Elif Şafak’tan intihal isyanı

Güncelleme Tarihi:

Elif Şafak’tan intihal isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 22:36

YAZAR Elif Şafak önceki gece Kanal D’de yayımlanan ‘Abbas Güçlü ile Genç Bakış’ programında son romanı ‘Ustam ve Ben’e yöneltilen intihal iddialarına isyan etti.

Haberin Devamı

Kitabının konusunu, Jose Saramago’nun ‘Filin Yolculuğu’ romanından aldığı iddia edilen Şafak, “Evet Saramago’nun kitabında fil var, filbaz da var. Bu çok doğal. Filler ve filbazlardan bahseden daha onlarca kitap sayabilirim. Ben özellikle kitabımda zikrettim ve insanların böyle bir kitap olduğunu bilmesini istedim. Çünkü Avrupa’da o dönemde yaşamış Süleyman isimli bir fil var. Onlara da dikkat çekmek için kendim yazdım zaten. Ama daha kitap çıkmadan, kimse okumadan 480 sayfalık bir kitabı alıntı diye suçlamak bence vicdansızlıktır. Bilmeden, uzaktan, çamur atarak, şahısları hedef alarak yapılan şeyin edebiyat eleştirisiyle ilgisi yok. Bizde maalesef edebiyat çok ilkel bir düzeyde tartışılabiliyor ve maalesef edebiyat çevreleri içinde. Okurla bir derdimiz yok. Bu kitapta benim gecelerim, gündüzlerim, üç senem var. Bu kadar kolay mı insanları suçlamak” dedi.

FİL HAFIZANIN SEMBOLÜ

Ünlü yazar sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı’dan bahsederken çok insansız bir anlatıma sahibiz. Hep padişahlar, sadrazamlar, vezirlerden söz ediyoruz. Ama birey nasıldı diye sorduğumuz yok. Ben ‘Ustam ve Ben’de hayvanları da anlattım. Ve fili çok önemsedim. Çünkü çok hafızasız bir toplumuz, fil hafızanın sembolü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!