Dünya rakı günü mü?

Güncelleme Tarihi:

Dünya rakı günü mü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

1 Aralık’ın Dünya Rakı Günü olduğunu biliyor muydunuz? Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi’nde idrak ettik. Peki neden aralık? Neden cumartesi? Gelin size taa Osmanlı’ya dayanan eğlenceli hikayesini anlatayım...

Hangisini tercih edersiniz? Rakı-balık? Rakı-kavun-beyaz peynir? Rakı-kebap? Peki yanında alaturka mı, fasıl mı, yoksa sadece deniz manzarası mı? Arkadaş muhabbeti mi, aile mi, yaren mi? Sizinki hangisi olursa olsun eğer bir rakıseverseniz, aklınızda tutmanız gereken bir tarih var: Aralık ayının ilk cumartesi günü, Dünya Rakı Günü ilan edildi. Hiç olmadı, Facebook’tan bir rakı-meze-dansöz göndermeniz şart bu mühim günde. Dünya sathına yayılmış rakıseverler tarafından dış temsilciliklerimiz ve yavru vatanda yılbaşının şenlikli bir ön provası olarak kutlanıyor. Rakıseverler günün anlam ve önemini fotoğraflıyor, birbirlerine hediyeler veriyor.

Neden aralık? Çünkü yılın en uzun gecelerine sahip, muhabbeti bol.

Başka? Havası soğuk, balığı bol ve lezzetli.

Üstelik aralık, içindeki harflerden "rakı" yazılabilen tek ay.

Niye cumartesi? Eğer rivayete inanacak olursanız, Bekri Mustafa aralık ayının ilk cumartesi doğmuş.

Son soru: Peki kim bu Bekri Mustafa? Bekri Mustafa, Osmanlı zamanında álemcilerin piri. İçkiyi yasak eden padişah 4. Murad’a külahını ters giydiren muhterem.

Andık kendisini netekim. Büyükkeyif.com sitesinin organize ettiği geceye 300’e yakın rakısever katıldı. Öyle dünya çapında bir kutlama sayılmaz ama saz-söz-göbek-dans gayet yerindeydi, dünya da pek umurumuzda değildi.

Keyif üstadı Vefa Zat’ın inancı tam: Bu başlangıcın Meksika’nın Tekila, İspanya’nın Sangria, Brezilya’nın Kakaça festivalleri gibi uluslararası bir şenliğe dönüşebileceğini söylüyor.

İşte kapitalizmin yeni bir tüketim pompalaması daha derseniz, çok da yanılmış olmazsınız. Aslında bu işin arkasında Yeni Rakı, Tekirdağ gibi rakı markalarını bünyesinde toplayan Mey İçki var. Ne tuhaf değil mi? Milli içkimiz rakıyı bir marka olarak oturtmaya çalışan bir yabancı sermaye grubu. Fasıl orkestrası kuruyor, sokak şenlikleri düzenliyorlar. Büyükkeyif gibi rakı meraklılarını biraraya getiren siteler oluşturuyor, meyhane tiyatrolarına sponsor oluyorlar. Dünya Rakı Günü işte bu etkinliklerden.

Bir de Türkiye’de rakıyı snobe eden mekanlar var. Hemen aklıma gelenlerden Lucca, Taps, Suchico mesela. Limonlu Bahçe devam ediyor mu bilmem, ama Kırıntı’nın inadı kırıldı, rakıya tu-kaka demekten vazgeçti galiba. Aklınıza gelebilecek her içki ama her içki mevcut. Ama soruyorsunuz rakı yok! Dünyayı ve değişimi nasıl da yanlış okumak bu.

Emin olun Vefa Zat yanılmıyor. Kovboyların pazar ve hedefleri büyüdükçe, bu iş yurtdışına da taşınacak. Meksikalı ya da Kübalılara da rakıyı tanıtıp pazarlamaya çalışacak. Siz daha uyuyun!

