"Çok fazla ödün verdim"

Güncelleme Tarihi:

Çok fazla ödün verdim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

Sema Öztürk, Türkiye'deki "güçlü kadın"a bakış açısının acilen değişmesi gerektiği görüşünde!

Haberin Devamı

SEMA ÖZTÜRK FOTOĞRAFLARI

Sema Öztürk, Türkiye'deki "güçlü kadın"a bakış açısının acilen değişmesi gerektiği görüşünde! “Kadınların başarılı olması maalesef istenmiyor. Bütün sektörlerde başarılı kadın ekstra bir çaba harcamak zorunda ki karşı cinsin önüne geçebilsin” diyen güzel oyuncu, içini Hello dergisine döktü.

- Sema Hanım, oyunculuk aşkınız nasıl başladı?

Özel bir televizyon kanalında sunuculuk yaparken dizi teklifi aldım. Türkan Derya gibi çok iyi bir yönetmenle bu işe girdim. Hiç eğitim almadan başladığım oyunculuk serüvenine böylelikle başlamış oldum. Kendimi geliştirmek için tiyatro ve dizi filmlere ağırlık verdim. Eğitim almadan uzun süre bir dizinin içinde olmak pratik anlamda iyi, fakat kendini geliştirmen de etken olabilir.

- Oyunculukta eğitim almadığı halde yetenekli bulunan pek çok kişi var. Peki sizce eğitim almadan da oyuncu olunamaz mı?

Tabii ki yetenekli oyuncular var. Fakat bu işin bir de matematik kısmı var. İşin tekniğini bilmeden iyi bir sunum yapamazsınız. Örneğin tıp okumadan doktor olamadığın gibi oyunculuk eğitimi almadan da iyi bir aktrist ya da aktör olamazsın! Tabii ki oyunculukta eğitim bir yerde bitmiyor. Hayatın içinde çeşit çeşit insanlar, farklı kültürler, yaşama bakış açıları değişik olan kişilikler var. Bunları çok iyi gözlemlemek, hayatı takip etmek ve bunları anlayıp yarattığın karakterlerde ortaya koyabilmek gerekiyor.

Haberin Devamı

- Senaryoyu elinize ilk aldığınızda nasıl bir analiz yapıyorsunuz?

Her bir karaktere başlarken, senaryo baştan sona belliyse ve bir haftadan öbür haftaya karakter değişmiyorsa, temel hatlarıyla geçmişini, yapabileceklerini bir bütün olarak analiz ediyorum. Çünkü oyunculukta sürekli kendimden bir şeyler koyarsam fazla bir zenginlik olmaz ve hep ben olmaya başlarım. Şansıma şimdiye kadar kendimi oynayabileceğim bir karakter gelmedi.

Çok fazla ödün verdim
- Peki oynamak istediğiniz özel bir karakter var mı?

Şimdiye kadar hep hırslı, dişiliği ön planda olan ve zeki kadın rolleri canlandırdım. Artık hırslı kadın rolleri oynamak istemiyorum! Türkiye’de kadın rolleri çok kısıtlı ama dünyada bu çok farklı... Orada kadın kahramanlar var ve ben de Türkiye’de bir kadın kahramanı canlandırmak istiyorum.

- Genel olarak nasıl bir kahraman canlandırmayı isterdiniz?

Yurt dışında kadın rolleri ikiye ayrılır; smart girl ve nextstore girl. Türkiye’de akıllı kadın rolleri kötü kadın rolü gibi algılanıyor. Ben smart girl olmayı tercih ederdim. Yani komşu kızı olmak yerine hayatla mücadele eden, istediğini elde etmeye çalışan bir karakteri canlandırmak isterdim. Maalesef Türkiye’de istediğini elde eden kadını yanlış empoze ediyorlar. Bir kadının çalışkan, hayata bağlı ve mücadeleci olması demek, bunu kötülükler yaparak edinmesi anlamına gelmiyor. Elbet bunlar değişecektir. Bizim gibi genç beyinler çıkmaya başladıkça bu izlenimlerin değişeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

- Sema Öztürk’ün bir günü nasıl geçer?

Bizim sabit bir işimiz olmadığı için bazı zamanlar tembel bir gün geçirirken bazen de uykusuz kalabiliyorum. Fakat bir günümü anlatacak olursam: Sabah kalktığımda mutlaka kahvaltı yaparım. Ama herkesin yaptığı gibi geniş kapsamlı bir kahvaltı yapmıyorum. Özellikle yazın bir parça peynir ve ananas ile bütün günümü geçiriyorum. Bunun dışında günlük televizyon, gazete ve dergilere bakıyorum. İşe gitmediğim dönemlerde ailemle vakit geçiriyorum. Gün içerisinde programım varsa onları yapıyorum. Spor yapmayı hiç aksatmıyorum. Şu aralar power plate ile ilgileniyorum.

 Bizim erkeklerden üstün olma gibi bir çabamız yok

- Türkiye’de kadınlara bakış açısını nasıl görüyorsunuz?

Kadınların başarılı olması maalesef ki istenmiyor! Bütün sektörlerde başarılı kadın ekstra bir çaba harcamak zorunda ki karşı cinsin önüne geçebilsin. En basit örneği, trafikte araba kullanırken bir erkekten daha iyi araba sürüyorsan hiçbir zaman önde olmanı istemiyorlar. Aslında kadınların erkeklerden üstün olma gibi bir çabası olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bizim meslekte kadın ve erkek oyuncunun yeri apayrıdır. Sadece senaryoya bağlı olarak genellikle erkek kahramanlar yaratılıyor. Dünyada tabii ki bu daha farklı durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!