Devlet’e sanatçı lazım

Güncelleme Tarihi:

Devlet’e sanatçı lazım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1998 00:00

Pakize SUDA
Haberin Devamı

Bu hafta gündemde ‘‘Devlet sanatçıları’’ vardı. Tartışıldı, yazıldı, çizildi, herkes bir şeyler söyledi. Ben bu konuda kendimi yetkin görmediğim için, burada ‘‘Kim hak etti?’’, ‘‘Kim hak etmedi?’’ ya da ‘‘Böyle bir unvan gerekli mi?’’ gibi yorumlara girmeyeceğim. Sadece bu unvanı kimlerin alacağına dair kararın verildiği saatleri sizlere yorumsuz olarak aktaracağım. (Mış-Muş köşesindeki ufacık yorumu saymazsak tabii.)

- Nazmiye, böreği fırına koy da, gel bana yardım et; devlete sanatçı lazımmış. Sen bütün gün televizyonun karşısından kalkmıyorsun, bunları eyi tanırsın. Muhtar seçimi olsa altından kalkarım ama bunları karıştırıyorum. Kültür Bakanlığı'nın teklif listesi var önümde, gel otur yanıma da kimin kim olduğunu söyleyiver bana.

Şair-Düşünür:...

- Sen hiç okudun muydu bunun düşündüklerini? Ben okumadım ama ismi oturaklı adamın. Üç isimli adamlar pek yakışır devlete.

Seramik Sanatçıları:...

- Nazmiye! Saçmalama. Kendileri seramik olur mu hiç, senin benim gibi adam bunlar. Ne sandın ya? Çanak çömlek yapmak bile sanat.

Orkestra Şefleri:...

- Konserlerde uykumun arasında gördüydüm ben bunları, ama arkaları dönüktü, tam çıkaramadım şimdi. Ossunlar bakalım. Sen öğlenki pilava köyden gelen tereyağından kattın mıydı?

Opera Sanatçıları:...

- Nazmiye, Semiha Hanım Yıldırım Bey'in eski kaynanası değil miydi? Gerçi geçenlerde çıplak vücuduna kadın çorabı geçirip ahlaka mugayir görüntüler sergilediydi ama seçmezsek Yıldırım Bey'e ayıp olur.

Opera Yönetmeni:...

- Bu kız eyi çalışıyor Nazmiye. Fevkalade isabetli seçim.

Bale Sanatçıları...

- Bu kampanya bizi aşar. Nazmiye birer fincan pekmez al gel mutfaktan.

Heykeltraşlar:...

- Nazmiye acele etme, senin tanıdıklarını sonlara koymuşlar.

Tiyatro Sanatçıları:...

- Bak, seninkiler çıktı ortaya. Heh heh heh! Pek severim Gazanfer'i. Eski kurtlar da var bak Nazmiye. Zeki'yle Metin. Heh heh heh! Eyi eyi, hepsi eyi bunların.

Fotoğraf Sanatçısı:...

- Nazmiye, o senin çektirdiğin polaroit, anladık eyi çıkmışsın ama herkes çeker onu, sanatlık bir yanı yok. Mahalle fotoğrafçısının ‘‘Devlet Sanatçısı’’ olduğu nerede görülmüş?

Ressamlar:...

- Ah! Şuraya Kenan Evren'i koyacaklardı ki veto edeyim. Avni Arbaş şu güzel kadının babası değil miydi? Nazmiye, ne var şimdi bunda darılacak? Senin açtığın hamur olamaz hiçbir kadın.

Yazarlar:...

- Hadi benim kitaplara konu olmaktan kitap okumaya vaktim yok, ya sen niye okumuyorsun?

Karikatüristler:...

- Solcu, molcu. Modası geçti böyle şeylerin Nazmiye. O ‘‘Şerife’’yi çizen daha çok genç, ileride olur.

Grafiker:...

- Pekmez midemi kaynattı, soda var mı dolapta?

Hafif Müzik Sanatçısı:...

- Hah! Bu eyi. Fevkalade yenilikçi bir hanım bu. Hücrelerine kadar yeniledi kendini. Hatta her sene unvanını yenilemeli bunun.

Türk Sanat Müziği:...

