Burak Kut 7 yıl sonra Komple döndü

Güncelleme Tarihi:

Burak Kut 7 yıl sonra Komple döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2007 00:00

1990’larda yaşanan pop müzik patlamasının önemli figürlerinden biriydi Burak Kut. İlk albümü Benimle Oynama çıktığında henüz 21 yaşındaydı. Albümü çok sattı, iki yılda 200’ü aşkın konser verdi. O kadar ünlendi ki, sokağa çıkamayacak hale geldi. Her daim güneş gözlüğü ve şapkayla dolaştığı, ciplerden inmediği zamanlardı onlar. Güzel Sanatlar Lisesi mezunu olan ve klasik müzik eğitimi alan şarkıcının kariyeri aynı ün ve güçle devam etmedi.

İkinci albümde şaşırttı, 3. albümde tökezledi. Kilo almaya başladı, apar topar askere gitti. Askerden geldikten sonra bir albüm daha yayınladı. Ama eski günlerine bir türlü dönemedi. 7 yıl süren bir suskunluğa gömüldü. Öyle zor anlar yaşadı ki, evine haciz bile geldi. Şimdi 5. albümü Komple ile yaşadığı kötü şeyleri geride bırakmış, olgunlaşmış, eski fiziğine yeniden kavuşmuş, ilk günkü gibi heyecanla müzikte şansını yeniden deniyor.

Özel televizyonların hayatımıza girmesiyle pop kültürün çok daha hızlı yayıldığı ve tüketildiği bir dönemde, aldığı klasik müzik eğitimini bir kenara bırakıp pop müziği neden seçtiğini şöyle anlatıyor Burak Kut: "Klasik müziğe yaratıcı olarak katılamıyordunuz. Klasik müzik kariyerinizin en zirve noktası, var olan bestelenmiş müzikleri, dünya çapında ünlü müzisyenler seviyesinde, ya da kendi en iyi seviyenizde yorumlamaktır. Oysa bunlar bana yetmeyecekti, ben müziğin içinde daha aktif, daha üretken bir rol almak istedim. Şarkılar yazıyordum, bunları paylaşmak istedim. Bu yüzden de tercihimi popüler müzikten yana kullandım."

O zamanlar yaptığı müziği, daha çok bir eğlence ve keşif olarak görüyor. 21 yaşında genç bir müzisyen için, Türkiye’ye yeni gelmeye başlayan, ilk kez gördüğü müzikal aletleri denemek, sesiyle oynayarak neler yapabileceğini fark etmek gerçekten eğlenceliydi.

İlk albümün başarısının gazıyla, hemen bir yıl sonra ikinci albümü "Nereden Geldim Nerelere Gideceğim"i yayınladı. Albümün çıkış şarkısı Yaşandı Bitti’yle bir anda herkesi şaşkına çevirdi. Temiz yüzlü, kolay akılda kalan şarkılar söyleyen popçu çocuk imajına hiç uymuyordu. Bu kez çığlık çığlığa ve isyankar bir şekilde hayranlarının karşısındaydı. "Sezen Aksu, oğlum ne yapmışsın sen, beş sene sonrasının albümünü yapmışsın, dedi. İnsanlar o şarkıyı benim söylediğime bile inanmadı. İlk albümde şarkıların yapısının basitliği nedeniyle sesimin gücünü gösterememiştim" diyor.

APAR TOPAR ASKERE GİTTİ

Her ne kadar ilk başta biraz tuhaf karşılansa da, Yaşandı Bitti’yle Burak Kut, pop müzikte iddiasını sürdürdü. İki yıl sonra 3. albümü Küçük Prens’i, kendi kurduğu müzik şirketinden yayınladı. Aradan geçen iki yıl Burak Kut’a fazla kilolar olarak geri dönmüştü. Albümün çıkışından kısa bir süre sonra da apar topar askere gitti. Bu nedenle albüme yeteri kadar promosyon yapılamadı. Albümün tutmayışı, alınan fazla kilolar ve araya giren askerlik, Burak Kut’un kariyerinde gerileme döneminin de başlangıcı oldu.

