Cenevre’nin EN’leri

Güncelleme Tarihi:

Cenevre’nin EN’leri
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2007 00:00

Avrupa’nın en önemli otomobil fuarlarından biri olan Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, geçtiğimiz hafta 77’inci kez kapılarını açtı. 30’u aşkın ülkeden gelen 244 firmanın 76 bin 617 metrekarelik alana yayıldığı Cenevre fuarında bu yıl 50’nin üzerinde yeni modelin dünya tanıtımı gerçekleşirken, toplamda 140’a yakın yeni model sergileniyor.

18 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek fuarı 800 bine yakın ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Otoyaşam’ın da takip ettiği fuarın ’En’lerini sizin için çıkardık.

EN Temizler

Yepyeni modellerin ve birbirinden ilginç özelliklere sahip konsept otomobillerin boy gösterdiği fuarda bu yıl ’Çevreci Otomobiller’ teması işleniyor. Bu nedenle fuarın logosu bile çevreci temayla hazırlanmış. Fuarın ana temasını oluşturan ’Çevreci Otomobiller’ gelecekte daha temiz otomobillerin yollara çıkacağını müjdeliyor. Fuarda yenilebilir yakıtlarla çalışan araçlardan, elektrikli otomobillere, hibrid (elektrik ve benzinli motor) konseptlerden, havaya daha az CO gazı salan dizel motor teknolojilerine kadar bir çok çevreci model yer alıyor.
/images/100/0x0/55eb0400f018fbb8f8a57ae6


Toyota

Hibrid otomobillerin sadece konsept olarak kalmayacağını dünyaya gösteren Toyota ise seri üretim Prius’un yanı sıra; FT-HS isimli geleceğin hafif ve çevreci spor otomobil konsepti ile hafif ve çevreci malzemelerin kullanıldığı ’Hybrid X’ konseptini tanıttı.

Honda

Japon üretici Honda, yakıt hücresiyle çalışan FCX konsepti, seri üretim olarak Türkiye’de bile satışa çıkan Civic Sedan Hibrid ve geleceğin az yakan spor otomobil konsepti olarak nitelenen Small Hybrid Sports Concept ile çevreci bir marka yaratmak istediği mesajını verdi.

Elektrikli bücürler

Elektrikli mikro otomobiller ise, yine kendilerini tüketicilere sevdirmek için ellerinden geleni yaptılar. Bu modeller arasında Bollore R1e, E’Mobile Zebra, Subaru R1e dikkat çekti.

Etanolle güçleniyor Tabii bir de fuarda ’etanol’le çalışan otomobiller vardı. Şeker kamışı ve mısır gibi yenilebilir yakıtların belirli oranlarda benzinle karıştırıldığı yakıtları kullanan araçlara, artık tamamen etanolla çalışanlar eklendi. Saab Biopower bunlardan biriydi

EN Türkler

Toyota Auris

Toyota’nın sadece Adapazarı fabrikasında üretilecek olan Auris modelinin üç kapılı versiyonunun Cenevre’de dışı tamamen gümüşle kaplanmış bir şov otomobil eşliğinde dünyaya ilk kez tanıtıldı.

Renault Clio konsept

Türkiye’de üretilen Renault Clio’nun gelecekte üretilecek olan ’Bursalı SW’ hakkında ipucu veren Grand Tour
/images/100/0x0/55eb0400f018fbb8f8a57ae8
konsepti tek kapılı olarak geliştirilmiş. Altın rengi boyası ve cam tavanı ile seri üretimden uzaklaştırılmaya çalışılsa da Bursalı Clio SW’nin tasarımı gözlerden kaçmadı.

EN Yabancılar

Küllerinden doğan Rus

Bundan neredeyse 100 yıl önce Rus çarlarına otomobil üreterek işe başlayan, ancak daha sonraları tarihin tozlu sayfalarına gömülen Russo-Baltic, bir grup işadamı tarafından yeniden hayata döndürüldü. Su damlasını andıran otomobil, karbon fiberden yapılmış ve kalbinde Mercedes imzalı çift turbolu 555 beygirlik bir motor barındırıyor. Arka koltukları yatak haline de gelebilen ve saatte 314 km/s hıza çıkabilen araçtan 10-15 adet üretilmesi planlanıyor.

