Çorbanın en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Çorbanın en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Türk mutfağının temel taşlarından biri olan çorba, soğuk kış günlerinde daha da önemli hale geliyor. Kar ya da yağmur altında rüzgara karşı yürüyüp, üşüdükten sonra bir kase çorba kadar zevkli ne olabilir?

Ülkemizin dört yanındaki farklı coğrafi ve kültürel özellikler çorba çeşitlerine de yansıyor. Karadeniz’de karalahana, Ege’de balık çorbası karşımıza çıkıyor. Bu hafta jürimize çorbası en iyi on adresi sorduk. Listeye Türkiye’nin pek çok yerinden lokanta girdi. Anlaşılan kuş gribi, en çok çorbacıları etkilemiş. Tavuk suyuna çorba sipariş edenlerin sayısında ciddi bir azalma var. Lokantaların hepsi köy tavuğu değil, entegre tesislerde yetişen tavukları kullandığının altını çiziyor.

EN İYİ 10

1. Hünkar - İSTANBUL

2. İsmet Usta - İZMİR

3. Çorba da Çorba - İSTANBUL

4. Kanaat - İSTANBUL

5. Ivy - ANKARA

6. Lale - İSTANBUL

7. Gemibaşı - BODRUM

8. Bankalar Lokantası - ADANA

9. Tuğra - MARAŞ

10. Zorlu Otel - TRABZON

HÜNKAR
/images/100/0x0/55eab596f018fbb8f891b4f8

50 yıldır paça çorbası

Hünkar Lokantası, yaklaşık 50 yıl önce yapmaya başladığı paça çorbasıyla ünlü. 1950 yılında Fatih Kıztaşı’nda açılan ve faaliyetini Nişantaşı’nda sürdüren lokantada diğer çorba çeşitleri günlük değişiyor. Aralarında yoğurtlu yayla, süzme mercimek, sütlü hünkar, işkembe, sütlü ıspanak, sebze, düğün, yeşil mercimek ve erişte çorbası var. Tavuklarını, kuş gribi tehlikesi olmayan entegre tesislerden satın alan lokantada, tavuk suyuna şehriye çorbası da içebilirsiniz. 11.30-23.00 saatleri arasında hizmet veren Hünkar’da paça çorbası 8, diğer çorba çeşitleri 5-6 YTL. Tel: (212) 225 46 65

İSMET USTA

7/24 hizmet veriyor
/images/100/0x0/55eab596f018fbb8f891b4fa


1950 yılında Mezarlıkbaşı’nda İsmet Yenice tarafından kurulan Çorbacı İsmet Usta, Alsancak’taki şubesinde haftanın yedi günü 24 saat hizmet veriyor. 30 personeliyle aynı anda 230 kişiyi ağırlayabilen mekanda 10 çeşit çorba bulunuyor. İbrahim Tatlıses, Nejat Uygur, Kadin İnanır, Sibel Can, Yıldız Kenter gibi birçok ünlü sanatçının İzmir’e geldiklerinde mutlaka uğradığı Çorbacı İsmet Usta’nın en gözde çorbaları ise kestirmeli tandır ve terbiyeli işkembe çorbası. Çorba fiyatları 4.5 YTL ile 6 YTL arasında değişiyor. Tel: (232) 463 57 56

ÇORBA DA ÇORBA

Her gün 16 çeşit

Çorba ana fikrinden yola çıkan Çorba da Çorba, iki yıl önce Ataşehir’de açıldı. Her gün 09.00’da kapılarını açan mekan, haftanın beş günü 02.00’ye, cuma ve cumartesi günleri ise 04.00’e kadar açık. Burada porsiyonlar çok büyük. Bir çorba içerek doymak mümkün. Ancak çorbanın üzerine, ana yemekler, salatalar ve tatlılardan oluşan mönüden seçimler de yapabilirsiniz. En çok tercih edilen çeşitler; safranlı hünkar, macar gulaş, balık, Rus borç ve yuvalama. Her gün 14 çeşit sabit, iki çeşit değişen çorbanın yapıldığı mekanda, bugüne kadar 400 tarif denenerek, müşterilere sunulmuş. Çorba fiyatları 5.50-7.50 YTL arasında. Müdavimleri arasında Erol Evgin, Kenan Işık ve FB’li futbolcu Aurelio var. Tel: (216) 456 49 22

KANAAT

Kahvaltı niyetine
/images/100/0x0/55eab596f018fbb8f891b4fc

Üsküdar’daki 73 yıllık Kanaat Lokantası, sabahları kapısını çorba servis etmek için açıyor. 06.30-10.30 arasında, kahvaltı niyetine çorba içmeye gelenler, genellikle aynı kişiler. Ayak-paça, işkembe, mercimek ve ezogelin çorbalarını her gün yapan lokantada, sabahları ya da öğle ve akşam yemeklerinde içebileceğiniz diğer çeşit ise her gün farklı. Beşinci çorba bazen yayla, bazen domates, tavuk suyuna şehriye ya da pirinç çorbası olabiliyor. İşletmeciler, tavukların köy tavuğu olmadığını özellikle belirtiyor. Müdavimlerin ilk tercihi ayak-paça çorbası. Saat 23.00’e kadar hizmet veren lokantada ayak-paça ve işkembe çorbaları 2.90, diğer çeşitler ise 2.50 YTL. Tel: (216) 553 37 91

