Dişlerimiz neden daha beyaz olmasın

Güncelleme Tarihi:

Dişlerimiz neden daha beyaz olmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2005 00:23

Dişlerin rengini açmak için bir plazma lambası kullanarak kalıcı bir beyazlık sağlamak mümkündür. Bu işlem bir saat gibi bir sürede bitirilmektedir. Üstelik oldukça ekonomik bir yöntemdir.

l Dişlerimiz neden sararır?

Dişlerimiz iç renklenmeler dediğimiz travma, uygun yapılmayan kanal tedavileri, amalgam dolgular, çocukluk dönemindeki süt dişi iltihaplanmaları, bazı tetrasiklin grubu antibiyotiklerin gebelik döneminde kullanılması, aşırı flor alınımı sonucu sararır. Dış faktörlere bağlı renkleşmeler ise ağız bakımı yeterli olmayan bireylerde görülür. Diş taşı ve bakteri plakları üzerine gıda artıklarının birikmesi sonucu oluşan renklenmeler, sigara, tütün, puro renklenmeleri, çay, kahve, kırmızı şarap renklenmeleri ya da uzun süre klorhexidinli ağız gargaraları kullanan kişilerde sarı-kahverengi renkleşmeler en sık görülenleri.

l Beyazlatma yapmadan önce nelere dikkat ediyorsunuz?

Mutlaka diş taşlarını temizliyoruz. Dişeti iltilaplarının kesinlikle olmaması da önemli bir konu. Ağız hijyeninizin beyazlatma işleminden önce çok iyi olması gerekir.

l Dişler ne kadar beyazlatılabilir?

Dişlerinizde yalnız 2-3 renk ton açılması bile çarpıcı değişiklikler yaratır. Genelde biz dişhekimleri aynı renk tonuna sahip, tek tip ‘Hollywood smile’ denilen bembeyaz dişleri tercih etmeyiz. Beyazlatma her bireyde farklı tonlarda oluşur. Biz ve genelde birçok klinikte Vita renk scalasına göre dişlerin beyazlığını değerlendiriyoruz. Bu scalaya göre diş renginiz 2-4 ana ton arasında açılır. Bu da istediğimiz sonuç.

l Beyazlatma herkese yapılabilir mi?

Hayır. Bazı durumlarda örneğin mine ve dentin dediğimiz minenin altındaki dokularda amelogenesis imperfekta ya da dentinogenesis imperfekta dediğimiz anomalilerin olduğu durumlarda beyazlatma yapamayız. Eğer dişlerde kırık, çatlak, hassasiyet varsa diş beyazlatma yapılmamalı. Ayrıca bazı ışığa duyarlı ilaçları kullanıyorsanız, doktorlarla konsültasyon yapıyoruz.

l Diş beyazlığını ne kadar sürdürür?

Normal şartlarda beyazlatma işlemi ile dişler ortalama 3-4 yıl beyaz rengini korur. Eğer sigara içiyorsanız beyazlatma yaptırdığınız ilk 3 gün sigara içmemelisiniz. Nikotin mine üzerine çöker ve beyazlatma işlemini etkisizleştirir. Sigarayı bırakmanız mümkün değilse, hiç değilse yılda bir doktorun hazırlayacağı evde uygulanan beyazlatma yöntemleri uygulanabilir.

l Rengi değişmiş kanal tedavili diş ağartılabilir mi?

Kanal tedavili bir dişi ağartma yöntemi olarak canlı dişlere uyguladığımız home ya da office bleaching’i uygulayamayız. Bu dişler intrakoronal bleaching dediğimiz yöntemle ağartılır.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!