D vitamini kanser riskini azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

D vitamini kanser riskini azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 00:00

Kırk yıl süren araştırmalar, "gün ışığı" vitamini olarak bilinen günlük D vitamini takviyesinin meme, bağırsak ve rahim gibi sıkça görünen kanserlere yakalanma riskini yarı yarıya azalttığını ortaya çıkardı.

ABD’nin San Diego kentindeki California Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, tüm dünyada 40 yıldır bu alanda yapılan 63 araştırma yeniden değerlendirildi. Araştırmada yüksek dozda D vitamininin göğüs, yumurtalık ve bağırsak kanseri gibi yaygın kanser riskini azaltabileceği tespit edildi. Kandaki D vitamini seviyesiyle kanser riski arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, günde 1000 uluslararası birim (IU) veya 25 miligram D vitamini almanın kolon kanseri riskini yüzde 50, meme ve yumurtalık kanseri riskini de yüzde 30 düşürebileceğini kaydettiler.

D vitamini eksikliği ölümcül sonuçlar doğurabiliyor; kalp hastalığı, akciğer hastalıkları, kanser, şeker, yüksek tansiyon, şizofreni ve multipl skleroz gibi rahatsızlarda önemli rol oynuyor. Vücuda gerekli D vitamininin en kolay gıda ve tablet şeklinde alınabileceğini belirten bilim adamları, vitaminin "D3" adı verilen doğal şeklinin, cildin güneş ışığına maruz kalmasından sonra oluştuğunu, ancak yağlı balık, margarin ve et gibi gıdalardan da alınabileceğini kaydettiler.

Ne işe yarıyor

Kalp hastalıkları

İnsülin direncini azaltarak, kalp riskini azaltıyor.

Akciğer hastalıkları

D vitamininin yeni hücrelerin oluşmasında rol oynadığı biliniyor, bu durumda akciğerin kendisini yenileme sürecinde katkısı bulunuyor.

Kanser (Meme, bağırsak, rahim, prostat) Hücrelerin aşırı çoğalmasını engelleyerek kanseri engelleyici etkisi olduğu tahmin ediliyor.

Diyabet 1’inci tip diyabet türünde, bağışıklık sistemi kendi hücrelerine zarar vererek şeker hastalığına yol açıyor. D vitaminin ise bağışıklık sistemini düzenlediği sanılıyor.

Yüksek tansiyon

Boyundaki paratiroid bezi D vitamini kullanarak vücuttaki kalsiyum seviyesini düzenliyor.

Şizofreni Hamilelik dönemi kışa gelen annelerin çocuklarında şizofreni ihtimalinin daha fazla olduğu öne sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!