IVY

Okyanus mutfağından örnekler

Ivy Ocean Restoran, 1998 yılından beri hizmet veriyor. İşletme sahibi Serhat Çelik. Üç katlı mekanın, Ivy diye tanımlanan ilk katı Kaliforniya, Ocean adının verildiği ikinci katı okyanus mutfağı servis ediyor. Üst katı ise Nyx adıyla, bar olarak dizayn edilmiş. Restoranın aşçılığını Amerikalı Baron Meshkin yapıyor. Ivy’de mantar, tavuk, deniz mahsulleri ve domates olmak üzere dört çeşit çorba var. Tavuk çorbaşı kuş gribi salgını nedeniyle şu anda sunulmuyor. Ocean’da ise okyanus mutfağından çorba örnekleri sunuluyor. Buranın spesiyalleri kremalı ıstakoz, balık, sebzeli karışık midye çorbası ve tencerede Belçika usulü deniz çorbası. Tel: (312) 444 0 489.

LALE

İşkembe denince Lale
/images/100/0x0/55eab596f018fbb8f891b4fe


1960’ta Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak’ta faaliyete başlayan, şimdi Tarlabaşı Bulvarı’nda bulunan Lale İşkembe, haftanın yedi günü 24 saat açık. Burada işkembe, damardan ya da şirden tuzlama, kendi suyunda pişmiş kuzu paça ile mercimek ve domates çorbalarını içebilirsiniz. İşkembe çorbasının özelliği, ustaların işkembeyi, restoranda sıcak suyla temizlemeleri. Lale’de işkembe çorbası 5, şirden tuzlamalar 5.50, damar tuzlama 9, mercimek ile domates çorbası ise 3’er YTL. Tel: (212) 252 69 69

GEMİBAŞI

Sadece balık çorbası

Bodrum’da 27 yıldır hizmet veren Gemibaşı Restoran’ın her gün çıkan tek çorbası, balık çorbası. Mezgit, iskorpit, hennoz, turna, lahoz, orfoz, levrek ve adabeyi gibi balıklardan yapılan balık çorbasını, restorana gelen tatmadan gitmiyor. Kasesi 5 YTL. Çorbaya tat vermesi açısından havuç, patates, soğan, maydanoz ve defne yaprağı gibi bitkiler de konuyor. Aşçıbaşı Selahattin Çilli. Fedon, Aykut Oray, Berdan Mardini, Hasan Cemal, Ata Demirer, Fatih Terim gibi müdavimleri var. Mekanın en büyük özelliği sadece balık ürünlerinin bulunması. Tel: (252) 316 12 20.

BANKALAR LOKANTASI

Lezzetin sırrı bakır tencerede

Adana’da hizmet veren Bankalar Lokantası, 12 çeşit çorbası ile Adana’nın en gözde mekanlarından. 30 yıllık aşçısı Ergün Kurt, çorbaların lezzetini bakır tencere kullanmalarına bağlıyor. Tepebağ Mahallesi’nde 1949’da kurulan lokanta, 90 metrekarelik alanda aynı anda 50 kişiye hizmet edebiliyor. Sahibi Murat Karataş’ın dedesi tarafından kurulmuş. Üç kuşaktır müşterilerine en lezzetli yemekleri sunuyor. Mercimek, ezo gelin, domates, işkembe, yoğurtlu, domates, şehriye, tarhana ve sebze çorbalarını tadabilirsiniz. Yemek servisi 11.30-14.30 arasında. Hafta sonları kapalı. Çorbalar 2, sıcak yemekler 4-7, tatlılar ise 2 YTL. Tel: (322) 351 77 29

TUĞRA LOKANTASI

Eşkili çorba burada içilir

Tuğra Restoran, eşkili çorbası ile anılıyor. Kahramanmaraş dağlarında yabani olarak yetişen eşki, meyvesini mercimek büyüklüğünde ve salkım halinde veren bir bitki. Kurutularak saklandıktan sonra, yemek yapılırken ıslatılarak suyu çıkarılıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde aranan bir çorba. Tuğra’nın 40 yıllık aşçısı Nihat Soğancı, "Çorbamız hem lezzetiyle, hem de soğuk kış günlerinde koruyucu etkisiyle ünlü. İçindeki vitaminler saymakla bitmez" diyor. Restoranda ayrıca domates, mercimek, ezo gelin, tarhana, tavuk, kremalı mantar, yoğurtulu ve yayla çorbaları da bulunuyor. Tuğra’da çorba fiyatları 2 YTL. Tel: (344) 235 33 07 - 235 17 17

ZORLU OTEL

Karalahana tavsiye edilir

Trabzon’da dokuz yıldır faaliyet gösteren 5 yıldızlı Zorlu Grand Otel’in mutfağında her gün 10 çeşit çorba pişiriliyor. Mutfağında 20 personelin çalıştığı Zorlu Grand Otel, iki restoran, iki bar, bir patisserie ile 150 kişilik yemek ve 160 yatak kapasitesine sahip. Mutfak Şefi Reşat Bölük, müşterilerinin çorbalara büyük ilgi gösterdiklerini söylüyor. Soğan, pirinçli düğün, tutmaç, karalahana, erişteli balık, prenses, mercimek, domates, minestrone ve borç çorbalarının tadına burada bakabilirsiniz. Jüri üyelerimiz karalahana çorbasını özellikle tavsiye etti. Tel: (462) 326 84 00
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!