Camel’in ayakkabılarını o tasarlıyor

Güncelleme Tarihi:

Camel’in ayakkabılarını o tasarlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2007 00:00

Haydar Özdemir, liseyi bitirdikten sonra İtalyanca öğrenmek üzere Mondavio’ya gitti. 8,5 ayda İtalyanca’yı halletti ve çocukluğundan beri yapmak istediği işin eğitimini almaya karar verdi. Bu kez İtalya’da ayakkabının kalbi olarak bilinen bölgeye, Civitanova Marche’ye dümeni kırdı. Ayakkabı üzerine tasarım eğitimi aldı. Yıl 1997’ydi ve o dönem okuldaki tek Türk’tü. Okuldan çıkar önemli ayakkabı fabrikalarında staj yapardı. Saya, üretim, modelhane gibi birçok bölümde çalıştı.

Okul bitince çalışma izni olmadığı için İtalya’da kalamadı. Prosedürleri yerine getirip geri dönmeye karar verdi. Arkadaşlarıyla vedalaştı, toparlanmak için evin kapısından girdiğinde Ayakkabıcılar Derneği’nden bir mektupla karşılaştı: "Okulunuzu 96 gibi yüksek bir notla bitirdiğiniz için ve bizim sizin gibi başarılı insanlara ihtiyacımız olduğu için ülkenize dönmenize gerek yoktur." Ertesi gün 5 yıllık çalışma iznini almıştı. Dönemin önemli tasarım ofislerinden "Studio Morelli"de çalışmaya başladı. Laura Biocotti, Chicco, Naturino gibi tanınan İtalyan markalarına tasarım yaptı. Şirketin trend takipçisi oldu. Elinde fotoğraf makinesi o ülkeden bu ülkeye gidiyor bir sonraki yıl nelerin trend olacağını koklamaya çalışıyordu. Aynı dönemde kendi markası ModoNovo’nun da tohumlarını attı. Hem ofiste hem günlük hayatta giyilebilecek ayakkabılar tasarladı. Türkiye için de bir şeyler yapmak istiyordu. 2005 yılından sonra Türkiye’ye daha sık gider gelir oldu. Bu geliş gidişlerin birinde Camel Active’in Türkiye lisansörü ve üreticisi olan Promar’la anlaşma imzaladı. Camel Active markası için tasarım yapmaya başladı. 1,5 yıl İtalya’dan çalıştı. Nihayet geçen yıl Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Şimdi dünya genelinde satılan Camel Active ayakkabılarının yüzde seksenini o tasarlıyor. Türkiye’de satılan Camel Active ayakkabıları ise tamamen onun eseri. Haydar Özdemir kendi markasının üzerine sünger çekmiş değil. Onun için de tasarım yapıyor ve üretiyor. ModoNovo şu anda Dema, Boyner, YKM, Ayakkabı Dünyası ve Flo mağazalarında satılıyor.

12 SAAT AYAKTA KALACAK AYAKKABILAR

Camel bir Alman markası. Ama Türkler daha çok İtalyan ayakkabılardan hoşlanıyor. Almanlarda rahatlık birinci sıradadır. İtalyanlar gustosu olan ayakkabılardan hoşlanır, Türkler de öyle. Bir de ben gün içinde en az 12 saat ayakta kalacak ayakkabılar tasarlıyorum. Avrupalı tasarımcılar bunu 8 saat olarak hesaplar. Bu sebeple daha dayanıklı ve nefes alabilen malzemeler kullanıyorum.

BU KIŞ İÇİN NE YAPTI

Küresel ısınmayı göz önünde tutarak bir koleksiyon hazırladık. Kürklü, kalın kumaşlı, astarlı botlar ve ayakkabılar yapmadık. Hatta neredeyse hiç bot yapmadık. Sadece iki üç model var.

Bu kış deri ve tekstil kombinasyonlu modeller çok moda. Deri ve süeti de bir arada kullandık. Eskitilmiş deriler ve eskitilmiş tabanlar da çok in.

Bu sezon Camel Active’in çanta lisansörü de olduk. 15 tane çanta da tasarladım. Çantaların ayakkabılarla uyumlu olması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yaz kemer ve cüzdan da uyumlu olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!