- ‘‘Cana rakibi handan edersin.’’ Gerisi nasıldı bu şarkının Nazmiye? Fevkalade değerli isimler var. Börek yanmasın Nazmiye.

Türk Halk Müziği:...

- O senin sevdiğin şişman çocuğu da koymuşlar. Neydi onun türküsü, ‘‘Çekin uşaklar çekin.’’ Bak Nazmiye yanağı benli adam da var. Eyi eyi.

Radyo-TV Sanat Programcısı:...

-Bu televizyonda şiir okuyan adam değil mi? Nazmiye börek piştiyse getir, bir de ayran karıştırıver yanına.

Sinema Yönetmeni:...

- Kimdi bu Nazmiye? Haa, hatırladım, Türkan Şoray'ı seven gözlüklü adam. Kerata ağzının tadını biliyor.

Müzik Sanatçısı:...

- Heh heh heh! O komik adamı da koymuşlar Nazmiye, hani hem komik hem romantik.

Sinema Sanatçısı:...

- Yakışır yakışır, oturaklı adam. O da bencileyin Cumhuriyet kurulduğundan beri var.

- Haklısın Nazmiye bu liste eksik. Muazzez'in birine ver birine verme olmaz. Gökberk'in nişanlısına da verelim ayıp olur. Senin minik kıza da vermek lazım. Emel Sayın'ın gözü gibi göz mü geldi sahnelere? Gönül de fındık kurdu gibidir. Aferin Nazmiye gayet isabetli seçimler yapıyorsun. Bunlara verip de Nesrin'e vermesen olmaz. Kimdi o Nazmiye? Hani tencere kapaklarını çalan adam. Hah! Okay Temiz. Sadri Bey'in hanımana da verelim Nazmiye, kadın zaten acılı, teselli olur. Samime Hanım zaten devletin uzaktan akrabası olur. O ağlar gibi şarkı söyleyen gözlüklü sakallı adamın ismi neydi? Börek mideme oturdu. Sen eskiden daha güzel yapardın bunu. Bu işi iyi icat ettik Nazmiye. ‘‘Basın’’ denen adamlar son günlerde ‘‘Hükümet’’ işiyle pek sıkı fıkı olmuşlardı, bununla uğraşsınlar dursunlar. Zamanında, Bülent Bey'le ikimiz bir olup cumhurbaşkanı seçemedik diye darbe olduydu, şimdi görsünler, bir çırpıda nasıl seçtim 85'ini birden. Bülent Bey deyince aklıma geldi, onun da güzel şiirleri vardı Nazmiye. İnsan devletin hem ‘‘adamı’’ hem ‘‘sanatçısı’’ olamaz mı yani?

Mış muş köşesi

Sünnet her derde devaymış.

Aynı bizim ‘‘ince, petek dokulu kanatlı’’mız gibi, biz de onun sayesinde ata biniyoruz, bale yapıyoruz, tenis oynuyoruz ya.

85 kişi devlet sanatçısı olmuş.

Amerika'nın vatandaşlık piyangosu gibi bir şey oldu bu, artık kime çıkarsa...

‘‘Boeing’’ler artık kısa uçacaklarmış.

Zaten epeydir uzun uçamıyorlardı, kalkmalarıyla düşmeleri bir oluyordu.

Bir İngiliz kadın 16 ayda 7 kez evlenmiş.

Haksızlık bu! İsyan ediyorum.

Üç fincan kahve gebeliği önlüyormuş.

Bakın kızlar şöyle yapacaksınız: Akşam yemeğinden sonra kendinize, kocanıza, bir de evde kim varsa kaynananız olur, anneniz olur, üç fincan kahve pişireceksiniz. Televizyonun karşısında afiyetle içeceksiniz. Yalnız burada ufak bir ayrıntı var; kocanızınkinin içine uyku ilacı koyacaksınız. Adam her gece kahve faslından sonra sabaha kadar mışıl mışıl uyuyacak. Oh! Siz sağ ben selamet, gebelik mebelik hak getire.

Avrupa'nın karı kapımızdaymış.

Balkanlar'dan gelene alışmıştık da, bu biraz yabancı gelecek bize.

Sakıp Sabancı ‘‘Yangın var’’ demiş.

Çoktandır var da, zahir sizin paçanız yeni tutuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!