Askerden sonra, 2000’de yayınladığı kendi adını taşıyan 4. albümü de şarkıcıyı ilk albümde yakaladığı şaşaalı günlere geri götüremedi. Müziğe mecburen uzun bir ara vermek zorunda kaldı. Evine ve malvarlığına haciz gelmesiyle zor ve sıkıntılı günler yaşadı. "İnsan varlığa ve yokluğa çok kolay alışıyor. Önce hayatımı ve yaşantımı küçülterek işe
/images/100/0x0/55ea32aef018fbb8f870de80
başladım. Dışarıdan bakıldığında insanların yaşadıklarımı dramatize etmesi hoşuma gitmiyor. Ben bunları yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Her şeyin bir nedeni ve bedeli var. Kendime uzaktan bakabildim. Egolarımdan sıyrıldım." diyor. O dönemde yaşadığı sıkıntılar, 7 yıl aradan sonra çıkardığı Komple albümüne yansımış.

Burak Kut’un sanki yeniden başlıyormuş gibi hissettiği yeni albümü Komple, pazartesi günü müzik marketlerde olacak. Çıkış şarkısı da albümle aynı adı taşıyor. İki yıl önce DMC ile anlaştıktan sonra albüm çalışmalarına hız verdiğini söyleyen Kut, "Aslında ben bu albümden önce, 10 şarkıdan oluşan başka bir albüm hazırlamıştım. O şarkıları kullanmaktan son anda vazgeçtim. Çünkü bu kadar uzun ara verdiğim için çok şeyin değiştiğini fark ettim. Yaptığım şeyin eskidiğini düşündüm. İnternette çeşitli forumlarda insanların benden hep yenilikçi şeyler beklediklerini de okuyunca bu üzerimdeki sorumluluğu arttırdı. Bu çağı, değişen müzik anlayışlarını göz önünde bulundurup yeni ve başka şarkılar yaptım" diyor. Albüm ve şarkılarla ilgili Sezen Aksu’dan fikir almayı da ihmal etmemiş.

MİRKELAM VE ŞAHRAZAT’TAN YARDIM ALDI

Prodüktörü Yaşar Gaga. Çıkış şarkısına yazdığı sözler dışında Sezen Aksu, daha önce Aşkın Nur Yengi’nin söylediği Olmaz isimli şarkısıyla da yer alıyor. Bazı şarkıların sözlerinin yazımında Burak Kut’a Şehrazat yardım etmiş. 14 şarkıdan oluşan albümde Burak Kut, kendi yazdığı "Düşman Olma Pişman Olma" şarkısını Ajda Pekkan ile birlikte söylüyor. Yakın arkadaşı Fergan Mirkelam’la da ortak bir beste yapan şarkıcı, Kıvanç K, Erdem Kınay, Emre Irmak, Volga Tamöz, İskender Paydaş, Mustafa Ceceli gibi ünlü aranjörlerle çalıştı. Komple, 21 Mayıs pazartesi DMC etiketiyle müzik marketlerde olacak.

ÇIKIŞ ŞARKISI KOMPLE TİKY’İZ

Burak Kut’un albümle aynı adı taşıyan çıkış şarkısı Komple, daha önce Daddy Yankee tarafından söylenen, özellikle Güney Amerika ülkelerinde hit olmuş Rompe adlı şarkının Türkçe uyarlaması. Şarkıyı Burak Kut’a öneren ve Türkçeleştiren Sezen Aksu olmuş. Müziği R.Ayala, S.Lopez, E.Avila, U.Mota, A.Monserrate’ye ait olan şarkının izni için 6 ay beklenmiş. Türkçe sözlerinde genel olarak marka bağımlılığını eleştiren Aksu, "O da özeniyor ama çözemiyor/ Ayranı yok içmeye pastadan söz ediyor/ E haksız da değil ama/ Sahip olmak istiyor marka imtiyazına/ Komple komple komple bitiğiz/ Komple komple komple kritiğiz/ Komple komple tikiyiz" diyor. Marka bağımlılığı ve tiki olmakla ilgili Burak Kut ise şöyle düşünüyor: "İnsanları sadece dış görünüşleriyle değerlendirmemek lazım. Ben her şeyin farkında, zeki, birçok farklı şeyi görüp içlerinden kendini en iyi anlatan şeyleri seçen yeni bir kuşak geldiğini düşünüyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!