Dört uyarı

Güncelleme Tarihi:

Dört uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doktorlardan anne ve anne adaylarına ikişer uyarı. Anne adaylarının folik asit almaları ve hamilelikte beslenmelerine dikkat etmeleri tavsiye ediliyor. Anneler ise bebeklerini çok sıcak odada uyutmamalı ve depresyonda iseler uzmanlardan yardım istemeli.

ANNE ADAYLARINA

Yanlış beslenme düşük nedeni

Hamilelik süresinde kadınların bebeklerini ve kendilerini olumsuz etkileyecek gıdalardan uzak durmaları, besinlerini dikkatli seçmeleri gerekiyor. Aksi, düşük ya da ölü doğum riskini gündeme getiriyor.Uzmanlar özellikle listeria ve toxoplazma gibi mikro organizmaların üreyebileceği gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek şunları öneriyor: Çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkayın

Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz mahsulleri ve yumurtayı iyi pişirin ve çabuk tüketin

Hazır deniz mahsullerinden uzak durun

Pastörize meyve suları ve süt için

Çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış gıdalardan uzak durun

Rokfor, feta gibi yumuşak taze peynirler yemeyin

Önceden pişirilmiş etler, sosis, sucuk, salam cinsi gıdaları yemeden önce tekrar pişirin.

Folik asit mucizesi

B vitamin grubuna dahil olan folik asit doğum sakatlıklarını önlüyor. New England Journal of Medicine adlı dergide yer alan araştırma raporunda, hamilelikler sırasında yeterli oranda folik asit alınmasının, bebekte omurilik sakatlığı ve beyin deformasyonunu önlediği belirtildi.

Boston Üniversitesi Halk Sağlığı bölümü araştırmacılarından Dr. Sonia Hernandez-Diaz, folik asidin yanı sıra, yüksek tansiyon ve antibiyotik gibi ilaçları kullanan kadınlarda, vücudun folik asidi ememediğine ve bunun doğacak bebekte başka sakatlıkları meydana getirebileceğine işaret etti. Folik asitle birlikte diğer ilaçların alınmasının, ilaçların birbirlerini etkilemesi nedeniyle tehlikeli olduğu ve doğacak bebekte kalp ve idrar yollarında hasara yol açtığı kaydedildi. Dr. Hernandez-Diaz, folik asitle birlikte alınmaması gereken ilaçların Phenobarbital, Primidone, Phenytoin ve Arbamazepine olduğunu belirtti.

ANNELERE

Bebeği çok sıcak odada uyutmayın

Aşırı ısıtılmış odalar bebeklerde ani ölümlere yol açıyor. Küçük Çocuk Ölümlerini Araştırma Vakfı tarafından yapılan araştırmada, bebekli ailelerin yüzde 63’ünün, bebeklerinin odalarının sıcaklığını 16-20 derece arasında tutmaları gerektiğini bilmediği ortaya çıktı.

Araştırmada, ailelerin yüzde 62’sinin bebeklerinin odasında termometre bulundurmadığı da saptandı. Uzmanlar, ailelerin yatak ölümü olarak da bilenen bu hastalığın riskini azaltmak için, ayrıca bebek odasında sigara içilmesine izin vermemeleri, bebeğin midesinden vücut ısınını kontrol etmeleri ve bebeğin başını açıkta tutmaları gerektiğini söyledi.Konuyla ilgili bir başka araştırmada, bebekleri ölen annelerin, çocuklarının soğuk yüzünden öldüğünü sandıkları ortaya çıktı.

Annenin depresyonu çocuğu etkiliyor

Bilim adamları, annenin depresyona girmesinin, çocuklarının geleceğini tehlikeye soktuğunu saptadı.Annenin depresyona girmesinden sonra çocuğunun sağlığıyla yeterince ilgilenmediğini belirleyen araştırmacılar, kadınların o dönemde daha çok sigara içtiğinin ve çocuklarının yanında da bu alışkanlığı sürdürdüğünün belirlendiğini kaydetti. Çocuk doğuran 7 bin 303 kadın ile doğumdan 18 ay sonra depresyonla ilgili araştırma yapan bilim adamları, soruşturmadan 18 ay sonra aynı kadınları bir kez daha inceledi.Araştırmada, depresyon geçiren kadınların, çocuklarının yanında sigara içmekten kaçınmadıkları, otomobilde emniyet kemerlerini takmaları ve beslenmeleri için gerekli özeni göstererek vitamin vermedikleri ortaya çıktı. Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Jenn A. Leiferman, aile doktorlarının, annelerle ilgili depresyon soruşturması yapmaları gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!