Dudağımızdaki yeşil

Güncelleme Tarihi:

Dudağımızdaki yeşil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüz temizleme malzemelerinden ruja kadar bir çok kozmetiğin içinde nane var. Çünkü araştırmacılar nanenin, cildi hem canlandırdığını hem de koruduğunu tespit ettiler. Ayrıca çeşitli hastalıklarda da naneden yararlanılıyor. Amerikalılar'ın popüler sağlık dergisi American Health naneyle ilgili, bu ülke doktorlarının çalışmaları ışığında bir dosya yayınladı.

‘‘Nane oldukça önemli bir trend. Çünkü ihtiyacımız olan çok sayıda maddeyi içeriyor. Ayrıca enerji veriyor’’ diyor doğal kozmetik ve ev ürünleri alanında ünlü İngiliz firması Crabtree & Evelyn Araştırma Geliştirme Şefi Susannah Jonas. Öncelikle verilen örnek, nanenin insanı uyanık tutuyor olması. Özellikle uzun süre trafikte olan insanlar nane kokusuyla uyanık kalabiliyorlar.

Şikagolu doktor Alan Hirsch, nörolog ve sinir sistemiyle ilgili araştırmalar yapıyor. En son çalışmasının neticesinde, nanenin atikliği ve dikkat toplama yeteneğini artırdığını ortaya çıkarmış. Baylor Üniversitesi'nden Ken Goodrick ise güne başlarken, içeriğinde nane bulunan ürünlerle duş alınmasının çok yararlı olduğunu belirtiyor. Sabun, duş jeli, banyo yağı, masaj yağı hangisi olursa olsun, sabahları banyoda tercih edilmeli.

TEMİZ BİR YÜZ

Nanenin en çok kullanıldığı ürünlerden biri, yüz temizleyicileri. Çünkü anti-bakteriyel. Yani yüzdeki mikrobu temizliyor, barınmasına izin vermiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda yüzde cilt sorunlarına neden olabilecek 22 bakteriye karşı etkili olduğu belirlenmiş. Ayrıca cilt bakımlarında buharla birlikte kullanılması, derinin derinlemesine temizlenmesini sağlıyor. Yüz için içeriğinde nane bulunan yüz temizleme sabunu, tonik ve haftada bir kez kullanılan maskeler giderek popürlerleşiyor.

Nanenin sağlık ve güzellik amaçlı bir başka kullanım alanı ise diş macunları! Naneli ürünlerle yapılan temizlikten sonra hissedilen ferahlık ve temizlik duygusu, diğer maddelerle kıyaslanamayacak nitelikte. Ayrıca saç temizliği ve bakımında kullanılan nane içeren ürünlerin de saç sağlığını, dolaşımı artırdığı için olumlu olduğuna inanılıyor ancak henüz veri yok.

TANSİYON BAŞ AĞRILARI

Ayak temizliği için içinse naneli losyonlardan artık vazgeçmek mümkün değil. Çok sayıda kozmetik firması ayak sağlığı için naneden yararlanarak üretim yapıyorlar. Özellikle yaz aylarında uzun süre ayakta kalan ve terleyen insanlar naneli ürünlerle ayaklarını dinlendirebilir ve nanenin verdiği tazeliği hissedebilirler. Dudakları besleyen ürünlerde de yine naneden yararlanılıyor.

Tansiyon hastalığı olan kişiler ise özellikle tansiyona bağlı baş ağrıları ve kaslardaki acı hissinden nane yağı masajıyla kurtulmayı deneyebilirler. Düzenli yapılan nane yağı masajı tansiyondan mustarip insanları rahatlatıyor. Ayrıca uyanık olmak isteyen insanlar, örneğin akşamları eve iş getiren, çalışmak zorunda kalanlar içeriğinde nane bulunan oda spreylerini kullanabilirler. Sivrisinek sokmalarında da nane yağı çok çabuk iyileştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!