Dünyanın en büyükleri Afili Yalnızlık dinleyecek

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyükleri Afili Yalnızlık dinleyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 00:00

Emre Aydın, "Lisede dinlediğim, hayranı olduğum isimlerle yarışmak garip bir his" diyor.

Haberin Devamı

6 Kasım’da Liverpool’da düzenlenecek MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil edecek olan Emre Aydın, Avrupa’nın En İyi Sanatçısı kategorisi için yapılan oylamada şu anda birinci sırada. Genç şarkıcı, "Müziğin başkentinde dünyanın en büyükleriyle beraber olmak ve onlara ’Afili Yalnızlık’ çalmak, muhtemelen hayatımın sonuna kadar unutamayacağım bir deneyim olacak " diyor.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Türkiye’yi siz temsil edeceksiniz. Öncelikle bu konuyla ilgili duygularınızı alabilir miyim?

Dünyanın en büyükleri Afili Yalnızlık dinleyecek
- Çok özel bir his ülke temsili. Türkiye elemesi bittikten sonra omuzlarımın biraz ağırlaştığını hissettiğimi itiraf edebilirim. Ne iş yapıyor olursanız olun, hayatta bir ya da iki kere yakalayabileceğiniz bir fırsat bu, tabi eğer şanslıysanız. İşte bu durum hem insanı inanılmaz mutlu ediyor hem de omuzlarına azıcık daha sorumluluk yüklüyor. Bu arada hiç şikayetçi değilim bu baskıdan. Oradan başımız dik bir şekilde döneceğimizi biliyorum.

Haberin Devamı

Normalde sanatçılar bu tür oylamalara katılmaz. Sanırım bütün adaylar gibi siz de egonuzu bir tarafa bıraktınız.

- Evet, bu bir risk. Herhangi bir oylama beklenmedik şekilde kariyerinize zarar verebilir. Bu bağlamda ben oylamalara katılmayan sanatçıları da anlayabiliyorum ve onlara hak veriyorum. Yarışma nasıl bir yarışma, kimler yarışıyor, kimler izliyor bunlar hep çok önemli. Leona Lewis, Nightwish gibi isimlerle yarışıyoruz şu anda. Nightwish’i lise yıllarında dinlerdim, ki onlar kendi elemelerinde HIM’i ve Children of Bodom’u eleyip geldiler. Garip bir his bu. Lisede dinlediğin isimlerle yarışmak... Her zaman egomu bir tarafa bırakmaya çalışıyorum aslında ama hem böyle isimlerle yarışmak hem de ülkeni temsil etmek gibi faktörler bana bu riski gözüm kapalı bir şekilde aldırdı sanırım.

Hadise, Hande Yener, Sagopa, Hayko gibi güçlü rakipleriniz vardı. Bu oylamada birinci olmak sizin için sürpriz miydi? Yoksa böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?

Haberin Devamı

- Çok büyük, çok tutkulu ve çok organize bir fan kulübüm var. Bu yüzden benim de şansım var diye düşündüm elbette. Türkiye oylamasından önce bir röportajda şansınız ne kadar diye bir soru sorulmuştu. Beş kişiyiz, yüzde 20 demiştim. Avrupa’nın en sevilen sanatçısı seçiliyor bugünlerde, 20 aday var yanılmıyorsam. Yüzde 5 şansım var. Avrupa’nın en sevilen sanatçısı olabilir miyim bilmiyorum, ama hem yurtiçinde hem de yurtdışında müthiş organize olmuş, en iyi fan kulüplerden birine sahip olduğum kesin. Her üyesine binlerce kez teşekkür ederim. Şu anda her şeyi bir kenara itip deli gibi yarışmaya odaklandıklarını biliyorum. Umarım emekleri boşa gitmeyecek.

Haberin Devamı

Liverpool’da nasıl bir sahne şovu sergilemeyi düşünüyorsunuz? Hangi şarkıyı seslendireceksiniz?

/images/100/0x0/55eb6778f018fbb8f8bee9c8

- "Afili Yalnızlık" çalıyoruz. Sanırım ilk 5’e giren her grup birer şarkı seslendirecek. Bu, grubu veya şarkıcıyı bilmeyen insanlar için "Bakın bu da böyle bir şey" demek gibi... O performans oylanmıyor. Oylama o andan çok önce bitmiş oluyor. Sahne şovu önem vermediğim bir konu değil asla, ama sırf şov yapmalıyım diye düşünüp kendimden dışarı çıkmayacağım. Her konserde nerede ve kaç kişiye çalıyor olursak olalım elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ekip olarak, yine yapacağız. Ama örneğin dansçı kızlar filan olmayacak sahnede, kafalarının üzerinde dönen insanlar olmayacak. Seks olmayacak... Bu tip şovları küçümsediğim için filan böyle konuşmuyorum. O da bir yoldur. İsteyen istediği yolu seçmekte elbette özgür ve o yolu seçenlere de saygı duyuyorum. Ama ben bir gün eğer böyle bir şeyler yapıyor olursam, ki hiç sanmıyorum, o gün ölmüşüm demektir.

Haberin Devamı

MUTLUYKEN ŞARKI YAZAMAM

 MTV Avrupa Müzik Ödülleri için yapılan oylamada da iyi durumda olduğunuz söyleniyor. Oylarınızın tamamı Türk müzikseverlerden mi? Elinizde bu konuya dair bir veri var mı?