RAKI ŞİŞESİNDE YAZMASI GEREKEN UYARILAR

DİKKAT: İçildiğinde, çok iyi şarkı söylediğiniz hissine kapılmanıza neden olabilir.

DİKKAT: Arkadaşlarınıza onları çok sevdiğinizi defalarca söylemenize neden olabilir.

DİKKAT: Eski sevgilinizin sabahın dördünde uyanık olduğu ve sizden telefon beklediği yanılgısı yaratabilir.

Tuğba ve Simge çekişiyor

Erkek dergisi Boxer’ın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Türkiye’nin en seksi kızı yarışması sürüyor. Oy verme işlemi Nisan’a kadar devam edecek. Şu anda Simge Tertemiz 26 bin oyla önde gidiyor. Hemen arkasında 19 bin oyla Tuğba Büyüküstün ve 16 bin oyla Fatoş Kabasakal var. Peki sizce Türkiye’nin en seksi kızı hangisi? www.boxerdergisi.tv.

SENDEN PİLOT OLUR MU?

Bugüne kadar birçok otomobil yarışçısını yetiştiren ralli pilotu Volkan Işık, ralli seminerlerine başladı. 5 Ocak’ta başlayacak seminerlere kayıtlar devam ediyor. Senden pilot olur mu diyorlar, çünkü olacaksa kesin yapacaklar. Seminere katılanlardan bir kişiye Fiat Palio ralli otomobili hediye. (555) 832 01 01

PEKİ SİHİRBAZ OLUR MU?

İllüzyonist İlkay Özdemir’in açtığı Close-Up cafe-bar-theatre, illüzyon gösterileri, sahne şovları ve müzik programlarıyla, sihirbazların, sihir ve müzik severlerin buluşma noktası oldu. Salı-perşembe özel gösteriler var. Close-Up Beyoğlu İstiklal Caddesi, İmam Adnan Sokak’ta. (212) 252 16 12

NE VAR NE YOK

BLUESSEVENLERE


Festival İstanbul’da

Efes Pilsen’in 18 yıldır düzenlediği Blues Festival, Türkiye’yi dolaştı, İstanbul’a geldi. Blues’un 3 dev ismi Bernard Allison, John Primer ve Aldolphus Bell, bu akşam ve yarın akşam 19.00’da Lütfi Kırdar’da. Öğrenci biletleri bitti, diğerleri kapıda 35 lira.

ELEKTRONİKSEVENLERE

Dance Party Ankara’da

Ankaralı elektronikseverler yarın akşam Anadolu Gösteri Merkezi’nde. Unique Dance Party @ Ankara’da pikap başında DJ Tangun ve DJ Oz-E var. Saat 21.30’da başlayacak geceye biletler Biletix’te 22.5, kapıda 30 lira. 18 yaş sınırı var. www.biletix.com.

ROCKSEVENLERE

Malt İzmir’de

Cenk& Erdem ikilisinden Cenk’in kurduğu Malt grubu, bu akşam Opus Bar’a geliyor. Grupla aynı ismi taşıyan ilk albümlerinde eğlenceli sözler yazılmış, ama müzik sert ve enerjik. Konser 24.00’te başlıyor, 18 yaş sınırı yok, biletler 23 lira. (232) 464 90 92

NOSTALJİSEVENLERE

MFÖ Askeri Müze’de

Özürlüler Vakfı yararına İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’ndeki Sıra Sende konserlerinin bu akşamki konuğu MFÖ. Dün de Levent Yüksel konser vermişti. 21.00’deki konsere biletler Biletix’te 80-100 lira. (216) 556 98 00. www.ozurlulervakfi.org.tr

LATİNSEVENLERE

Sicimoğlu Ghetto’da

Latin müziğinin Türkiye’deki fahri konsolosu Ayhan Sicimoğlu ile Latin All Stars, şovları ve eğlenceli müzikleriyle bu akşam Beyoğlu Gehetto’da. Saat 22.30’da başlayacak geceye biletler 18-28 lira. www.myspace.com/ayhansicimoglu (212) 251 75 01.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!