Çok kedili yaşam

Güncelleme Tarihi:

Çok kedili yaşam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1999 00:00

Bülent OVACIK
Haberin Devamı

Evdeki kedilerin sayısı arttıkça, mutluluk katsayınızın artacağı garanti değil. İşler güçleşir. Ortaya çıkan uyum sorunu kimi zaman sizi aşabilir.

Birden fazla kediyi evde barındırma fikri, kimilerine çok hoş gelebilir. Ancak, kedi ailesinin birbirinden hoşlanıp, barış içinde yaşayacağı garanti değildir. Üç ya da daha çok kediniz varsa, davranış sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız olasılığı hayli fazla.

Çok sayıda kısırlaştırılmamış erkek kedi besliyorsanız ve eve bir dişi kedi getiriyorsanız işiniz iş.

Kedi sayısı arttıkça kavga ve çevreye çiş püskürtme oranı da katlanarak artar. Kediler, hükümranlık alanlarını belirlemek için çevreye püskürtürler. Bunun düşmanca bir davranış olduğu söylenemez. Sadece, diğerlerine bilgi vermek içindir.

Kediler, pozisyonlarını garanti altına almak, yiyecekleri için rekabet etmek, sahiplerinin ilgisini çekmek, evin içinde rahat edebilmek için tüm kozlarını tükettikten sonra kavgalar patlak verir. Stres, kedinin başedemeyeceği boyutlara ulaşınca, saldırganlık başlar.

Patron kedi, odadaki en yüksek noktaya çıkma hakkına sahiptir. En düşük statülü ise yerde, en düşük seviyeli noktada yatar. Diğerleri ise aralarda bir yerler bulurlar. Kediler için farklı yüksekliklerde oturma ve dinlenme yerleri sağlayın. Hangi kedinin patron olduğunu anlayamadıysanız, yukarıya doğru bakın. Hangi kedinin patron olduğunu anlamanın bir diğer yolu da, ortaya bir yere karton kutu koyup izlemektir. Diğerlerine göre hangisi daha çok kutuya girip çıkıyorsa, patron odur.

Görgü kuralları

Bir köpekle yaşamayı kabul etmek, çevrenizdeki herkesin o köpekle barış içinde yaşayacağı anlamına gelmez. İkili olmanın, ikili yaşamanın vazgeçilmez kuralları vardır. Kural dışı yaşamaya kalkanlar tepki alırlar. Toplum içinde, köpeğinizle birlikte barış içinde yaşamak için bir dizi kurala uyun. Sempati toplayın.

Köpeğinizi tasmasız sokağa çıkartmayın. Çevrenizde insanlar olduğu sürece kesinlikle serbest bırakmayın.

Agresif bir köpekse, mutlaka ağızlık takın.

Çocukların, köpeklerden korkanların, yabancı köpeklerin yakınından geçerken, tasmasını kısa tutun.

Şaka için de olsa, onu korkutmak için başka insanların üzerine saldırmaya teşvik etmeyin. Havlamaya zorlamayın.

Kalabalık yerlere, dükkanlara izin istemeden, köpeğinizle birlikte girmeyin.

Yiyecek satılan yerlere mümkünse köpeğinizi hiç sokmayın.

Köpeğinizin, sokakta kedileri kovalamasına izin vermeyin.

Otomobillerin lastiğine püskürtüp, iz bırakmasını engelleyin.

Onunla birlikte çocuk parklarına girmeyin. Kum havuzunu tuvalet olarak kullanmasına izin vermeyin.

Parklarda, bahçelerde, bitkilere zarar vermesini, çiçek tarhlarında gezinmesini engelleyin.

Yolda tuvalet ihtiyacını gidereceğini düşünüp, yanınızda en azından bir naylon poşet bulundurun.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Amaç köpek

Bazı okurlarım, sahip oldukları cins köpeklerin hoş yanlarını, benim kalemimden Hürriyet Gazetesi'nde okumak istediklerini söylüyorlar. Şunu açıkca ifade etmek isterim ki, benim misyonum, yalnızca bir ırkı övmek değil, tüm köpekleri hayvan dostlarına sevdirmektir. Bu güne kadar birkaç ırkı yazdıysam, diğerlerine haksızlık etmek istediğimden değil, hiç köpek beslememiş olanlara işin kolayını göstermek istememdendir. İşin doğrusunu yazarak, Türk toplumuna köpeği, kediyi, kuşu, balığı ve tüm hayvanları sevdirmektir. Ben de bu misyonu üstlenip, ilk kez evcil hayvan sahibi olmak isteyenlerin işe yanlış başlamamasını, mümkün olduğunca kolay bakılacak hayvanları, onların bakım ve eğitimini basit bir dille anlatmaya çalışıyorum. Bunun yanında, daha önce köpek sahibi olup da, çözemedikleri problemleri nasıl atlatabileceklerini de anlatıyorum.