- MTV’nin web sitesi periyodik olarak sıralamayı sunuyor. Şu an birinciyiz. İtalya ve İsrail’le çekişiyoruz. Avrupa’daki daha büyük nüfuslu ülkelerin daha küçük nüfuslu ülkelere avantaj sağlamasını önlemek amacıyla farklı bir sistem geliştirilmiş. Bir ülkeden kaç oy alırsanız alın, en çok 22 puan alıyorsunuz. Yani oy sayısına değil ülkelerden alınan puanların toplamına bakılıyor sonuca ulaşmak için. Bir ülkeden 22 puan almak için milyonlarca oya da ihtiyacınız olabilir, bunu az sayıda oyla da başarabilirsiniz. Yani Türkiye’den aldığımız oylar asla birinci olmak için yeterli değil. Bu sadece Türkiye’den gelecek 22 puan demek. Her ülkeden oy yani puan almamız gerekiyor. Şu ana kadar iyi gittik. Fan kulübümün, MTV Türkiye’nin, plak şirketimin ve ekibimin promosyon çalışmaları olumlu yönde yansıdı oylamaya. Yurtdışında yaşayan Türkler çok önemli bir avantaj şu anda. Bir de yabancı dillerde yayımlanan albümleri takip eden bir dinleyici topluluğu var ’World Music Listeners’ diye tabir ettikleri. Bizim esas olarak bu kitleye ulaşmamız çok önemli. Çünkü örneğin İskandinav ülkelerinde yaşayan Türk sayısı oldukça az.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyükleri Afili Yalnızlık dinleyecek
Organize bir hayran kitleniz olmalı...

- İnanamazsınız! Şehir temsilcilikleri bile var... Örneğin Kayseri’de bir ilçede konser veriyoruz, Adana’dan, Gaziantep’ten otobüs kaldırıyorlar. Şartları zorlamaktan da öte yaptıkları şey. Şimdiye kadar nerede konser verirsek verelim, başka şehirlerden gelen fan kulüp üyelerinin bulunmadığı konser neredeyse hiç olmadı. Aday olduğum bütün anketlerde, yarışmalarda beni birinci yaptılar. Çok bilinçli ve çok yapıcılar ayrıca. Bir şarkıcı daha ne isteyebilir ki?

Liverpool’da sahneye çıkmak sizin için ne ifade ediyor?

- Heyecanlı bir tip olduğum düşünülse de genellikle soğukkanlı hareket edebilen biriyim böyle yarışmalarda. Ama itiraf etmeliyim ki, müziğin başkentinde dünyanın en büyükleriyle beraber olmak ve onlara "Afili Yalnızlık" çalmak muhtemelen hayatımın sonuna kadar unutamayacağım bir deneyim olacak. O gece o salonda bulunacak insanların yarısını dinliyorum veya zamanında dinledim. Kim küçükken bir Metallica üyesi olduğunu hayal etmemiştir ki? İyi ki böyle bir hayalim olmuş küçükken ve iyi ki oyuncak sazı alıp ayna önünde Metallica konserleri vermişim!

Niye şarkılarınız bu kadar depresif? Yoksa ’ben buyum’ mu diyorsunuz?

- Neşeli şarkıları pek sevmiyorum dinleyici olarak. 6. Cadde zamanında bir sürü neşeli, hareketli ve majör hareketleri olan şarkı yazdım ama sanırım sıkıldım o tarzdan artık. Bir de mutluluk insana şarkı yazdıran bir olgu değil. Ya da yıllar geçtikçe böyle oluyor. Bir şeye kırılırsanız çok kolay şarkı yazarsınız. Ama mutluysanız gülümsersiniz. Şarkı yazmak aklımın ucundan bile geçmiyor mutluyken.

/images/100/0x0/55eb6778f018fbb8f8bee9cc

Normal hayatta nasılsınız? Siz Emre Aydın’ı hangi cümlelerle özetlersiniz?

- Gayet normal bir hayatım var. Standartlarımı yüksek tutmuyorum. Depresif biri değilim ama ortama katıldığında neşe getiren, sürekli espriler yapan tipler vardır ya hiçbir zaman öyle biri de olmadım.

Şarkılarınızda genelde aşk acısı başrolde. Klasik bir soru olacak ama size göre aşk nedir ya da aşkın mutlu hali yok mudur?

- Mutlu aşk yoktur. İnanmıyorum. Tutku yoksa aşk yoktur bence ve bir şey aynı anda hem tutkulu hem de mutlu olamaz. Mazoşist miyiz? Evet öyleyiz.

Yıllardır uyku problemim var

En nefret ettiğiniz özelliğiniz nedir?

- Dağınığım, bir de uykumu düzene sokamıyorum yıllardır. Çok önemli bir yerde, çok önemli bir toplantıda esneyebiliyorum istemsiz. Her şeyi denedim, baş edemiyorum bununla.

Bir süper kahraman olsaydınız ilk kimi cezalandırırdınız?

- Kendimden başlardım sanırım.

Hayat felsefenizi hangi sloganla özetlersiniz?

- Hayat, siz olacakları planlarken başınızdan geçenlerdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!