Dökülsün meyler yere

Güncelleme Tarihi:

Dökülsün meyler yere
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2005 00:00

Tarihçiler, üzüm yetiştiriciliğinin İ.Ö 8000 yıllarında Mezopatamya’da yapıldığını, şarap üretimininse ilk defa Mısırlılar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyorlar. Ayrıca, şarabın ilk defa İran Şahı Cemşit tarafından içildiğini, Nuh Tufanı sırasında mayalanan üzümden esinlenilerek keşfedildiğini de ekliyorlar. Edebiyatımızda şarap, Ömer Hayyam’ın dizelerinde sık sık anılmış ve divan edebiyatında da "bade" ya da "mey" sözcükleriyle sembolleştirilerek benim kuşağımın aklında yer etmiştir. Bizim ikizler, İ.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Galyalıları anlatan çizgi film kahramanlarından, Hopdediks ve Oburiks’ten öğrendiler şarabı. Ben de onlar sayesinde Galyalıların şaraba ne kadar düşkün olduklarını öğrenmiş oldum. Badem bedeni ve zihni yorgunluğa iyi gelir, böbrek iltihaplarını giderir. Karaciğerlere iyidir. Yulaflı kıtır ekmek8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı un2 su bardağı yulaf unu2 çay bardağı sıvıyağ1 tatlı kaşığı kuru maya1 kahve fincanı ılık süt1 yemek kaşığı çörekotuAldığı kadar su 1 tatlı kaşığı tuzKuru mayayı büyük boy bir kaba aktardığınız ılık sütün içinde karıştırarak eritin.Üzerine, sıvıyağ, tuz, un ve yulaf ununu aktarıp karıştırın. Suyu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur elinize yapışacak kıvamda olabilir, biraz bekletince istediğiniz kıvama gelecektir. Hamuru, üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanması için en az 30 dakika bekletin. Diğer taraftan, orta boy, dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp dinlenen hamuru fırın kabına elinizle hafifçe bastırarak yaydıktan sonra 20 dakika kadar bekleyin. Üzerine, 2 yemek kaşığı sıvıyağı sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Ilınınca dilimleyip soğumasını bekledikten sonra servise sunun. Dondurmalı irmik helvası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı irmik125 gr bitkisel margarin2 su bardağı toz şeker150-200 gr vanilyalı dondurmaSosu için2 su bardağı süt1 yemek kaşığı mısır nişastası4 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı kakaoSos için, süt, kakao ve toz şekeri karıştırın. Üzerine mısır nişastasını da ekleyip çırpın. Orta ısılı ateşin üzerinde karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Mikser yardımıyla 5-6 dak. çırpın. Dondurmayı, yumuşaması için oda sıcaklığında bekletin. İrmik helvasını hazırlamak için; margarini orta boy bir tencerede kızdırıp irmiği hemen ilave ederek kısık ateşte, irmik hafifçe sararıncaya kadar, 5-6 dakika karıştırarak kavurun. . Üzerine, toz şeker ve 3 bardak sıcak suyu aktardıktan sonra, pişirmeye başlayın. Helva suyunu çekip kaynamaya başlayınca ocaktan alıp katılaşması için en az 15-20 dakika bekleyin. Çukur bir cam kaseye streç film ya da temiz bir buzdolabı poşeti yayıp helvayı kasenin ortası çukur kalacak şekilde kenarlarına bastırarak yerleştirin. Kasenin ortasındaki boş kısma hafifçe yumuşamış olan dondurmayı koyup beklemeden servis tabağına ters çevirin. Üzerindeki naylonu sıyırıp atın. Çikolatalı sosla süsleyin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!