Çocuk eğitiminde hatalar

Güncelleme Tarihi:

Çocuk eğitiminde hatalar
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Her anne, çocuğunun iyiliğini ister, ama bazen iyi niyetle yapılan hatalar, çocuklar için zararlı olabiliyor. Gündelik hayatta bilmeden, istemeden yapılan hatalara bir göz atalım:

Antibiyotik kullanımı

Çocuğun nezlesi vardır. Anne, hemen eczaneye gidip bir antibiyotik almak ister. Nezle çocuğun göğsüne iner kulaklarında iltihaplanmalara yol açarsa endişesiyle antibiyotiklerden çare bekler. Ancak soğuk algınlıklarına, öksürük ve kulak enfeksiyonlarına virüsler neden olur . Antibiyotik ilaçlar bu virüslere karşı etkili değildirler. Ayrıca aşırı dozda antibiyotik kullanmak, bu ilaçlara karşı koyan bakterilerin oluşmasına yol açar. Bir diğer deyişle, başka amaçlarla antibiyotik alındığı zaman bu ilaçlar etkilerini gösteremezler.

Alkollü içki tattırmak

Kalabalık aile sofralarına çocuklar neşe katarlar. Her zaman yemeklerini belli bir saatte yiyen çocuklara aile toplantılarına katılmaları için de izin veriliri. Böyle zamanlarda çocuğa bir iki yudum alkollü içki içirmek, örneğin bira tattırmak son derecede sakıncalıdır. Alkollü içkilerin bilinçli bir şekilde tüketilmeleri gerekir. Küçük çocuklara alkollü içki tattırmak, onların ilerde alkol sorunuyla karşılaşmalarına bile neden olabilir.

Çocuğun odasına televizyon

Çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizi kanıtlamak için onun odasına küçük ekranlı bir televizyon alıcısı koymak isteyebilirsiniz. Sakın böyle bir hata yapmayın. Televizyon programlarının hepsini çocuğun serbestçe izlemesine olanak sağlamak yanlıştır. Çocuk televizyonu büyüklerin yanında izlemeli. Çocuğun odasında televizyon olursa, onun sabahtan akşama kadar TV izlemesini engelleyemezsiniz. Bu da son derece sakıncalıdır.

Arkadaş yasağı

Çocuğun arkadaşlarından etkileneceğini düşünerek onun fazla arkadaş edinmesini istemeyebilirsiniz. Oysa çocuğun arkadaşa ihtiyacı vardır. Seçtiği arkadaşlar hakkında bilgi edinmek, onların çocuğu etkilemelerini önlemek varken, arkadaş yasağı koymak hatadır. Çocuğunuzun eve arkadaşlarını davet etmesine izin vermelisiniz. Arkadaşlar, çocuğun topluma girmeye hazırlanmasını sağlarlar. Ayrıca yetişkinler gibi çocukların da dertleşecekleri, zevklerini paylaşmak isteyecekleri kişilere gereksinimleri vardır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!