Dalışa büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Dalışa büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bodrum'da, dünyanın en zevkli sporlarından biri olarak kabul edilen dalış kurslarına ilgi arttı. Son 5 yılda, turizmin zor dönemden geçtiği günlerde bile ilçe dalış tutkunlarının akınına uğrayınca, kurslarda da patlama yaşandı. İlçe faaliyet gösteren firma sayısı 12'ye çıktı.

Denizin derinliklerindeki gizemi, muhteşem renk cümbüşünü görme imkanı bulanlar, tanıştıkları bu spordan kopamazken, uzmanlar, dalmak için eğitim almanın şart olduğunu vurguladılar. Dalmaya 14 yaşında başlanabileceğini belirten uzmanlar, fiyatların bilinenin aksine pahalı olmadığını kaydetti.

Yeni başlayacakların dalış kulübüne başvurması gerektiğini belirten yetkililer, ‘‘Discovery (tek dalış) için kısa eğitimden sonra bir hoca eşliğinde 12 metreye iniliyor. 1 yıldızlı sertifika almak için 4 günlük kurs gerekiyor. O zaman hoca eşliğinde 18 metreye inilebiliyor’’ dediler.

30 dalışı aşanların rehber gözetiminde 30-40 metrelik dalışlar yapabildiği ifade edildi. Özel dalış kulüplerinde kurs ücreti 530-800 mark arasında değişiyor. Yapılacak tek dalış için 85 mark, iki dalış için 70 mark ödeniyor.

KURALLARI VAR

Dalış yapabilmek için zihinsel ve fiziksel yeterlilikte olmak, alkol ve ilaç etkisi altında olmamak, komple, bakımlı, güvenilir malzeme kullanmak, her dalışta arkadaş sistemini uygulamak, haberleşme, ayrılma halinde yeniden buluşma ve acil durum uygulamaları içeren planı dalış arkadaşıyla yapmak, doğru solunum tekniği uygulamak, ağırlıkları kolay çıkartılabilecek şekilde kuşanmış olmak gerekiyor. Aşkın Diving'in sahibi, Türkiye'nin ilk sualtı arkeologlarından Aşkın Canbazoğlu, ‘‘Dalmanın araba kullanmaktan farkı yok. Onun da kuralları var, uygularsanız, tehlikeyle karşılaşmazsınız. Kuralsızlıktan kaynaklanan tatsız olaylara rağmen meraklıların sayısı hızla artıyor. Her üniversitenin dalış klübü var. Pekçok insan mesleğini bırakıp dalış hocalığı yapıyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!