Doğum sonrası depresyonu

Güncelleme Tarihi:

Doğum sonrası depresyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre kadınlarda daha hamilelik dönemindeyken depresyon belirtileri ortaya çıkıyor. Ailede depresyon geçirmiş olanlar varsa, hamile kadın için bu önemli bir risk faktörü sayılıyor.

Bebek bekleyen genç kadınlar, genellikle dokuz ay sonrasının hayalleriyle avunurlar. Bebeklerini kucaklarına aldıkları zaman ne büyük mutluluk yaşayacaklarını düşünürler. Doğumu izleyen dönemde ruhsal bunalıma girme ihtimalini akıllarına getirmezler.

Oysa araştırmalara göre doğum yapan kadınların yüzde 80'inde doğum sonrası depresyonu görülüyor. Doktorlara göre doğumdan sonra kadının vücudundaki hormon miktarının azalması bu sorunu yaratıyor.

Depresyon belirtileri

Fakat her sorunun yanıtını kimyada aramak da doğru değil. Öyle olsa, annelerin tümü doğumdan sonra mutlaka depresyona girerlerdi. Amerika'da Emory Üniversitesi'ne bağlı Doğum Sonrası Ruhsal Bozukluklar Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Zachary Stowe ‘‘Enstitümüze başvuran depresyon hastalarının hepsi de hamilelik döneminde depresyona giriyorlar. Hamile bir kadının sık sık ağlama krizleri geçirmesi, uykusuzluk çekmesi ve kafasını bir konu üzerinde yoğunlaştıramaması doğal karşılanıyor. Oysa bunlar depresyon belirtileridir'' diyor.

Doğumdan sonra ruhsal sorunlarla karşı karşıya kalmamak için öncelikle gerçekçi bir anlayışla yeni durumun kabullenilmesi gerekiyor.

Neler yapmalı?

Soğukkanlı olmalı: Yapılan çalışmalar, yeni doğan bebeklerin sakin annelerle daha iyi uyum sağladıklarını gösteriyor. Genç anne, günde hiç değilse 15 dakikayı kendine ayırmalı. Bu süre içinde de sakin bir şekilde dinlenmeli.

Uykusuz kalmamalı: Yeni anne olan kadınlar öncelikle uykusuzluktan yakınırlar. Bebeğin gece uyanıp ağlaması, gece beslenmesi ve temizlenmesi yüzünden anne gece düzenli olarak uyuyamaz, ama gündüz bebek uyurken anne de uyku eksiğini giderebilmeli.

Egzersize zaman ayırmalı: Doğumdan önce ve doğumdan sonra vücut egzersizi yapan kadınlar bebeklerinin doğumundan sonra ruhsal sorunlar yaşamıyorlar. Hızlı tempoyla yürümek, temiz hava almak ve doğanın güzellikleriyle ilgilenmek ruh sağlığı için çok yararlı.

Korkular açıklanmalı: Bebeğin annesiyle babası, baş başa verip, ailenin üçüncü bireyine ilişkin korkularını birbirlerine açıklamalılar. Anne içindeki korkuları herkesten gizlerse, kısa sürede ruh sağlığı tehlikeye girer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!