Çin dalgası Cenevre’yi vurdu

Avrupa pazarına girmeyi başaran ilk Çinli olan Brilliance, bu yıl içinde satışa sunacağı moellerini sergiledi. 2007 yılında 15 bin, 2010 yılında da 75 bin araç satmayı hedeleen Brilliance’nin fuarda sergilediği BS4 ve BS6 isimli modellerin her ikisi de ItalDesign tarafından şekillendirilmiş.

TATA

Hindistan’ın en büyük otomobil üreticisi konumundaki Tata da Cenevre Otomobil Fuarı’nda konsept sergileyen markalar arasında yer aldı. Elegante ismini verdiği konsept otomobilini görücüye çıkaran Tata, yeni yüzü hakkında ipuçları verdi.

LADA Diğer bir Rus üretici Lada da yeni konseptini fuarla birlikte günışığına çıkardı. C Concept ismini verdiği yeni modelle birlikte yeniden ortaya çıkan Lada, bu model ile birlikte ilerisi için Avrupa pazarını da gözüne kestirdiğini belli ediyor.

EN çabuk gelecekler

Audi A5 Audi’nin yeni nesil modeli A5, fuarda ziyaretçilerin ve basın mensuplarının en beğendiği otomobillerin başını çekti. Üretimine ve sipariş alımına başlanan Audi A5, Haziran ayından itibaren Türkiye’de satılmaya başlanacak. İlk etapta ikisi turbo dizel olmak üzere üç motor seçeneğiyle pazarlara sunulacak olan Audi A5’in şimdilik tek benzinli motor seçeneğini 3.2 litrelik FSI motor oluşturacak.

Ford Mondeo Ford Avrupa’nın yeni amiral gemisi olan Mondeo’nun hem sedan hem de station wagon versiyonlarının seri üretime hazır halleri Cenevre’de dünyaya tanıtıldı. Tamamen yeniden geliştirilen Ford Mondeo haziran ayından itibaren Türkiye’de satılmaya başlayacak. Mondeo’nun 1.6 litre hacminde ve 125 beygir gücünde benzinli bir başlangıç modeli bulunuyor.

Skoda Fabia Çek üretici Skoda’yı uzun süre başarılı bir şekilde temsil eden Fabia, yepyeni tasarımı ile ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı.

Fiat Bravo Fiat’ın düşük maliyetle yeniden yarattığı Bravo, başarılı tasarımı ve güvenlik özellikleri ile dikkat çekiyor. İtalyan üreticiyi C segmentinde temsil etmeye hazırlanan Bravo, 2007’nin ikinci yarısından sonra Türkiye’de satışa sunulacak.

EN yeni hızlılar

Maserati GT

İtalyan spor otomobil üreticisi Maserati, güçlü tasarımıyla dikkat çeken yeni coupe modeli GranTurismo ile fuardaki yerini aldı. Spoyler formlu bagaj kapağına sahip otomobilin, üç kollu Maserati mızrağını andıran jantları da dikkat çekici bir detayı oluşturuyor. Tasarımında Pininfarina’nın imzasını taşıyan otomobilde 4.2 litrelik hacminde ve 405 beygir gücünde bir V8 motor bulunuyor.

Lamborghini Gallardo Superleggera Standart bir Gallardo’dan 100 kg. daha hafif ve 10 beygir daha güçlü olan Superleggera, yarış için tasarlanmış bir model. 5.0 litrelik V10 motorunun en son ve en gelişmiş versiyonunu taşıyan araç 8000 devirde 530 beygir güç üretiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlıyor.

GelmeyENler

Fuarda tanıtımı yapılan ve kısa süre sonra yola çıkacak olmalarına rağmen Türkiye’ye gelmeyecek bazı önemli modeller de bulunuyor. Bunlardan birisi yeni Renault Twingo, diğerleri ise PSA grubu ve Mitsubishi ortaklığında geliştirilen Peugeot 4007, Citroen C-Crosser ve Mitsubishi Outlander .
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!