Diyanetten caizdir fetvası aldık

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten caizdir fetvası aldık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2010 00:00

Can Emrah Özoral 28 yaşında. İki yıl önce bir otomobil satın almak istedi. Evleri icradan satılmış bir ailenin çocuğu olarak, daha ucuza alabilmek için icra ilanlarını takip etmeye başladı. Ancak İstanbul’da yapılacak bir satışın ilanı kimi zaman İzmir’in bir yerel gazetesine verilmiş olabiliyordu. İnternete girdi ama ilanların toplu halde bulunduğu bir site orada da yoktu. O an karar verdi icralık.com’u kurmaya. Site iki yılda 110 bin kayıtlı üyeye ulaştı. Özoral, icra mafyasından, “ağlayanın malı başkasını güldürür mü”ye kadar pek çok sorumuzu yanıtladı...

Siz bu sitede tam olarak ne yapıyorsunuz?
- Türkiye’de icra yoluyla satılan gayrimenkul ya da menkul, aklınıza ne gelirse şartnameleri topluyor internet sitemizde yayınlıyoruz.
İcralık malların listesini toplamak nasıl bir duygu? Kim bilir şu anda kimin canı yanıyor diye düşünüyor musunuz hiç?
- Hayır. Zaten icranın halk arasındaki algısı kötü. “Ağlayanın malı beni güldürmez, yazıktır” diye düşünüp iştiraklere katılmayan çok büyük bir kesim var. Oysa az iştirak olunca icralık mallar da yok pahasına satılıyor. İster katılın ister katılmayın icraya çıkmış bir mal zaten satılıyor. Ağlayanın yanında olmak istiyorlarsa, ihaleye katılsınlar da en azından o malın değerinde satılmasına katkıda bulunsunlar. Bir de bu işin mafyası vardı yıllardan beri. Katılmak isteyenleri de onlar engelliyordu. İnsanlar ne yeddiemine ne de icra dairesine girip satışa katılamıyordu.

SAYEMİZDE MAFYA DA BİTTİ

Siz engellediniz mi bu mafyayı?

- Biz 2008’in mayıs ayında bu işe başladığımızda katılımcı olmak isteyenler “Yeddiemine gidemiyoruz, elinde sopalı adamlar bekliyor, almıyorlar bizi” diyorlardı. Tezgah kurulmuş tabii! Halkımız katılmıyor icra ihalelerine, adam gidiyor devletten yüzde 40 ucuzuna alıyor, yüzde seksen fiyatına elini öpene satıyor...
Sizin de önünüzü kesmediler mi?
- Kalmadı ki mafya, bitti. Bizim buradaki rolümüz şu oldu, icra ihalelerine dikkati çektik. Bir yeddiemin otoparkı düşünün orada araç satışı var ama birkaç kişi silahla bekliyor. Dört kişi gidip o ihaleye katılmak istese sindiriyorlardı ama iştirak artınca cesaret edemediler. Hükümet de bu işi çok sıkı tutmaya başladı.
Sizi yıldırmaya çalışan olmadı mı?
- Tabii bu bahsettiğimiz gruplarla başlarda biz de çok sıkıntı yaşadık. Ben tabelamı şurada daha beş-altı aydır koyuyorum. Çünkü insanımız da enteresan. “Bunlar ne yapıyor burada, demek ki milleti icraya veriyorlar” diye düşünen de çok oldu. Siteyi ilk kurduğumuzda insanlar ne yaptığımızı anlamıyorlardı. “Kardeşim sen burada ne satıyorsun” diye soruyorlardı.
Başka ilginç şeyler de yaşadınız mı?
- Fetva isteyen oldu “icradan alınan mal haram değildir” diye. Diyanet ile görüştük. “Caizdir” fetvası çıkardık. Diyanet’i arayanlar da aynı cevabı alıyor.

EV HANIMLARI ALIM-SATIM YAPIYOR

Peki siz nasıl para kazanıyorsunuz?

- Senelik ve aylık üyeliklerimiz var. Üyeliklerimiz ücretli. Bir de üyelerimiz için vekil avukat tayin ediyoruz. Birlikte çalıştığımız 33 tane avukat var. Bütün işlemleri onlar takip ediyor. Aşağı yukarı 110 bin üyemiz var. Bunların 14 bin kadarı aktif.
İcralık malları takibe alanlar ticaretini yapanlar herhalde?
- Evet, bizde genelde son kullanıcı yok. Ama mesela ev hanımları bile var buradan takip yapıp ev alıp satan... Benim apartman görevlim bile üye sitemize.
Ondan da üyelik ücreti alıyor musunuz?
- Yok!
Başka kimler var?
- Yatırım yapmak isteyenler tercih ediyor. Gurbetçiler var, Arap bankaları var. Gurbetçiler hep kazıklanmaktan korkar ya, burası onlar için çok güvenli bir alışveriş alanı. Çünkü devletin belirlediği rakamlar üzerinden işlem yapılıyor.

EV EŞYALARININ İCRASINA KARŞIYIM

Siz icralık mallardan alışveriş yapıyor musunuz? Mesela ofis mobilyalarınızı nereden aldınız?
- İcradan değil (gülüyor). Ben şimdiye kadar bir tane dükkan aldım.
Mesela çok uygun fiyatlı bir gayrimenkul gördüğünüzde siteye ilanı koymadan önce yakınlarınıza söylediğiniz veya koymadığınız oluyor mu?
- Asla! Babam gelsin bunu kendime alacağım desin, yine de duyurusunu yaparım.
En çok ne satılıyor?
- Gayrimenkul daha yüksek.
Ev eşyaları da satılıyor mu?
- Biz siteye koymuyoruz. Zaten karşıyım ev eşyalarının icra yoluyla alınmasına. Biz de zamanında evimize icra geldiğinde mal kaçırmıştık. Bu çok saçma bir sistem. Para etmez ki onlar... Amaç, insanları rezil etmek. Hukuksal olarak onların icra yoluyla alınmaması lazım ama alınıyor, sen itiraz edene kadar da satılıyor zaten.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!