Çocuk aşılarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuk aşılarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, çocuk sağlığı takibinde anne ve babalara yol gösterici önerilerin yer aldığı broşürlere bir yenisini daha ekledi. Sosyal Pediatri Anabilim Dalı uzmanlarınca hazırlanan broşürlerde, aşıların çocukları ölüm ve sakatlıkla sonuçlanan hastalıklara karşı koruduğu belirtiliyor.

Uzmanlar anne ve babalara ‘‘Çocuğunuzun aşılarını zamanında ve eksiksiz yaptırın. Her doktor muayenesine götürdügünüzde mutlaka aşılarını sorun ve eksik aşılarını tamamlatın’’ uyarısında bulunuyorlar.

Sosyal Pediatri Anabilim Dalı uzmanları anne ve babalara yönelik olarak hazırladığı aşı önerilerini şöyle sıralıyor:

- Bebeğiniz iki aylık olunca, verem aşısı (BCG) ile beraber, karma (difteri, boğmaca, tatonoz, DBT) ve çocuk felci aşılarını yaptırın. Karma ve çocuk felci aşılarını 1-2 ay aralarla iki kez tekrarlatın.

Bebeğiniz dokuzuncu ayını bitirince kızamık aşısını yaptırın. Daha önce yaptırdığınız karma ve çocuk felci aşılarının dördüncü tekrarı bebeğinizin 15-18 aylık olunca yapılır. Bu aşıyla birlikte bebeğinize kızamık, kızamıkcık, kabakulak üçlü aşısı da yapılabilir.

Erişkin yaşta çocuğunuzun siroz veya karaciğer kanseri olmasına yol açabilecek ‘‘hepatit B’’ hastalığından korunması için, bebeğinize doğumdan itibaren bir ay ara ile iki kez ve üçüncü dozu da altı ay sonra olacak şekilde toplam üç kez hepatit B aşısını yaptırın. Bu aşının daha önce aşılanmamış ve hastalığı geçirmeyen tüm çocuk ve erişkimlere yapılması gerekir.

Kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre ve menenjite yol açan bir bakteri olan ‘‘Hemofilus İnfluenza tip B’’ aşısı özellikle beş yaşın altındaki çocuklara önerilen bir aşıdır. Bu aşıya ikinci aydan itibaren başlanırsa karma ve çocuk felci aşılarıyla beraber yapılır.

Doktor kontrolü şart

Grip aşısı belirli risk grupları içinde olan çocuklara önerilmektedir. Bu nedenle aşıyı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Kreş ve anaokuluna giden çocuklarınıza, daha önce yapılmadıysa üç kez hepatit B, kızamık, kızamıkcık, kabakulak ve Hemofilus İnfluenza tip B aşılarının yapılması öneriliyor. Çocuğunuza birden fazla aşı yapılabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!