Dedi mi demedi mi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Dedi mi demedi mi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2005 01:33

Avni Özgürel, Radikal’de şunları yazmıştı: ‘Türklerin çok çirkin ve insanlık áleminin katmanları arasında alt sırada yer aldığını söyleyen Abdullah Cevdet, Süleyman Nazif’le girdiği bir tartışmada esmerliğin Türkleri alt sınıfa ittiğini, sarışın mavi gözlü kavimlerle melezleştirilmesi halinde bu ‘deficiency’nin (noksanlığın) giderilebileceğini söylüyordu. Ve ona göre yapılması gereken Avrupa’dan, tercihan İtalya’dan ‘damızlık erkek’ getirilmesiydi.’ Tarihçi Prof. Mete Tunçay, Abdullah Cevdet’in hayatı boyunca böyle bir söz söylemediğini savunduğunu vurguluyor. Abdullah Cevdet üzerine kitap yazan Prof. Şükrü Hanioğlu da, Cevdet’in hiçbir kitabında veya makalesinde böyle bir kayda rastlanmadığını belirtiyor.

ÇETİN ALTAN (GAZETECİ / YAZAR)

Kadın getirelim dese kimse itiraz etmezdi

Yakın dönem tarihimiz üzerine çarpıcı yorumlar yapan ünlü gazeteci Çetin Altan, böyle bir söz söylemişse şayet, Abdullah Cevdet’in sözlerine karşı çıkmanın geleneksel ikiyüzlülüğümüzün bir göstergesi olduğunu ifade ederek, ‘Adam, ‘Avrupa’dan kadın getirelim’ dese kimse itiraz etmezdi’ dedi.

YUSUF HALAÇOĞLU (TTK BAŞKANI)

Beni uygun görmüşler

Önceki gün beni arayıp sokağa adımı vermek istediklerini söylediler. Ben de nereden icap ettiğini sordum. Özellikle Ermeni konusunda yaptığımız çalışmalar dolayısıyla bizi uygun görmüşler.

Pulur ne yazmıştı

‘Boğaziçi’nin tekrarı hemen yapılmalı...’ başlıklı yazısında Pulur, Abdullah Cevdet ile ilgili şu sözlere yer vermişti:

‘Osmanlı’nın son aydınlarından Abdullah Cevdet’in adını duyanınız belki vardır; ‘Türk neslini ıslah etmek için Macaristan’dan damızlık erkek getirilmeli’ tezini ileri süren bir ‘münevver’dir.

Birinci Cihan Savaşı başlamadan önce ordu, Balkan Savaşı’nda yenilmiş, ama birkaç yıl sonra Çanakkale’de destan yazıyor.

Abdullah Cevdet’e sormuşlar:

‘Ne diyorsun? Balkan Harbi faciasından sonra Çanakkale direnişine?’

‘Bunlar (ordu) vahşete dayanamaz ama, medeniyete direnirler!’

Yani Çanakkale Savaşı: ‘Türk’ün medeniyete direnişi!’

Türkiye velut, verimli bir ülkedir, ‘Abdullah Cevdet’ler hiç tükenir mi? (28.06.2005/Milliyet)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!