Çiçek seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Çiçek seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2006 00:00

Bu yıl İstanbul’u dev bir lale bahçesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi şimdi parklardaki güzellikleri evlerin camlarına, balkonlarına taşımaya hazırlanıyor. Belediye bundan sonra her yıl İstanbullulara bir soğanlı ve bir de soğansız bitki vererek evlerini yeşillendirmeleri için teşvik edecek. Ayrıca şehrin sokaklarına 200 bin çiçekli, kokulu ağaç dikilecek.

"Kenti kent yapan kültür, sanat ve çiçektir" diyor İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek. Yüksek Ziraat Mühendisi olan Şimşek, bunlar olmazsa üst üste yığılmış milyonların şiddetin ve vandallığın sarmalında birbirine dolanacağına inanıyor. Göreve gelir gelmez, park ve bahçelerdeki "çimenlere başmayınız, çiçekleri koparmayınız" levhalarını kaldırtmış: "Kırda, çayır köylünün yaşaması için bir ihtiyaç. Öyle ya; adam orada koyunları otlatacak, çayırları biçip hayvanları için kışlık yem yapacak. Bu yüzden çayıra basılmaz. Oysa, çimen kent yaşamının ve kültürünün vaz geçilmezi. Kentin gürültüsünden ve hay huyundan gerilen insanlar çimenlere yayılarak negatif elektriklerini toprağa verecekler ki kendilerine gelsinler..."

ŞİLE KÖYLÜSÜ YETİŞTİRİYOR

Çiçeğin ve ağacın da insan ruhunu şekillendirmede önemli olduğunu söylüyor. Zarafetin ve hassasiyetin artmasına katkısı olduğuna inanıyor. İstanbul’un Avrupa coğrafyası içinde farklı bir iklime ve toprak yapısına sahip olduğunu belirtiyor: "Bu çok büyük bir avantaj aslında. Bu kentte Petersburg’da yetişen çiçek de tutuyor, Portekiz’deki de, Fas’taki de. Araştırdık ve gördük ki biz bu şehrin topraklarında 250 çeşit çiçek dikebiliriz. Şu anda kışlık ve yazlık olmak üzere 50’ye yakın türü yerleştirdik. Diğerlerini de getireceğiz. Hasbahçelerdeki türleri de çoğaltıp İstanbul’un kökleriyle buluşmasını da sağlayacağız."

İstanbul’da şu anda yazlık çiçek olarak kadife, cam güzeli, begonya, sardunya, tilki kuyruğu, horoz ibiği, vapur dumanı, yıldız çiçeği, ateş çiçeği gibi 28 çeşit çiçek dikiliyor. Kışları ise bu tür sayısı 10’a iniyor. Şu anda kentin parklarında, meydanlarında, refüjlerinde dikili 5 milyon civarında çiçek var.

Daha önceki yıllarda çiçeklerin büyük bir bölümü ithal ediliyormuş. Ağaç AŞ ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ortak bir proje yaparak harekete geçmiş. Adapazarı, Bursa ve İstanbul Şile’de iki yıl önce pilot uygulamaya geçilmiş. Çiçeklerin Büyükşehir’e ortalama maliyet fiyatı ise 200 Ykr civarında. Çiçeklerin önemli kısmını Yalova, Antalya’daki üreticilerden alıyorlar. Şile’de orman köylüsüne yönelik başlattıkları proje bu yıl ilk çiçeğini açmış. 300 bin çiçek Şile’den alınmış ve çoktan yerlerine dikilmiş. Şimşek, "Rekabet ortamı oluştu ve kalite artışı meydana geldi" diyor.

Çiçekler yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılıyor. Eylülden itibaren, menekşe, kasımpatı, çuha, süs lahanası gibi çiçekler dikilecek. Hazır sahada çalışma yapılırken ekim-kasım gibi de lale soğanlarını dikmeye başlayacaklarmış. Kışlıklar haziran ayına kadar sahada kalıyor. Şimşek, İstanbul’da soğanlı bitkiler kültürünü de geliştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Zambak, lale, nergis ve sümbül gibi. Şu anda Yedikule’de Türkiye’deki tek soğanlı bitkiler parkında dikim yapılmış. Önümüzdeki bahardan itibaren soğanlı çiçekler şenliği başlıyor.

