Ciddi bir meslek surrogate

Güncelleme Tarihi:

Ciddi bir meslek surrogate
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00

Tıp dünyasındaki isimleri, İngilizce’de mübadil anlamına gelen "surrogate". ABD’nin bazı eyaletlerinde, Avustralya, İsrail gibi ülkelerde seks terapisi ekiplerinde görev alıyorlar.

İşleri, Anadolu’daki eğreti gelinler gibi, eğitim ve tedavi amaçlı seks hizmeti vermek. Cinsel işlev bozukluğu yaşayanlarla, özürlülerle cinsel ilişki kuruyorlar. Kadın hastalara, eşcinsellere hizmet veren erkekler de var aralarında. Amerikan Seks Eğitimcileri Terapistleri Derneği’nin de desteklediği surrogate’ler son yıllarda tıp dünyasında daha sık tartışılmaya başlandı.

Surrogate’ler kendilerini asla fahişe olarak görmüyor. Nedeni müşterilerinden doğrudan ücret almamaları. Sundukları hizmetin, bir terapi paketi içinde değerlendirilmesi. Derneklerini kurmuşlar, etik ilkelerini netleştirmişler. Seks terapistleri de onları fahişelerden özenle ayırıyor: "Fahişe, müşterisine en kısa zamanda en fazla hazzı vermeye çalışır, cinsel organlara odaklanmıştır. Surrogate ise müşterisinin gerektiği kadar süre içinde performansını artırmayı amaçlar. Mutlaka cinsel organlara odaklanması gerekmez."

ABD’de kısa adı IPSA olan Uluslararası Profesyonel Surrogate Derneği, bu alanda çalışacak kişileri; hayat tecrübeleri, hoşgörüleri, görünümleri, insan sevgilerine göre seçiyor. Çalışmaya başlamadan önce terapistlerden eğitim alıyorlar. Anatomi, fizyoloji, cinsellik, cinsel yolla geçen hastalıklar, gebelikten korunma, cinsel fonksiyon bozukluklarını öğreniyorlar. Gevşeme yöntemleri, etik ilkeler konusunda eğitiliyorlar. Eğitimde iki seçenek mevcut: 10 günlük yoğun ya da 60 günlük yarım zamanlı eğitim programı.

Çalışmaya başladıktan sonra faaliyetlerini terapistle eşgüdüm içinde yürütüyorlar. Hasta, haftada bir 50 dakika terapistle görüşüyor. Ardından surrogate ile 90 dakika uygulama yapıyor. Gerektiğinde ekip hastanın yaşadığı şehre gidiyor, masrafları hasta karşılıyor. Bu tedavi bir paket program. Yoğunluğuna göre iki ayrı fiyat seçeneği sunuluyor: 1500 ve 9500 dolar.

IPSA’ya göre, faaliyetlerinde ağırlık sözel bilgi aktarımında. Cinsel ilişki işlerinin küçük bir parçası. Bu alanda çalışan 54 kişiyle görüşen Dr. Raymond J. Noonan’ın araştırması IPSA’nın tezini destekliyor. Surrogate’ler hastaya ayırdıkları zamanın büyük bölümünü özgüven desteği, cinsel bilgi vererek, dokunma tekniklerini, vücut farkındalığını öğreterek geçiriyor. Seks en fazla zaman ayrılan teknikler listesinde dördüncü sırada.

Uygulamadan hastalar da terapistler de memnun. Tek şikayet, bazı surrogate’lerin tedavi alanını genişletmeye yeltenmesi. Hastalara sosyal ve iletişim becerisi kazandırdığını iddia edenler, hatta "Biz varken, terapiste gerek yok" diyenler çıkıyor aralarından. Terapistlerin şimşeklerini üzerine çekiyor. Kimi terapistler, surrogate’lerin gelecekte hastaların hayal kırıklığı yaşamasına neden olabileceğini savunuyor. Gerekçesi, hastalara sundukları ideal koşulların hayatta olmaması.

