C vitamini

Güncelleme Tarihi:

C vitamini
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

C vitamininin her derde deva olduğunu biliyoruz, ama bu mucizenin her geçen gün yeni bir marifeti ortaya çıkıyor. Bu vitaminin insan hayatının bir numaralı koruyucusu olduğu anlaşılmış durumda. Amerika'da yapılan araştırmalar, C vitamininin vücudun direncini artırıp insanı kanser, körlük ve romatizmadan koruduğunu, kemikleri kuvvetlendirdiğini ortaya çıkardı.

Alman Bunte Dergisi'nde yer alan habere göre, elimizin altındaki birçok besin kaynağında bulunan C vitaminini yeterince almıyoruz. Bu durumda da kaybeden sağlığımız oluyor.

Dergideki habere göre aldığımız besinlerin enerjiye dönüşümü sırasında hücrelerimizde serbest radikaller oluşuyor. Bu zararlı özler, genleri ve hücre duvarlarını tahrip ediyor. Çevreyi kirleten çeşitli gazlar, sigara dumanı ve zararlı ışınlar da bu etkiyi artırıyor. İşte bu aşamada C vitamininin devreye girmesi gerekiyor. Serbest radikallerin zarar vermesini önleyen C vitamini, hücre duvarlarını kurtarıyor.

İnsan yorgunluk hissettiği zaman, bu durum kesinlikle C vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor ve hemen vücuda takviye yapmak gerekiyor. Çünkü C vitamini olmadığı takdirde yeterince enerji üretemiyoruz; daha doğrusu aldığımız yağları enerjiye dönüştüremiyoruz.

Gençlik iksiri:

C vitamini ayrıca gençlik iksiri etkisi de gösteriyor. Deri, kemik, kıkırdak ve dişleri koruyan kollajen adlı özün oluşumunu sağlayan C vitamini, organların genç kalmasına yardımcı oluyor. Serbest radikaller göze de zarar veriyor. Bol bol C vitamini alındığı takdirde, gözler de korunuyor.

Kemik erimesi:

C vitamini kadınlarda Kemik erimesini önlüyor. Üç yıl boyunca günde 500 miligram C vitamini (6-7 kiviye eşit bir miktar) alan kadınların kemikleri, daha az vitamin alan kadınlara göre daha sağlam oluyor.

Kalp krizi:

Kalp ve kan dolaşımı hastalıklarından korunmak için de bol miktarda C vitamini içeren gıda tüketmek gerekiyor. Son istatistiklere göre, yüksek miktarda C vitamini alan erkekler arasında kalp krizinden ölme riski yüzde 42 oranında, kadınlar arasında ise yüzde 25 oranında azalıyor.

Tiryakinin dostu:

Son araştırmalara göre sigara içenlerin günlük C vitamini alımını iki kata çıkarmaları; yaklaşık 400 miligram vitamin almaları gerekiyor. Çünkü tek bir sigara vücuttan 5 miligram vitamin çekiyor.

Nelerde daha çok

Kiraz: 1600 mg

Kuşburnu: 1000 mg

İğde: 450 mg

Maydanoz: 160 mg

Yeşil biber: 139 mg

Brokkoli: 110 mg

Lahana: 110 mg

Kivi: 80 mg

Karnabahar: 80 mg

Limon: 53 mg

(Her 100 gramda bulunan C vitamini miktarı)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!