Duman altı olan bebek, günde 5 sigara içmiş kadar oluyor

Güncelleme Tarihi:

Duman altı olan bebek, günde 5 sigara içmiş kadar oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2009 00:00

Ev ortamında yoğun sigara içiliyorsa, evdeki çocuklar da günde ortalama 5 tane sigara içmiş oluyor. Duman altı olan bebekler, diğerlerine göre 3 kat daha fazla hastaneye başvuruyor. Ani bebek ölüm riski 2.5 kat, kolik tarzı karın ağrısı görülme sıklığı 2 kat, çocuklarda astım ve solunum enfesiyonları riski 2 kat artıyor. Yine çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit görülme sıklığı da yükseliyor.

Haberin Devamı

19 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Sigara Yasağı Kanunu ile, çocuklar sosyal ortamlarda pasif içicilikten korunacak. Ancak bu konuda ailelere de görev düşüyor. Araştırmalara göre Türkiye’de 12 milyon çocuk evde sigaraya maruz kalıyor. Oysa aileler, çocuklarına dumansız ve sağlıklı bir ortam hazırlamakla yükümlüler. Bu, çocukları hem hastalıklardan hem
de ileride sigara bağımlılığından korumak için önemli bir adım.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), çocukların temiz hava solumasını engelleyen ve küçük yaşta, sonu ölüme kadar varabilen solunum yolları enfeksiyonu, kanser gibi önemli hastalıklara neden olan sigaraya karşı herkesi ortak hareket etmeye
davet ediyor.
SSUK Dönem Başkanı ve Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı’nın verdiği bilgiye göre, 5 yaş altı çocuklarda birinci ölüm nedeni solunum yolu enfeksiyonları. Bir yaş altı bebek ölümlerinin yüzde 48’i, 1-14 yaş arası çocuk ölümlerinin yüzde 42’si solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gerçekleşiyor. Dağlı, “Bu enfeksiyonların pek çoğu pasif içicilikle ilişkilendirilebilir. Çünkü Türkiye’de maalesef her 4 çocuktan 3’ü sigara dumanı soluyor” diyor.
ÇOCUK KANSERLERİNDE DE ETKİLİ
Yetişkin kanserlerinde olduğu gibi çocukluk kanserlerinde de sigara dumanının ölümcül etkisi var. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof Dr. Murat Tuncer, “Beş bin lösemili çocuk üzerine yapılan sorgulamada, sadece üçünün ailesinde sigara içilmediği tespit edildi” diyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, “Pasif içicilik veya sigara dumanı maruziyeti, çocuklarda da beyin tümörü, lösemi ve lenfoma gibi kanser riskini artırabiliyor” diyor. Yapılan araştırmalara göre, sigara tiryakilerinin çocukları yüksek kanser riskiyle doğuyor. Çünkü kanser önleyici genden yoksun oluyorlar. Hamileliğinde sigara
içen annelerin bebekleri yüzde 10-15 eksik kilolu ve yine aynı oranda zeka eksikliğiyle doğuyor.
Ayrıca çocuğun yanında içilmese bile, sigara içilen ortamlara kanserojen maddeler siniyor, bu maddeler cilt yoluyla çocuklara geçebiliyor. Anne veya babası sigara içen çocukların ağır akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski yüksek. Astıma da daha fazla yakalanıyorlar.

Haberin Devamı

Pasif içici çocuk büyüyünce tiryaki oluyor

Haberin Devamı

Pasif içici çocukların yüzde 75’i ileriki yıllarda bizzat sigara içicisi oluyor. Son istatistiklere göre, Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 11. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise sigarayı deneyen her 4 çocuktan 3’ü bağımlı oluyor. Üstelik erken yaşta sigaraya başlandığı takdirde, ileride bu alışkanlıktan kurtulma şansı sadece yüzde 30. Çocuk yaşta sigaraya başlamak, akciğer kanserinin en büyük nedeni.

Çocuklarınızı 4 bin zehirle karşı karşıya getirmeyin!

Sigarada 4000 farklı zehir var. İşte birkaçı:
· Polonyum-210 (kanserojen)
· Radon (radyasyon)
· Metanol (füze yakıtı)
· Toluen (tiner)
· Kadmiyum (akü metali)
· Bütan (tüp gaz)
· DDT (böcek öldürücü)
· Hidrojen siyanür (gaz odaları
zehiri)
· Arsenik (fare zehiri)
· Amonyak (tuvalet temizleyici)
· Karbonmonoksit (egzoz gazı)
· Nikotin (bağımlılık yaratan
madde)

Haberin Devamı

Gençler sigara endüstrisinin hedefi
Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigara lobilerinin yeni tiryakiler yaratmak için çocuklara ve gençlere yöneldiğini söylüyor. “Çocuk bugün başladığında uzun vadeli müşteri oluyor. Eskiden ülkemizde içiciler, sigarayla genelde askerde tanışırlarmış. Şimdi, tütün endüstrisinin gençlere yönelik reklam ve tanıtım, albenisi olan paketleriyle sigarayla tanışma ortalama 11 yaşına geriledi” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!