Dar gelirliye tüp bebek müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Dar gelirliye tüp bebek müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2005 11:26

Türkiye, literatürde "zorunlu sağlık sorunu" olarak ifade edilen tüp bebek uygulamasını artık "tedavisi zorunlu hastalık" olarak kabul ediyor. Devlet, bu yıl ilk defa tüp bebek uygulamasını ödeme kapsamına aldı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatında tüp bebek de sağlık güvencesine alındı. Devlet, bazı şartlar getirerek çocuğu olmayan çiftlerin tüp bebek masrafını karşılayacak. Talimatnamede, tüp bebek uygulamasının istismar edilmemesi için bazı önlemler de alındı.

Tüp bebek sahibi olmak isteyen sosyal güvenlik kapsamındaki çiftler, öncelikle eğitim ve araştırma hastanelerinden tıbbi yönden bebek sahibi olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporu alacaklar. Kurul raporunu alan çiftler, tüp bebek uygulaması yapan devlet ya da özel hastane ve merkezlere başvurabilecek. Talimatnamede, masrafı devletçe karşılanacak tüp bebek uygulamasına sınırlama da getirildi. Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftin masraflarını devlet en fazla üç denemeye kadar ödeyecek. Üçüncü denemenin sonucunda da bebek olmuyor ise devlet çiftin sonraki hastane masrafını ödemeyecek. Talimatnamede ayrıca, tüp bebek uygulanacaklara yaş sınırı da getirildi.

Haberin Devamı

BİR DENEME 2-3 BİN DOLAR

Türkiye’de halen 60 merkezde gerçekleştirilen tüp bebek uygulamasından, 2-3 bin doları bulan maliyeti nedeniyle dar gelirliler yararlanamıyor. Dünyanın birçok yerinde tüp bebek "zorunlu sağlık sorunu" kabul edilirken, ABD ve AB ülkelerinde tüp bebek giderleri devlet tarafından zorunlu sigorta kapsamında değerlendirilerek karşılanıyor. Türkiye’de ise tüp bebek uygulaması şimdiye kadar estetik operasyon gibi değerlendiriliyor ve zorunlu sağlık sigortası kapsamı dışında tutuluyor.

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir rapor sunmuş, tüp bebek uygulamasının sosyal güvenlik kapsamına alınmasını istemişti.

YILDA 150 BİN TÜP BEBEK UYGULAMASI

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Türkiye’de 1.5 milyon kişinin çocuk sahibi olacak çağda olduğunu, bunun yüzde 10’unun kısırlık problemi çektiğini bildirirken, Türkiye’de yılda 150 bin civarında tüp bebek uygulamasının yapılması gerektiğini söyledi. Buna karşın Türkiye’de yılda 23 bin civarında tüp bebek uygulamasının gerçekleştirilebildiğini kaydeden Şatıroğlu, "Aslında devlet bundan karlı çıkacak. İşin insani boyutuna bakıldığında gerçekten çocuk sahibi olamayan ancak çocuk özlemi çeken çok sayıda yurttaş bulunuyor. Ancak, maliyetin fazla olması nedeniyle bunlara tüp bebek uygulaması yapılamıyor. Öte yandan, bunlara çocuk için ilaç tavsiye ediliyor. Bu ilaçların maliyeti ise bazen tüp bebek uygulamasına yapılacak masrafı bile geçebiliyor. Devlet, uygulama ile kontrolsüz ilaç alımının önüne geçecek ve çocuk sahibi olamayanlara bir nevi kesin çözüm sunacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!