Dünyanın konuştuğu ‘Asi Melekler’ bu hafta Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın konuştuğu ‘Asi Melekler’ bu hafta Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2010 00:00

Danielle Trussoni’nin ikinci kitabı olan ‘Asi Melekler’ yayınlandığı 30 ülkede büyük ilgi gördü. New York Times başta olmak üzere dünya basının yere göğe koyamadığı romanın Türkiye yayım hakkını Doğan Kitap aldı. Kitap bu hafta satışa çıkacak

Dünya edebiyatında vampirlerden sonra şimdi de melekler sahnede. Son aylarda birbirini ardına çıkan melek romanlarına bir başyapıt olarak nitelendirilen ‘Asi Melekler’ de eklendi. Babasını anlattığı ilk kitabı ‘Falling Through the Earth’, New York Times Book Review tarafından 2006’nın en iyi 10 kitabından biri seçilen Danielle Trussoni’nin ikinci kitabı olan ‘Asi Melekler’ de çarpıcı konusuyla büyük ses getirdi. Kitap yayımlanmadan önce, Hollywood’un Universal gibi büyük yapım şirketleri arasında film hakları için bir mücadele yaşandı ve kitabın haklarını Columbia satın aldı. Japonya’dan Almanya’ya Fransa’dan İspanya’ya kadar 30 ülkede seçkin yayınevleri tarafından satın alınan kitap, Türkiye’de de bu hafta Doğan Kitap’tan satışa çıkacak.
Dünya basının ve edebiyatçıların övgülere boğduğu macera ve mistizm dolu kitap New York Times’da da kendisine geniş yer buldu. Edebiyat ve sinema sektöründeki vampir egemenliğine son vermesi ve melek devrini açması beklenen kitap için New York Times şunları yazdı:

BAŞKA TÜRLÜ BİR ROMAN

“1990’ların bir bölümünde meleklerden kaçmanın imkânsız olduğu zamanlar vardı. İlham perileri, ticari eşyaların, tişörtlerin, banyo aksesuvarlarının üzerini kaplayıp, restoran duvarlarını süsleyip, kitap kaplarının kenarlarından size bakarlardı. Yakın zaman önce ortalıktan kaybolmuş gibi görünseler de, aslında
/images/100/0x0/55ea5b1bf018fbb8f87a967e
kendilerini toparlamak için edebiyat dünyasına sığındılar. Şimdilerde, ancak sözlükler, ansiklopediler veya bazı sanat kitapları arasında ve birkaç başka kitapta meleklere rastlamak mümkün. Danielle Trussoni’nin romanı ‘Asi Melekler’ bunlarla karıştırılmamalı. Onun bu heyecan verici kitabı, özellikle insanlar ve ilahi varlıkların çiftleşmesi sonucu doğan kötü ve düşmüş melekleri hayata geçiriyor. Yaratılış bölümünde ilk kez ortaya çıktığı gibi bu melezler, Kutsal Kitap’ta ‘Nefiller’ olarak biliniyor. ‘Tanrı’nın oğulları insanoğlunun güzel kızlarını gördü. Ve onları kendilerine eşleri olarak aldılar. Onlara çocuk verdiklerinde bu çocuklar ulu varlıklar oldular.’ Bu, kulağa çok kötü gelmiyor ancak Trussoni’nin romanındaki Nefiller sadece kafeslerde yaşayan, renk değiştiren ve güzel varlıklar olarak ele alınmıyor. Parlak altın renkli tenleri ve sırtlarından filizlenmiş geniş beyaz kanatlarıyla Evangeline isimli küçük kızı korkutuyorlar. Fakat daha korkunç olanı, yaratıklardan birinin yaptığı şu açıklama: ‘Melekle şeytan biri diğerinin gölgesidir.’ Gerçeklerin önemsiz gibi görünen sanat eserlerinin detaylarında saklandığı ‘Asi Melekler’ güçlü, canlı tasvirleri, gözü yaşlı fakat her koşula uyum sağlayabilen kadın kahramanı ve acımasız kötü erkek karakteriyle akıcı ve bir o kadar da üstü kapalı anlamlar içeren bir kitap. Bilgi veren ve sürükleyici ‘Asi Melekler’ zekice yazılmış bir macera. New Age, methiyelerinin veya Katolik eserlerinin muğlak duygusallığından uzak, ‘Eco’vari. Kutsal Kitap’ın ve Apokrifa’nın meleklerini, Orpheus efsanesini, Bulgar coğrafyasını, Ortaçağ keşişlerini, Rockefeller Ailesini, Nazileri, rahibeleri ve müzikolojiyi bir araya getirmek nasıl mümkün olabilirdi ki demeyin. Çok da muhteşem, başka türlü bir roman olmuş...”

BİN YILLIK BİR SIRRIN HİKAYESİ

23 yaşındaki Evangeline, 12 yaşından beri New York’ta Azize Rose Manastırı’nda yaşayan, manastırın kütüphanesinden ve dış yazışmalarından sorumlu bir rahibedir. Sadece rahibelerin yaşadığı Azize Rose Manastırı, dünya üzerindeki en kapsamlı melek resimlerine sahiptir.
Bir gün manastıra ABD’nin ünlü ve zengin ailelerinden Rockefellerların sanat etkinliklerini araştıran Verlaine’den bir mektup gelir. Verlaine manastır arşivinde araştırma yapmak istemektedir. Çünkü 1940’larda Rockefeller desteğiyle Balkanlarda yapılmış bir arkeolojik keşif gezisinden ve burada elde edilen birtakım bulgulardan haberdar olmuştur ve bunun izini sürmek ister. Gezi aslında, bir rahibin bin yıl önce kaleme aldığı bir rapordan çıkışla, Tanrı’nın cezalandırıp dünyada hapse mahkûm ettiği düşmüş meleklerin, Yunanistan-Bulgaristan civarındaki bir mağarada tutulduğu iddiasını araştırmak için yapılmıştır. 10. yüzyılda yaşamış olan bu rahip, meleklerden birini kazara serbest bıraktıklarını, bu meleğin tüm ekibi ortadan kaldırdığını, ancak kendisinin de bu meleği öldürdüğünü yazmaktadır.

DÜNYA BASININDAN YORUMLAR

* ‘Asi Melekler’ neredeyse halüsinasyon etkisine sahip. Yozlaşmış, psikolojik ve dini öğeleri zengin ve tuhaf bir tabloda kaynaştırıp, gerçekliğin şokuyla okuru yüz yüze getiriyor. (Time)
* Nefes kesici derecede yaratıcı? Bir kez ‘Asi Melekler’in büyüleyici dünyasına girdiniz mi, artık “Vampirler mi? Vampirler kimin umurunda?” diyeceksiniz.(People)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!