Burun estetiği yaptırırken nefesten olmayın

Güncelleme Tarihi:

Burun estetiği yaptırırken nefesten olmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2005 01:34

Burun estetiği operasyonlarında karşılaşılan en büyük sorunlar arasında, kalıcı burun tıkanıklıkları yer alıyor. Bu nedenle burun estetiğini yapan cerrahın burun tıkanıklıklarına yol açmama konusunda son derece dikkatli olması gerekiyor.

l Estetik ameliyatlar neden burun tıkanıklığıyla sonuçlanabilir?

Burun tipini güzelleştirmek için yapılan müdahalelerle burun girişi açısı daralabilir. Nefes almanın en önemli noktası olan bu bölgede oluşacak sorunlar burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir.

Sorunların artmasında başlıca neden burun girişindeki açıların tıp müdahaleleri sonucu daralmasıdır. Bir kulak burun boğaz hekiminin en sık karşılaştığı sorunlardan biri burun tıkanıklığı şikayeti.

Burun tıkanıklıkları ayrıca yapısal bozukluklar nedeniyle de oluşur. Yapısal bozukluklar, doğumsal ya da kaza gibi sebeplerle sonradan kazanılmış olabilir.

l Burun estetiği ne zaman gerekebilir?

Estetik ameliyatlarda burun sırtındaki yapılar önemli. Çünkü burnun görünümünü daha çok bunlar etkiler. Şekil bozukluğu bazen burun içindeki herhangi bir ameliyatın komplikasyonu olarak meydana gelebilir. Bu durumda da estetik ameliyat gereklidir.

l Estetik kaygıyla burun tıkanıklığı göz ardı edilebilir mi?

Burun sırtındaki eğrilikler düzgün bir kemer şeklinde veya sağa veya sola eğrilik şeklinde de olabilir. Bu tarz kemerli eğrilikler çoğunlukla beraberinde buruniçi bölme eğriliğini de (deviasyon) içerir. Burun estetiği olmak isteyen hastaların büyük bir çoğunluğunda burun içi bölme eğriliği de vardır. Estetik cerrahlar ameliyat sonrası burun düşmesinden çekindikleri için genellikle burun bölme eğriliği seviyesine kadar inmezler. Teknik olarak yanlış olmasa da eğer hastanın deviasyona bağlı burun tıkanıklığı şikayeti varsa, bu devam edebilir.

l Burun estetiğinde klasik ameliyat tekniğinin başarı şansı nedir?

Burun estetiği ameliyatlarında eğer hastada deviasyona bağlı burun tıkanıklığı şikayeti yoksa, klasik ameliyat teknikleri ile başarılı sonuçlar alınır. Ancak beraberinde burun bölme eğriliği varsa ve burun tipine de müdahale yapılacaksa, hastanın burundan nefes almasını da sağlayacak şekilde septum ve tip desteğini yaparak tekniği uygulamak gerekir.

l Burun estetiğinde hasta açısından dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Burun estetiği operasyonunda en önemli konulardan biri ameliyat sonrasında hastanın tatmini. Ameliyat öncesi hastanın beklentileri iyice öğrenilmeli, ameliyat hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Çünkü hastanın hayalindeki burnu oluşturmak hiç de kolay değil. Ayrıca, ameliyat öncesinde hastayı hiçbir zaman ‘senin burnun böyle olacak’ şeklinde bir beklentiye sokmamak gerekir. Bunun yanı sıra hastanın, yapılacak işlemin bir ameliyat olduğunun farkında olması gerekir.

mersan@hurriyet.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!