Dokuz yaşındaki yazarlar yoksul kızları okutacak

Güncelleme Tarihi:

Dokuz yaşındaki yazarlar yoksul kızları okutacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Onlar henüz dokuz yaşındalar ama büyüklerine bile örnek olacak bir iş yaptılar. Nasıl mı? Sınıf öğretmenleri Mitat Zorlu’nun teşvikiyle birer öykü yazıp, resimler çizdiler. Çalışmaları çok beğenen öğretmenleri bunları bir kitapta toplamaya karar verince de ‘Nar Taneleri’ doğdu. Arka kapak yazısını Doğan Hızlan’ın hazırladığı ve ikinci baskısı hazırlanan kitabın geliri Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlanacak

İstanbul Etiler’deki Ali Yalkın İlköğretim Okulu’ndaki sınıf öğretmenlerinden Mitat Zorlu, Beşiktaş Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır’ın öğrencilere yaratıcı projeler yaptırmayı öneren konuşması üzerine, farklı bir dönem ödevi verdi. Geçen Eylül ayında 3A sınıfı öğrencilerine birer öykü yazmalarını ve öykülerini resimlerle anlatmalarını istedi. Ödevler geldikçe çıkan sevimli tablo Zorlu’nun çok hoşuna gitti. Aklına çocukların yazdığı öyküleri ve çizdikleri resimleri bir kitapta toplamak geldi. Okul Müdürü Rüştü Özker ve velilerin de desteğiyle öyküleri derlemeye karar verdi. Bu düşüncesini Kelime Yayınları Yayın Yönetmeni Asya Çağlar’a anlattı. Dosyayı inceleyen Çağlar kitabın basılmasına sponsor oldu. Kitabın tasarımı içinse öğrencilerden Arda Tuna Erşık’ın babası grafiker Bahadır Erşık gönüllü oldu. Veliler öykülerin telif haklarını öğretmen Mitat Zorlu’ya verme kararı aldı ve kitap 14 Ocak’ta çıktı.
Mitat Zorlu, “Amacımız para kazanmak değil. Örnek bir davranışta bulunmak, ayrıca çocukların okuma ve yazmaya ilgilerini artırmaktı. Bu yüzden velilerle birlikte kitabın tüm gelirini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlamaya karar verdik” diyor.

NAR NİNE’NİN ÖYKÜSÜ İLHAM VERDİ

Kitapçılarda ve D&R’larda 10 liraya satılan kitabın arka kapak yazısı da usta yazar Doğan Hızlan’a ait: “Umarım bu kitapta ismi geçen kardeşlerim, ileride yazmaya devam ederler. Umarım ileriki yaşlarda da bu kitapla gerçekleştirdikleri toplumsal görevin önemini bilirler ve aynı gayretle devam ederler” diyor. Hızlan’a müteşekkir olduklarını belirten Mitat Zorlu, “Doğan Hızlan, çocukların önemsenmesine önayak oldu. Öykülerimizi değerli kılan bir başka unsur da onun arka kapak yazısıdır. Öğrencilerle birlikte onu ziyaret etmek istiyoruz” diyor.
Kitapta tam 41 çocuğun öyküsü ve çizimleri bulunuyor ancak sınıfın 42 öğrencisi var. Zorlu, “Bir öğrencimiz sonradan geldiği için onun öyküsü ancak ikinci baskıya yetiştirebildik” diyor. İlk baskısı neredeyse tükenen kitabın ikinci baskısı tamamlanmak üzere.
Kitabın adının da bir öyküsü var. Zorlu şöyle anlatıyor: “Çocuk kitabı yazarı Houshang Moradi Kermani’nin ‘Ayın 14’ü Gibi’ adlı kitabında Nar Nine diye bir kahraman var. Nar Nine, nar yerken taneleri kaybolmasın diye yere bir bez seriyor. Ama bir gün tanelerden birini kaybediyor. Cennete gidebilmesi için o taneyi bulması gerekiyor. Sınıfta kitabı okurken çocuklar Nar Nine’nin serüvenine çok ilgi gösterdi. Bu yüzden ortak hazırladıkları kitabın adının Nar Taneleri olmasına karar verdik.”

UMARIM HEPSİ BİRER YAŞAR KEMAL OLUR

Mitat Zorlu, kitaplarının yayınlanmasından sonra çocukların yazmaya, okumaya daha fazla ilgi göstermeye başladıklarını da söylüyor. “Hepimiz çok heyecanlı ve mutluyuz. Diğer okullardan da davet alıyoruz. İlk ödülümüzü aldık bile. İlçe Milli Eğitim Müdürü okul müdürü Rüştü Özker’e teşekkür belgesi verdi” diyor.
Kitabın önsözünü de yazan Zorlu, “Umarım bu kitabın yazarları ve çizerleri de yıllar sonra, birer Yaşar Kemal, Bedri Rahmi, Nuri İyem olur; Anadolu’nun tüm renklerini kendi eserlerinde bir kilim gibi dokur” diyor.
Zorlu’nun başka projeleri var mı peki? Bundan sonra kendi yazdığı bir öykü kitabında öğrencilerinin resimlerine yer vermek istiyor. Bu arada yakında bebek sahibi olacak ve ismi de ‘nar’dan esinlenerek ‘Çınar’ olacak.

BUGÜN D&R’DA İMZA GÜNLERİ VAR

Nar Taneleri kitabı için 21 Ocak’ta Ali Yalkın İlköğretim Okulu’nda bir tanıtım kokteyli düzenlendi. Bu kokteyle velilerin yanı sıra Baba Beni Okula Gönder projesini yürüten Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl da katıldı. Etkinlikte çocuklar gösteri yaptı, şarkılar söyledi. Mitat Zorlu ve öğrencilerinin bugün de okullarına yakın Etiler D&R’da imza günleri var. Bu ilk imza gününe kitabın yazarı çocuklar, velileri, müdür Rüştü Özker ve diğer öğretmenler katılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!