Çocuklarda kış ishaline dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda kış ishaline dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 11:03

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, kış mevsiminin rotavirüs hastalığının sık görüldüğü bir dönem olduğunu söyledi.

Kılınç,  rotavirüs hastalığının daha çok kusma, karın ağrısı, yüksek ateş ve ishalle kendini belli ettiğini belirtti.

Bebeklik döneminde en sık ve ciddi ishal nedenlerinden birisi olan rotavirüsün yol açtığı hastalığının, tedavi için hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ilerleyebileceğini ifade eden Kılınç, şöyle konuştu:

“Hastalık virüslü su ya da gıdanın alınmasıyla bulaşır. İyi yıkanmayan eller, bebek bakımı ve alt değiştirme sonrasında ellerin iyi yıkanmaması hastalığın bulaşmasına neden olabilir.

Kış mevsimi rotavirüs hastalığının sık görüldüğü bir dönemdir. Kusma ve ishale yol açan hastalıktan korunmak için yazın olduğu kadar kışın da hijyen kurallarına dikkat edilmeli.”

Kılınç, bağışıklık sisteminde sorun olmayan çocuklarda hastalığı çok daha kolay atlatabileceğini belirtti. Hastalığın tedavisinde özellikle kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvı ve tuzun yeniden alınmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Kılınç, şöyle devam etti:

“Eğer bu şekilde bebeğin ya da çocuğun sıvı kaybetmesinin önüne geçilemiyorsa ya da hastalığın belirtileri devam ediyorsa, hastayı hastaneye yatırarak kaybedilen sıvının damar yoluyla verilmesi sağlanır.

Özellikle çocukları etkileyen bu hastalığın çocukların toplu olarak bulunduğu yerlerde yayılma riski çok fazladır. Bu nedenle çocukların bulundukları her ortamda hijyen kurallarına uymasını sağlamak büyük önem taşıyor.”

Kılınç, ebeveynlerin yaz ishalini olduğu kadar kış ishalini de önemsemesi ve ishali uzun bir süre geçmeyen çocuğu mutlaka doktora götürmesi gerektiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!