Bugünlerde İstanbul’u kırmızı, pembe renklere bezeyen güller ne peki? "Bu günlerde gördükleriniz Meilland gülleri. 10 yıl kadar önce Fransa’dan ithal edilmişti. Büyükşehir Belediyesi olarak bu güllerin temsilciliğini aldık ve hızla yetiştirmeye başladık. Öyle bir verim aldık ki şaşarsınız. Başka şehirlere de satış yapıyoruz. Adapazarı Pamukova ve Bursa Yenişehir’de üretiliyor. "

200 BİN KOKULU AĞAÇ

Büyükşehir Belediyesi çiçeğin evlere girmesi ve kültürün yayılması için de bir kampanya başlattı. Geçen kış içinde İstanbullulara 1 milyon lale soğanı dağıtıldı. Lale yetiştirenler yarışmalara katıldı, para ödülleri kazandı. İstanbul’daki lale severler açılan yarışmaya 15 bin fotoğraf gönderdi. En güzel laleye sahip olan 100 kişiye 300’er bin YTL’lik ödüller dağıtıldı. Önümüzdeki yıl laleden sonra sardunya kampanyası başlatacaklarmış. Bu kampanya çerçevesinde her yıl bir soğanlı, bir de soğansız çiçek verilecek kentlilere. Daha sonraki sene sümbül sırada. Şimşek, "Hedefimiz bütün evlerin balkonlarının ve cam kenarlarının baharda lale, yazın ise sardunyayla renklenmesi. İstanbul’da yaklaşık 3 milyon konut var. Her yıl bu konutların üçte birine ulaşmayı planlıyoruz. Geçen yıl hedefimize ulaştık. Verdiğimiz çiçek fidanları ve soğanlar kısır değil. Çoğaltılmaya da elverişli. İstanbullulardan bunları çoğaltmalarını bekliyoruz" dedi.

Bu renklendirmenin üçüncü aşaması ise ağaçlarla ilgili: "Bundan sonraki süreçte İstanbul’a ağırlıklı olarak çiçek açan ve koku veren ağaç türlerini dikmeye karar verdik. 200 bin çiçekli ağaç dikiyoruz. Tabii ki çınar ve çam gibi türlerin dikimine de devam ediliyor. 2007’nin baharında bu ağaçların 100 bini çiçeklerini açacak. 2007’nin sonunda ise tüm ağaçlar dikilmiş olacak. O zaman seyreyleyin İstanbul’daki renk cümbüşünü..."

İstanbul’un çiçekleri

Yaz çiçekleri: Mavi Vapur Dumanı, Kuduz otu, Bodur Begonya, Yumrulu Begonya, Mor Yapraklı Kana, Yeşil Yapraklı Kana, Bodur Tilki Kuyruğu, Kolyoz - Yaprak Güzeli, Bodur Yıldız Çiçeği, Çin Karanfili, Dana Gözü, Bodur Medine Çiçeği, Yeni Gine Camgüzeli, Bodur Camgüzeli, Alyapraklı Mavi Lobelya, Yer Halısı, Bahçe Sardunyası, Katmerli Petunya, Yalın Çiçekli Petunya, İpek Çiçeği, Elagöz, Bodur Ateş Çiçeği, İri Kafalı Bodur Kadife, Bodur Karagöz Kadife, Mine Çiçeği, Pervane Çiçeği

Kış çiçekleri: Menekşe, Mini Çiçekli Menekşe, Mini Çiçekli Sıklamen, Çuha Çiçeği, Bodur Kasımpatı, Portakal Nergisi, Şeker Tabağı, Şebboy, Süs Lahanası, Hüsnüyusuf.

Yazlık soğanlı bitkiler: Yıldız Çiçeği, Yumrulu Begonya, Freesia duble, Freesia single, Zantedeskhia rehmo, Zantedeskhia Albamau, Crocosmia red king, Hemerocallis, Euocomis, Eremuzus, Homeria, İncarvillea, Crocosmia.

Kışlık Soğanlı çiçekler: Lale, Sümbül, Nergiz, Taç şahı, Muscari, Anamone (saray lalesi), İris (süsen) ve Şakayık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!