Diyabeti egzersizle önlemek mümkün

Güncelleme Tarihi:

Diyabeti egzersizle önlemek mümkün
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2002 01:40

Çağın ve önümüzdeki yılların önemli kronik hastalıkları içinde yer alan ‘‘tip 2’’ diyabetin (tüm diyabetlilerin yüzde 90'ı) egzersizle önlenebileceği kanıtlandı.

ABD'de 27 merkezde, 25 yaşın üstündeki 3234 kişi üzerinde yapılan ‘‘Diyabet Önleme Programı Çalışması’’ yaşam şekli değişikliğiyle yani kilo vermek ve egzersiz yapmakla ‘‘tip 2’’ diyabetin engellenebileceğini ortaya koydu. Bilim dünyasında heyecan yaratan çalışma, prestijli tıp dergilerinden The New England Journal Of Medicine'de yayınlandı. Araştırmaya göre, yaşam değişikliği yapanlarda diyabet gelişme oranı, değişiklik yapmayanlara göre yüzde 58 daha az. Amerikan Diyabet Birliği de ‘‘tip 2’’ diyabet sıklığının yüzde 8'lere ulaştığı ülkede, yaşam değişikliği ve egzersiz yapılması konusunda uyarılarda bulunmaya başladı.

Araştırmaya, ABD'de yaşayan tüm etnik gruplardan, kilolu ve açlık kan şekerleri 95-125 ve tokluk kan şekerleri 140-199 arasında olan (henüz diyabet hastası sayılmayan ancak yüksek risk grubunda) kişiler alındı. Bunlar 3 gruba ayrıldılar. İlk gruptakilere herhangi bir müdahalede bulunulmadı. İkinci gruptakilerin yaşam tarzında değişiklik yapıldı. Yaşam değişikliği, kilolarının yüzde 7'sini vermeye yönelik düşük kalorili diyet ve haftada en azından toplam 150 dakikalık egzersiz (sıkı bir yürüyüş) yapılmasından ibaretti. Üçüncü gruptakilere ise diyabet ilacı ‘metformin’ verildi. Gruplar yaklaşık 3 yıl izlendi. Yaşam tarzı değişikliği yapanda diyabet gelişmesi, hiçbir değişim uygulanmayan gruba göre yüzde 58 daha az. Metformin verilen grupta ise diyabet gelişme riski yüzde 31 daha az. Yani yaşam değişikliği, ilaçtan bile daha etkili. Bu basit önlemler bile diyabeti yüzde 58 oranında azaltabiliyordu.

Mesude ERŞAN / İSTANBUL


Risklere dikkat

‘‘Tip 1’’ diyabet, pankreasın insülin üretememesine bağlı olarak çocuk ve genç yaşlarda ortaya çıkıyor. ‘‘Tip 1’’ diyabetliler ömür boyu insülin tedavisi uygulanmak zorundalar.

Ancak diyabet hastalarının yüzde 90'ı tip 2 diyabetli. Erişkin yaşta görülen tip 2 diyabet, daha çok genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişiyor. Hastalığın ailede bulunması, kötü beslenme, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam tip 2 diyabet riskini artırıyor.


DİYABET SALGINI VAR


SSK Göztepe Hastanesi 2'inci Dahiliye Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, diyabetin önlenebilir ya da en azından geciktirilebilir bir hastalık olduğunun kanıtlandığını söyledi. ‘‘Tip 2’’ diyabetin modern çağın hastalıkları arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Oğuz, ‘‘Tip 2 diyabet, aşırı beslenme ve oturarak yaşamın sonucu. Dünyada geçmişte, tifo, veba, kolera gibi hastalıkların salgınları yaşandı. Şimdi diyabet, kolestrol yüksekliği gibi salgınlar var. En büyük sorumlu da çevresel faktörler’’ dedi.

Türkiye'de erişkinlerin yüzde 7'sinde diyabet hastalığı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz, ‘‘Bir yandan diyabet diğer yandan obezite (şişmanlık) sıklığı artıyor. Bu da diyabetin katlanarak artacağını gösteriyor. Batı tipi beslenme, gereğinden fazla gıda alımı, hiç spor yapmadan, oturarak yaşam diyabete de zemin hazırlıyor’’ dedi. Prof. Dr. Oğuz, haftada hiç olmazsa 2.5 saat yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizlerin yapılması, kilonun kontrol altında tutulması uyarısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!