Dünya sizi çağırıyor, hazırlanın

Güncelleme Tarihi:

Dünya sizi çağırıyor, hazırlanın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2009 00:00

Konukseverlerlerle gezginleri buluşturan uluslararası gruplar yardımıyla dünyanın en uzak noktalarında bile karşılıksız dostluğa, ücretsiz sunulan yatağa, sevgiyle ağırlanacağınız aile sofrasına kavuşabilirsiniz. Geçmişi 60 yıla ulaşan sivil toplum örgütleri üyelerini seçerek alıyor, gezginleri risklere karşı uyarıyor. Gizem Altın, eşi Bryan’la çıktığı dünya turunda Fransa’da bir kır evinde, Özbekistan çölleri ve Kazakistan’ın ücra bir şehrinde dost sofrasında ağırlandı.

Türk çekyatçılar 13 bin’e ulaştı

İsmini İngilizce’deki iki sözcükten alıyor: Çekyat ve sörf. Misyonu, çekyatlar yardımıyla dünyayı yaşanası bir gezegene dönüştürmek: “Çekyat sörfü mobilya değildir, bedava oda değildir; amacı tüm dünyayla iletişim kurabilmektir. Biz evlerimizi, kalplerimizi ve hayatlarımızı başkalarına açarak dünyayı daha güzel bir yer yapıyoruz. Algılarımızı açıyor ve kültürel alışverişin getirdiği bilgiye hoşgeldin diyoruz. Okyanusları, kıtaları ve kültürleri aşan derin ve anlamlı bağlar kuruyoruz. Couchsurfing sadece gezi biçimimizi değil, dünyayı nasıl gördüğümüzü de değiştirmeyi amaçlar.”
Bugün bavulunuzu hazırlayıp yola çıksanız, Couchsurfing sayesinde tüm dünyada konaklayabileceğimiz tam 880 bin 59 çekyat var! Konukların ve ev sahiplerinin Couchsurfing tecrübesinden memnun kalma oranıysa yüzde 99.7! Couchsurfing kâr amacı gütmeyen, tüm sermayesi iyi niyet olan bir girişim. 1999’da, Casey Fenton, Dan Hoffer, Sebastien Le Tuan ve Leonardo Silveira tarafından kuruldu. Fenton’ın İzlanda yolculuğunda ücretsiz konaklayabileceği ev bulmak üzere, 1500 öğrenciye e mail göndermesiyle başladı. Uluslararası bir organizasyona dönüştü.
Türkiye, 13 bin 630 Couchsurfing üyesiyle dünya sıralamasında 15’inci. İstanbul, tüm dünyada en çok çekyat sörfü yapılan altıncı şehir! En basitinden yaşadığım apartmanda aralarında bizim de bulunduğumuz tam dört daire sürekli konuk kabul ediyor. Apartmanımızın koridorlarında dünyanın tüm dillerini duymak mümkün ve ben yaşamak için bundan daha güzel bir ortam düşünemiyorum bile.
Couchsurfing, interneti yaygın şekilde kullanıyor. Web sayfasında her üyeyle ilgili kişisel bilgiler, tercihleri, fotoğrafları, daha da önemlisi diğer çekyatçıların onlar hakkındaki fikirleri yayımlanıyor. Eğer bütün yorumlar olumluysa, o zaman sağlam ve güvenilir biri olduğuna kanaat getirebilirsiniz. Web sitesi aynı zamanda interaktif olduğundan, kendi tercihlerinize uygun seçimler yapmanıza imkan tanır. (Örneğin yalnız seyahat eden bir kadınsanız “sadece kadın konuk kabul eden” erkekleri hemen elemenizi tavsiye ederim!)
Couchsurfing, güvenlik derecesini artırmak için yeni bir uygulamaya gitti. Bazı üyeler belli bir ücret karşılığında “denetlenmiş” statüsü kazanıyor. Bu statüyü kazanmak için üyelerin birtakım kişisel bilgileri girmeleri gerektiğinden, denetlenmiş üyeler daha güvenli konuma geçiyor. Web sitesi sadece denetlenmiş üyeler arasında seçim yapmanıza izin veriyor.
Couchsurfing’e her hafta 8-9 bin arası üye ekleniyor. (www.couchsurfing.com)