IPSA’NIN SURROGATE ETİK KURALLARI

Terapist denetiminde çalışır Hasta ve terapistle etkili iletişimdedir. Her ikisine karşı da sorumludur Müşteriyle ilişkisi terapi bitince tamamlanır Tecrübesi, eğitimi dışında yöntem kullanmaz. Fikir geliştirirse, bunu terapiste aktarır Hastanın bilgilerini sadece terapistle paylaşır. Şu durumlar istisnadır: a) Topluma, kişilere karşı ciddi tehlike durumunda sadece profesyonel meslektaşlara veya kamu otoritesine bilgi verilebilir. b) Müşteri kimliğini açıklamadan meslektaşlarına danışabilir ya da profesyonel gruplara genel bilgi verilebilir. Hastasına bulaşıcı hastalık, enfeksiyon geçirmez. Sürekli eğitim alır, sorunla karşılaştığında profesyonel yardım ister. Terapistlere ismini, eğitimini, deneyimini, adresini, telefon numarası ve uygulanan yöntemleri bildirmekle yükümlüdür.

Tanımı bile tartışmalı

Geçen ay Avustralya’daki Cinsel Sağlık Birliği Kongresi’nde bu konudaki görüşlerini açıklayan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Z. Sungur’a tartışmaları sorduk: "Terapist ya da danışman değiller. Sorun yaşayanlara cinsel ilişki de içeren yardım sunuyorlar. Aslında hastaya seks dışında sundukları tüm yardımı terapist de veriyor. ’Hedefimiz para kazanmaktan çok, hastalara rehber olmak’ diyorlar. Hastalarla geçirdikleri zamanın yüzde 87’sinin cinsel ilişki dışındaki tekniklere ayrıldığını söyleyip ’elegant seks işçisi değiliz’ fikrini savunuyorlar. Bence işin adını doğru koymak lazım: Sundukları tedavinin asıl etkili bölümü yüzde 87’lik kısmı mı yoksa yüzde 13’lük kısmı mı? Sosyal hayattan izole kişilere de hizmet vermeleri, gelecekte şizofren, kronik depresyonlu, kişilik bozukluğu yaşayanlara da yönelebileceklerini düşündürüyor. Her biri uzmanlık isteyen bu kadar çok alana hitap etmeleri mümkün mü? Ayrıca sundukları ’ideal’ seks hizmetinin bağımlılık yapması ihtimali bulunuyor. Bunun dışında yetersiz kontrol, terapist denetiminden çıkmaları, hatta kendilerini terapist yerine koymaları gibi sorunlar yaşanıyor."

Sosyal ve cinsel yetileri geliştiriyorlar

1970’te Amerikalı doktorlar William Masters and Virginia Johnson, cinsel işlev bozukluğu terapilerinin, eşi veya partneri olan erkek hastalarda daha iyi sonuç verdiğini gözledi. Tavsiye edilen yöntemleri uygulamak gerekiyordu. Bu fikirden yola çıkarak surrogate terapisini geliştirdiler. Bugün ABD’nin Kaliforniya gibi bazı eyaletlerinde surrogate hizmeti yasal. ABD’deki iki dernekten, Uluslararası Profesyonel Surrogate Derneği (IPSA) bu alanda sözü en fazla geçen kurumlardan. Ayrıca, ülkenin doğusunda ESA adlı bir başka dernek bulunuyor. IPSA surrogate’i şöyle tanımlıyor: "Surrogate, hasta ve terapistle birlikte üç kişilik tedavi ekibinin üyesidir. İşlev bozukluğu tedavisinde, temas da içeren egzersizlere, sosyal ve cinsel yeti geliştirici eğitimlere yardımcı olur. Egzersizler vücut farkındalığı, gevşeme, cinsel temas gibi aşamaları içerir. Gerektiğinde yaşamsal sosyal bilgiler verir, kur yapmayı bile öğretir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!