellikle doğumu izleyen günlerde bebeğin en güçlü refleksi emmek. Emme hareketi bebek için büyük bir memnuniyet kaynağı.

Emzik onların doğal emme içgüdüsünü tatmin eder. Bu nedenle bebeği ağlayan, huzursuz olan bir annenin ilk yaptığı hareket çoğu zaman emzik vermek. Masumca yapılan bu hareket ileride bağımlılığa dönüşebilmektedir. Emzik kullanımı zarar verir mi?

Bebeklerin emzik kullanıp kullanmamaları konusunda tıp dünyasında ortak bir görüş yok. Bağımlılığa dönüşen emzik kullanımı, çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sorunlar doğurabiliyor. Fiziksel olarak uzun süreli emzik kullanımı kulak ve üst solunum enfeksiyonu riskini arttırabiliyor.

Ağız ve çene bozukluklarına, diş çürüklerine, konuşma sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle emzik kullanımı en geç 2 yaş civarında sona erdirilmeli.

2 yaşından sonra emzik kullanımı ve emme alışkanlığının devam etmesi çocukların anne bağımlı, öz güveni eksik bireyler olarak yetişmesine neden olabiliyor.

Emzik konusunda ebeveynlere düşen görevler nelerdir?

Çocuk gerginliğini ve korkularını yok etmek için bağımlılık haline getirdiği emziği kullanıyor. Böyle bir alışkanlığı engellemek için anne ve babanın dikkat etmesi gereken nokta, bebeklerinin gergin, sinirli, huzursuz olduğu anlarda emziği susturmak için tek çare olarak görmemeleri.

Ağlayan huzursuz olan bir bebeği sakinleştirmek için ebeveynler bebekleri için uygun davranışlar araştırmalılar. Müzik dinletmek, şarkı mırıldanmak, ayna önünde bebek kucaktayken konuşmak gibi...

Yine ebeveynlerin çocuklarını sakinleştirmek için emzikleri şekere veya bala batırmaları da hatalı bir davranış. Çünkü bu bebeğin diş minelerinin zedelenmesine ve diş çürüklerine yol açar.

Emzik ne zaman bıraktırılmalı?

Eğer emzik kullanımından çocuğun diş gelişimi etkilenmiş, konuşma gelişimine engel olmaya başlamışsa, sosyal iletişimi ve gelişimi engellenmiş ve kendisini ifade edemiyorsa kesinlikle emzikle savaşma zamanı gelmiş demektir.

Öncelikle bilinmesi gereken, emzikten vazgeçirmenin sabır ve ilgi gerektiren bir uğraş olacağı. Bunun için ebeveynler vakit ayırabilecekleri uygun bir zaman bulmalıdırlar.

Emzik nasıl bıraktırılır?

- Öncelikle emzik kullanma süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı ve çocuk başka şeylerle oyalanmalı. Ona sorular sormak, şarkı söyletmek, sevdiği bir yiyeceği vermek bunun için işe yarar.

- Emzik bırakmayı asla yasaklama şekline sokmayın. Özellikle bağımsızlıklarını kabul ettirmeye başladıkları iki yaş döneminde bebekler, büyüdüklerinin vurgulanmasından büyük zevk alırlar.

- Emzikte yapılan bazı küçük değişiklikler, deformasyonlar bebeğin eskisi kadar emmekten zevk almasını engeller.

- Düzenli aralıklarla beslemek ve uykusuz kalmaması da bebeğin emzik isteğini azaltır.

Emziği bırakmıyorsa ne yapılmalı?

Telaşa kapılmayın, inatlaşmayın. Bebeğiniz her şart altında emmek istiyor ve olumsuz sosyal davranışlarda bulunuyorsa bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!