Diş doktoru, hakem, iyilik meleği, motivasyon eğitmeni

Güncelleme Tarihi:

Diş doktoru, hakem, iyilik meleği, motivasyon eğitmeni
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 23:46

Türk futbolseverlerin de yakından tanıdığı FIFA kokartlı Alman hakem Markus Merk, 13 yıllık mesleği diş hekimliğini bırakarak şirketlere ‘motivasyon eğitimi’ vermeye başlıyor.

Fatih Terim üç yıl önce liderlik seminerlerine konuşmacı olarak katılınca, önce tam olarak bağlantıyı kuramamıştık. ‘Teknik direktörden liderlik kursu’nun nasıl bir şey olduğunu görebilmek için 750 dolar ödemek gerekiyordu. Terim, teknik direktörlerin de CEO’lar, patronlar ve genel müdürler gibi ‘lider ve yönetici’ olduğunu anlattı. Sonuçta yapılan iş farklı değildi: Hedefi olmak, ekibi yönetmek, takım ruhunu oluşturmak, motive etmek, performans değerlendirmesi yapmak...

Peki, futbol hakeminden ‘yönetim gurusu’ olur mu? Türk futbol izleyicilerinin uluslararası maçlardan tanıdığı FIFA kokartlı Alman hakem Markus Merk guru olma iddiasında olmasa da çok yakında iş dünyasına motivasyon eğitimleri vermeye başlayacak. Merk, bu iş için hakemliği değil ama asıl mesleği olan ve 13 yıldır yaptığı diş hekimliğini bırakıyor.

İki yıldır davet edildiği seminerlerde yöneticilere motivasyon eğitimi veren 42 yaşındaki Merk, ‘Bu işe başlarken başarılı olup olmayacağımı bile bilmiyordum’ diyor. 12 yıllık FIFA hakemi olan Merk, 20 Ekim’de Berlin Hür Üniversitesi’nin (Freie Universitaet) resmi açılışına davetli ve eski cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker’le birlikte konuşma yapacak.

Merk, memleketi Kaiserslautern’de olduğu kadar Hindistan’da da çok seviliyor. 10 yıldır eşiyle Hindistan’ın gelişmesine katkı sağlamak üzere kurulan bir vakıfta sosyal sorumlu olarak görev yapıyor. Vakıf, Hindistan’da yetimhane ve okul yapıyor, kimsesiz çocukların eğitimi için proje geliştiriyor. Tatillerinde bile Hindistan’a gidip hasta çocukları muayene ediyor. ‘Mesleğim ve Hindistan, hayatın tüm zorluklarını üzerimden alıyor. Bunlar bana güç veriyor’ diyen Merk, bu güç ve motivasyonla yeni bir hayata başlıyor.


FIFA’nın en iyi üç hakeminden biri


TOROĞLU’DAN MERK YORUMU


Hürriyet Gazetesi futbol yazarı Erman Toroğlu, Markus Merk’in UEFA’nın üst düzey hakemlerinden olduğunu söylüyor. Danimarkalı Kim Milton Nielsen ve İtalyan Pierre Luigi Collina’yla birlikte Merk’i en iyi üç hakemden biri olarak gösteriyor.

Hakemlerin özellikle gerilimi yüksek maçlarda gerek oyunun tansiyonunu düşürmek, gerekse oyuncunun saldırganlığını azaltma konusundaki yeteğinin önemli olduğunu söyleyen Toroğlu, ‘Her hakemin görevi maçı başladığı gibi ‘11-11’ oyuncuyla bitirmek. Oyuncu atarak otorite sağlanmaz’ diyor. Uluslararası hakemlik seminerlerinde motivasyon eğitimi verilmediğini, ancak ülkeler bazında bunun olabileceğini belirtiyor. Merk’in eğitmenlik yapacak olmasını kişisel yeteneğine, hekimlik eğitimine ve hayat tecrübesine bağlıyor.

Kendisinin de dolaylı olarak TV’deki programlarıyla eğitmenlik yaptığını belirten Toroğlu, ‘Ben bunu kitabî yapmıyorum, bir nevi ‘şırınga’yla veriyorum’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!