WARM SHOWERS

Bisikletçiye sıcak duş


Bu site sadece bisikletli turistler için. Saatlerce pedal çeviren, terden sırılsıklam bisikletçinin hayalinden alıyor ismini: “Sıcak Duşlar.” Warm Showers, karşılıklı alışverişe inanların, almak kadar vermesini de bilenlerin mekanı. Evinizi açamazsanız, en azından yemek ikram edebilir, o da olmazsa bir kafede buluşup şehirdeki en güvenli yolları tarif edebilirsiniz. Dünyada çok fazla bisikletli turist olmadığından Warm Showers’ın üye sayısı düşük: Dünyada 6423, Türkiye’de 36 kişi! Bu organizasyon sayesinde hayatınızda rastlayabileceğiniz en ilginç kişilerle tanışırsınız. Her şeyi geride bırakıp bisikletle dünya turuna çıkmak için, bu satırların yazarı gibi, hafif çatlak olmak gerekir. Bisikletlinin anlatacak hikayesi çoktur. İşte bir öykü: Özbekistan’ın Taşkent şehrine vardığımızda hava sıcaklığı 42 derece. İlk restorana dalıp ikişer kişilik yemek ısmarlıyoruz. Sonra başımın düşmesine engel olamıyorum, uyuyakalıyorum masada. Gözlerimi açtığımda, karşımda eşim Bryan’la sohbet eden birini görüyorum: Ulugbek, Couchsurfing üyesi ev sahibimiz. Gencecik, esmer, güleryüzlü. “Özbekistan’a hoş geldin Gizem” diyor Özbek aksanlı Türkçesiyle. “Çok yorulmuşsun, Bryan anlattı. Evimiz senin evin, burada istediğiniz kadar kalabilirsiniz.” Rüya mı görüyorum? Hayır, rüya değil ama bir rüya kadar güzel. Bu yazı Ulugbek gibi elini gezginlere beklentisiz uzatanlara, dünyayı daha güzel bir yer yapmak, önyargıları ortadan kaldırmak için çalışan organizasyonlara gönül borcumu ödemek için yazıldı. (www.warmshowers.org)

SERVAS

Dünyada 20 bin kapıyı gezginlere araladı

Servas kendisini şöyle tanıtıyor: “Farklı kültürlerin, coğrafyaların bireylerine doğrudan iletişim kurma fırsatı yaratan, dünyayı tanıma olanağı sunan, bu yolla dünya barışına katkıda bulunmayı amaçlayan, gönüllülük ilkesine dayalı uluslararası bir ev sahibi - gezgin ağıdır.”
Servas fikri, 1948 Eylülü’nde Danimarka’da Askov Folk adlı bir okulda ortaya çıktı. Fikir babası, Bob Luitvweiler. Çıkış noktası, 2. Dünya Savaşı’ndakine benzer soykırımların ancak uluslararası anlayış ve hoşgörüyle önlenebileceği inancı. “Barış İnşacıları” ismi, 1952’de yapılan uluslararası toplantıda Esperanto dilinde “hizmet” anlamına gelen Servas’la değiştirildi. “Servas Açık Kapılar,” 1972’deki konferansta, İsviçre’de kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak tescillendi. Birleşmiş Milletler’in New York, Viyana, Cenevre’deki birimlerinde temsil edilmeye başlandı.
Servas’a üye olabilmek için web sitesindeki formu doldurmak ve mülakata girmek gerekiyor. Servas, üyelerinin iyi niyetli, açık fikirli ve Servas felsefesini benimsemiş bireyler olmasına dikkat eder. Dolayısıyla diğer organizasyonların aksine her isteyen Servas’a üye olamaz, bu da Servas’ı diğerlerinden bir nebze daha güvenli kılar. Servas, öncü bir örgüt. Bu nedenle geleneksel yöntemleri kullanıyor. Konuk listeleri internette yayımlanmıyor, ülkelerin üye kitapçığını edinmeniz gerekiyor. (www.servasturkiye.org)

HOSPITALITY CLUB

Afganistan’da bile üyesi var

2000 yılında, 25 yaşındaki Alman gezgin Veit Kuehne tarafından kuruldu. Yapısı Couchsurfing’e benziyor. Üye sayısı daha az, ancak coğrafi olarak daha yaygın. Afganistan veya Zimbabve gibi turizm rotalarında pek fazla rağbet görmeyen ülkelerde bile Hospitality Club üyeleriyle karşılaşmak mümkün. Bir avantajı da Türkçe web sitesinin, forumunun ve hatta chat odasının bulunması. Türkiye’de bölgeler arası karşılaştırmada, 8549 üyeyle Marmara Bölgesi lider. İç Anadolu’da 2466, Ege’de 2440, Akdeniz’de 1326, Karadeniz’de 388, Güney Doğu Anadolu’da 341, Doğu Anadolu’da 198 kişi sisteme uye. (www.hospitalityclub.org)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!