Ben üniversite mezunu, psikoloji, pedagoji okumuş bir köpek eğitmeniyim. Köpek eğitimindeki başarım, tamamen köpek gibi düşünerek, davranışlarını irdelememde yatar. Köpek davranışlarını inceler, hangi köpek davranışlarının toplumda kabul göreceğini saptar ve onları ödüllendiririm. Bu övülen davranışları tekrarlayarak netleştirir, ardından toplumda kabul görmeyecek davranışlarını ayıklar, onları unutturmaya, hiç kullanmamaya koşullandırırım. Bir de birlikte yaşamanın gerektirdiği ortak davranışları öğretir, onu kolay köpek, iyi köpek yaparım. Bütün bunların sırrı, dediğim gibi basit ve köpek mantığıyla düşünmekten yatar. Ama bu mantıkla her köpeğin eğitilebileceği algılanmamalıdır. Sık sık sözünü ettiğim, köpeklerde öğrenme IQ'su çok önemlidir. Prof. Stanley Coren'in ünlü listesinde, ön sıralarda yer alan köpeklerin eğitilmesi kolay olmasına karşın, 50'nci sıradan aşağıda olanlar zordur. Bu köpekler için çok ama çok sabırlı olmak gerekir.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Cennet Papağanı'nı evde üretebilirsiniz

Sevimli Cennet Papağanları, yavrulama döneminde diğer kuşlara karşı son derece agresif davranabilirler. Bu yüzden üreme dönemlerinde aynı kafeste başka çift bulunmamasında fayda var. Cennet Papağanları'nın yuvaları, 20x20 santimetre taban alanına ve 20 santimetre yüksekliğe sahip olmalıdır. Yuvayı, kapağını açarak içinde olup biteni takip edebileceğiniz şekilde kafese yerleştirin. Cennet Papağanları'nın dişileri, yuvalarını dal kabukları, saman ve kuru otla yapar. Kafes tavanına asacağınız kemirme dalları, kuşun didikleyerek yuvasına taşıyabileceği malzemesini almasını sağlayacaktır. Aynı amaçla dal, ot ve yapraklar da sunabilirsinz. Kuşlar çiftleşmeye hazır olduklarında, 4-5 gün içinde yuvalarını hazırlarlar.

Kuşlar bir süre sonra çiftleşecek, dişi 10 gün içinde, birer gün arayla 4-6 arası yumurta yumurtlayacak ve kuluçkaya yatacaktır. Kuluçka, 22-25 gün sürer. 5-6 günlük yumurtaları ışığa doğru tutuğunuzda içindeki gölgeyi ve çevresindeki damarları gördüğünüzde yumurtaların döllenmiş olduğunu anlarsınız. Yuvaya ancak kuş yuvanın içinde olmadığı zaman bakın. Anne yuvanın içindeyken rahatsız etmeyin. Yavrular, erişkinliğe varana kadar yumurta yemi her gün verilmelidir. Akşamları zayıf bir ışığı açık bırakmanız, yavrularını besleyen kuşlara kolaylık sağlayacaktır.

YUVA

Yavrular ele geldi

Tam yedi tane birbirinden sevimli İngiliz Çoban Köpeği yavrusu, şu sıralar 2 aylık olmaya gün sayıyorlar. Yavrular çoktan ele geldi. Birbirleriyle, alt alta üst üste oynuyorlar. Tabii ayrılık vakti de gelip çattı. Nurten Kavukçu, biri dişi, altısı erkek, yedi yavruya, bundan sonraki yaşamlarını mutlu bir şekilde sürdüreceği yuvalar arıyor.

Nurten Kavukçu: 0532 583 17 50

Yakışıklımıza

Evimizin birtanecik kara gülü NICK’imize güzel bir dişi arıyoruz. Altı yaşındaki Nick’in tüm aşıları veteriner kontrolü altında tamdır. Cinsi Podle, saç rengi siyah. ‘Benim için dış güzellik önemli değil, mühim olan iç güzelliği’ dedi.

Beti Güzel: 0216 386 06 79

Hayvan portreleri

Dünyada, pet ressamlığı ciddi bir iş haline geldi. ABD ve Avrupa'da yayınlanan pet dergileri, evde beslediğiniz kedi ve köpeğin potresini uygun bir fiyata çizmeye talip ressamların ilanlarıyla dolup taşıyor. Laf aramızda pet ressamları, harikalar yaratıyor. İnternet üzerinden dünyaya açıldıysanız, Ressam Bob Ebdon'un hayvan portrelerini sergilediği siteye mutlaka uğrayın. http://www.proweb.co.uk/ÿ7Ebobebdon/main.htm adresindeki sitede, köpeklerden kuşlara, kedilerden atlara kadar pik çok hayvanın muhteşem resimlerini bulacaksanız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!