Centilmenliğin kitabını yazdılar

Güncelleme Tarihi:

Centilmenliğin kitabını yazdılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:24

Rahmi Koç, Bill Clinton ve Milan’lı futbolcuların belki de paylaştığı tek ortak zevk: ‘Brooks Brothers.’ Rahmi Koç, tutkunu olduğu markayı Türkiye’ye getirdi. Muhteşem Gatsby filminin kostümlerini yaratan Brooks Brothers’ın CEO’su Claudio Del Vecchio markanın sırlarını anlattı

Haberin Devamı

Takım elbiseyi sıkıcı, kurumsal ve yaşı geçkin imajından çıkarıp genç, havalı, eğlenceli bir ruh haline büründüren bir marka Brooks Brothers. Mad Men, Glee, Gossip Girl gibi pek çok dizi karakterinin kostümlerini onlar hazırlıyor. En son Leonardo DiCaprio’nun başrolünü oynadığı ‘The Great Gatsby’ (Muhteşem Gatsby) için Akademi ödüllü kostüm ve prodüksiyon stilisti Cathrine Martin’le çalıştılar. Film için 600 takım elbise toplam 1700 parça ürün tasarladılar. Filmden sonra mağazalarda satışa sundukları Gatsby koleksiyonu iki hafta içinde tükendi. AC Milan takımının oyuncuları, Fred Astaire, Clark Gable, Ashton Kutcher, George Clooney gibi Hollywood’un ünlü aktörlerinin yanı sıra Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Bill Clinton, Barack Obama gibi politikacılar da Brooks Brothers giyiyor.

Haberin Devamı

GENÇLİĞİ DİZİYLE TAVLADIK

Markanın CEO’su Claudio Del Vecchio 1818’de kurulan markayı bundan 12 yıl önce satın aldı. O günler de ticari açıdan durumlar çok iyi değildi: “Tüketici olarak beğendiğim bir markaydı. Ama 11 Eylül’den sonra bir düşüşe geçmişti. Uzun süredir genç tüketiciyi kazanmak için yatırım yapılmamıştı, maliyet yüzünden kalite düşüyordu. Satın almak için iyi bir fırsattı.”

Claudio Del Vecchio markayı satın aldığında Amerika’da 160, Japonya’da ise 500 mağazaları vardı. Şu anda 300’ü Amerika’da olmak üzere dünya genelinde 600 mağazaları var. Başarısının en önemli sırrı markanın geçmişine sahip çıkmak: “İlk işim arşivlere inmek oldu. Birçok geleneksel müşteriden ne yapmam ve ne yapmamam gerektiğine dair mektup aldım. Hepsi kalitedeki düşüşten yakınıyordu. Hemen yükselttim. Brooks Brothers Amerikan erkeklerinin ilk takım elbise markasıydı. Babadan oğula geçen bir miras gibiydi. Biz de tekrar bu değerleri yükselttik. Dizilere ve filmlere sponsor olarak yeni ve genç nesli tekrar tavladık. ”
Centilmen stilinin tekrar moda olması da Brooks Brothers’ın pazarlama kampanyasının bir parçası: “Amerika büyürken parası olan çok insan vardı ama hiçbiri centilmen değildi. ‘Nasıl centilmen olunur, bir centilmen gibi nasıl eğlenilir?’ gibi sayısız kitap bastık, mağazalarımızda sattık. Eğitime temelden başlamak için okullarla anlaştık. Amerika’daki tüm kolejlerin kıyafetleri Brooks Brothers’dır. Orduya da çok fazla üniforma yapıyoruz. Aynı şekildi kadınlara da leydi olmayı öğrettik.”

Haberin Devamı

Claudio Del Vecchio ve Rahmi Koç üç yıl önce tanışmışlar. Rahmi Koç, Brooks Brothers’ın VIP kartına sahip olan sayılı müşterilerinden biri… John Hopkins’teki üniversite yıllarından beri Brooks giyiyor. Vecchio işbirliklerini şöyle anlatıyor: “Biz de Türkiye’ye gelmek istiyorduk, o da yıllardır giyindiği marka ülkesinde mağaza açsın istiyordu. Onun gibi harika bir ortağımız var, bu muhteşem bir şey. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!