Dilek'e annesinden ikinci hayat

Güncelleme Tarihi:

Dileke annesinden ikinci hayat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 13:08

İflas eden 2 böbreği ağrısız ve sancısız bir şekilde alınan 15 yaşındaki Dilek Başçı’ya, annesinden alınan bir böbrek nakledildi.


ANKARA Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Üroloji Doktoru Mert Altınel tarafından, göbek deliğinden girilerek iflas eden 2 böbreği ağrısız ve sancısız bir şekilde alınan 15 yaşındaki Dilek Başçı’ya, aynı hastanede Doç. Dr. Faruk Gönenç ve ekibi tarafından annesinden alınan bir böbrek nakledildi. 2 günde ayağa kalkan Dilek, okuluna devam edebilecaği ve arkadaşlarıyla gezip oynayabileceği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Faruk Gönenç, ‘Umblikal Tek Port Laparoskopik’ yöntem uygulanarak, fonksiyon görmeyen iki böbreği çıkarılan Dilek Başçı’ya, annesinden alınan bir böbreği başarılı bir şekilde naklettiklerini söyledi. Dilek Başçı’ya nakledilen böbreğin fonksiyonlarının gayet iyi olduğunu, hastanın diyalizsiz yeni bir yaşama ilk adımlarını atttığını belirten Doç. Dr. Gönenç, şu bilgileri verdi:

“Bu iki olgu nedeniyle hasta lehine iki önemli fayda temin edilmiştir. Birincisi, Son Dönem Böbrek Yetmezliği hastası Dilek Başçı’ya, çalışmayan böbreklerinin çıkarımı için kullanılan laparoskopik teknikle, ilk operasyondan kısa bir süre sonra böbrek nakli yapılması olanağı doğmuştur. Böylece açık cerrahi ve diğer laparoskopik tekniklerin tüm dezavantajları (yara iyileşmesinin beklenmesi, kozmetik görünüm) ortadan kalkmış, hastanın, kısa sürede annesinden alınan böbrekle yeni bir yaşama başlaması sağlanmıştır. İkinci önemli avantaj ise, annesinin kızına verdiği böbreğin çıkarımında kullanılan klasik laparoskopik teknik ile böbrek vericisi anne çok kısa süre hastanede kalacak ve normal yaşama dönecektir. Böylece birçok canlı böbrek vericisinin korktuğu işe kısa zamanda dönememe, uzun süre hastanede yatma, kozmetik görünüm, ameliyattan çekinme gibi vericiyi etkileyen negatif faktörler ortadan kalkmıştır”.

YÖNTEMİ SÜREKLİ KULLANACAKLAR

Doç. Dr. Gönenç, bu yöntemleri canlı vericili böbrek nakillerinde sürekli kullanarak, verici adayların organ vermesini özendirmeyi ve bu konuda yeni bir çığır açmayı hedeflediklerini de anlattı.

Ürolog Mert Altınel de böbrek tümörleri, böbrek ve idrar yolu taşları, böbreküstü bezi tümörleri gibi diğer ürolojik hastalıkların da aynı yöntemle ameliyat edilebildiğini söyledi.

DİLEK 2 GÜNDE AYAĞA KALKTI

Muş’un Bulanık İlçesi’nden annesiyle birlikte Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’ne gelen ve babası hayatta olmayan İlköğretim mezunu Dilek Başçı, fonksiyonlarını tamamen yitirdikten sonra göbek deliğinden girilerek alınan iki böbreğinin yerine annesinden alınan bir böbreğin nakledilmesi sonucu 2 günde ayağa kalktı. Hayata yeniden tutunmanın sevincini yaşayan Dilek Başçı, “Hastalığımda çok acılar çektim. 3 yıldır Bulanık’ta sürekli dialize giderken, okuluma gidemiyordum. Arkadaşlarımla birlikte çok yorulduğum için gezemiyordum. Hayatta tek varlığım olan annemin verdiği bir böbrekle iyileştim. Artık ben de arkadaşlarım gibi liseye devam edebileceğim ve gezim oynayabileceğim. Bana böbreğini veren anneme çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘KIZIMA CANIMI VERİRİM’

Eşi yıllar önce vefat eden 45 yaşındaki İpek Başçı da, hiçbir sosyal güvenceleri ve gelirleri olmadığını, 3 çocuğundan küçüğü olan kızı Dilek’i yeşil kartı sayesinde ameliyat ettirebildiğini söyledi. Anne Başçı, “Kızımın çektiği sıkıntıları ben de hissediyordum. Onun hayata dönmesi için doktorların önermesi üzerine hiş düşünmeden böbreğimi verdim. Gerekirse diğer böbreğimi de, canımı da veririm. Kızımı yeniden sağlığına ve hayata döndüren doktorlara çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!