CRR’de ramazan konserleri

Güncelleme Tarihi:

CRR’de ramazan konserleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2006 00:00

Geçen yıl 200’den fazla konserle yerli ve yabancı sanatçıları ağırlayan İstanbul Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu, 2006-2007 sezonunu 1 Ekim’de açıyor. Ramazana özel olarak, ilk konseri Ahmet Özhan ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu verecek.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu yeni sezonda müzikseverleri Geleneksel Türk Müziği’nden dünya müziğine, Türk Halk Müziği’nden Klasik Batı Müziği’ne, dünyanın ve Türkiye’nin nitelikli müzisyenleriyle buluşturacak. 1 Ekim’de başlayıp mayıs ayına kadar devam edecek konserlerde, tıpkı geçen yıl olduğu gibi, Türk Müziği’ne ve müzisyenlerine daha fazla yer verilecek. Aralarında Hüseyin Sermet, Bora Uymaz, Nevzat Sümer, Suna Kan, Muammer Ketencioğlu, Meral Uğurlu, Süleyman Ergüner ve Timuçin Şahin gibi isimler yer alıyor.

ÜÇ TASAVVUF KONSERİ

CRR’de ramazan boyunca 3 ayrı tasavvuf müziği konseri var. Ramazan ayının bölümleri olan "Merhaba", "Máh-ı Gufran" ve "Elvedá" başlıklarını taşıyorlar. Hem sezonun hem de üçlemenin ilk gecesinde Ahmet Özhan ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu sahneye çıkacak ve "Merhaba" diyecek. Türk Tasavvuf müziği, ramazan ayına özel icralar ve anlamlar taşıyor. Bunlardan bazıları; orucun anlamını ve insan varlığına yararını anlatan, ramazanı karşılamak için yapılmış, Kadir Gecesi konulu ve Teravih Namazı’yla işlenmiş ilahiler. İlahilerde Rast, Uşşak, Saba, Evç, Acemaşiran, Segah ve Tahir Buselik makam geçkileri kullanılıyor.

Üçleme; Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun 10 Ekim saat 20.00’de vereceği "Máh-ı Gufran" konseriyle devam edecek, 20 Ekim saat 21.00’deki "Elvedá" ile son bulacak. Bu konserin özelliği ise; áşığın on bir ayın sultanına vedasındaki hüznün anlatılıyor olması.

Bu sezon CRR konserlerinde biletler 8-40 YTL arasında.

MÜZİKOLOJİ SEMİNERLERİ VE DERGİSİ


CRR, bu yıl farklı projeler gerçekleştirecek. Uluslararası hakemli bir müzikoloji dergisi çıkarmaya hazırlanıyorlar. Geçen yıldan beri üzerinde çalışılan CRR İnternet Radyosu projesi bu sezon hayata geçecek. Uluslararası Müzikoloji Seminerleri de Türk ve yabancı müzikologların katılımıyla devam edecek.

EKİM KONSERLERİNDE DÜNYACA ÜNLÜLER

CRR’nin bu yılki konser takviminde dünyanın farklı ülkelerinden orkestralar, piyanistler, kemancılar da yer alıyor. Rusya’daki yarışmaların ve uluslararası festivallerin onur konuğu Balalayka Rus Klasik Dörtlüsü ve Kızıl Ordu Sekizlisi; Ortadoğu’nun efsanevi ismi Ümmü Gülsüm’ü şarkılarıyla yaşatmaya devam eden Nazareth Orkestrası ekim ayının gözdeleri. 1946 yılında Sir Thomas Beecham tarafından kurulan Royal Filarmoni Orkestrası (Kraliyet Filarmoni Orkestrası); kuruluşundan bu yana dünyanın her köşesinde konserler veren ve pek çok ödüle layık görülen Fakhteh Topluluğu; keman virtüözü Maxim Vengerov, yalnızca klasik müziği değil aynı zamanda Yahudi halk müziğini de ustalıkla icra eden klarnet sanatçısı Giora Feidman CRR’de önümüzdeki ay konser verecek diğer önemli sanatçılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!