Bu yıl çekçek ve postacı modeli gözde

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl çekçek ve postacı modeli gözde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

Okula giden çocuğu olanların alışveriş listesinin ilk sırasında çantalar var. Çünkü üniformada yaratamadıkları çeşitliliği okul çantasıyla sağlıyorlar. Küçük çocuklar sayısı gittikçe artan çizgi karakterleri kapışırken, büyükler daha sade ve tek renge yöneliyor. Sırt çantalarının yanı sıra bu yıl çekçek ve postacı modelleri çok ilgi görüyor.

Tek tip üniformalar okula giden çocukların ve gençlerin modayı izlemelerini güçleştiriyor ama onlar kendilerini ifade etmenin bir yolunu buluyorlar. Bu eksikliği gidermek için en büyük kozları aksesuvarlar; özellikle de okul çantaları. Büyük bir çeşitlilik içeren okul çantaları her yıl kendi modasını yaratıyor.

KIZ-ERKEK AYRIMI ARTIK RENKTE DEĞİL

Okul çantası modasına çocukların hayran olduğu süper kahramanlar, çizgi karakterler ve ünlüler damgalarını vuruyor. İlköğretim dönemindeki çocuklar televizyonda izledikleri ve hayran oldukları çizgi karakterlerin lisanslı ürünlerini seçiyor. Bu karakterler çocukların kimliklerini renkli bir şekilde tanımlamalarına yardım ediyor.

Kızlarla erkeklerin çanta tercihleri eskiden daha çok renklerde ayrılırdı; malum kızlar pembe ve kırmızı gibi canlı renklere düşkünken, erkekler başta mavi, lacivert ve gri olmak üzere daha ağırbaşlı tonlara meylediyordu. Oysa artık iki cins arasındaki ayrım öncelikle tercih ettikleri karakterlere göre belirginleşiyor.

Kızlar Hannah Montana, Winx ve Barbie gibi karakterlerin yer aldığı çantalara ilgi gösteriyor, erkekler Spiderman ve Superman gibi süper kahramanlara düşkün. Elbette her iki cinsin de ilgi gösterdiği Sponge Bob gibi karakterler de mevcut.

Öğrencilerin çocukluktan çıkıp gençliğe adım attığı dönemlerde pek çok şey gibi beğenileri de değişiyor. Artık rengarenk televizyon karakterlerinden çok, sade ve düz modellere yöneliyorlar. Bu tarz çantalarda marka da ayırıcı bir özellik. Eastpak, Jansport, Nike ve Puma gençlerin modellerini en çok kullandığı markalar arasında.

12 YTL’YE DE VAR 150 YTL’YE DE

Okul çantası alışverişi yapılırken sadece çantanın modeli, renkleri ve üzerinde yer alan karakterler göz önünde bulundurulmuyor. Taşınma şekilleri de çanta seçiminde önemli bir rol oynuyor. "Bir okul çantası kaç şekilde taşınır?" diye merak edenlere sırt çantaları, postacı modelleri ve çekçek çantaların bulunduğunu söyleyelim. Genellikle çapraz asılan postacı modelleri özellikle tek renkli olanları, gençler arasında çok popüler.

Pek çok mağaza ve alışveriş merkezindeki çanta modelleri ve markaları büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Fiyat aralıkları da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Mesela Boyner’de fiyatlar 12-100 YTL arasındayken, Office 1 Superstore’daki çantaların fiyatı 15 YTL’den başlayıp 150 YTL’ye kadar uzanıyor. Lisanslı ürünler ve bilindik markalar tercih edildiğinde fiyatlar yükseliyor.

Nezih Kırtasiye’de kız çocuklarının bayıldığı Hello Kitty, Winx, Barbie, Dora gibi lisanslı ürünler, Toyzz Shop ve Toyiki mağazalarında erkeklerin hayran olduğu Spiderman, Superman ve Actionman gibi karakterlerin bulunduğu çantalar çok satılıyor. Fiyatların 19 YTL’den başladığı Toyiki’de ABD’de çok popüler olan Hannah Montana ve High School Musical filmlerinin karakterlerinin çantaları da bulunuyor. Ayrıca Toyiki’den şu sıralar okul çantası alanlara 67 parçalık bir boyama seti hediye ediliyor.

SAĞLIKLI ÇANTA SEÇME REHBERİ

Skolyoz olmamak için ya çekçek ya sırt çantası

Amerikan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Şefi Dr. Önder Çerezci ağır okul çantalarının çocukların sağlığı üzerindeki etkisini şöyle anlatıyor:

Çantalarda ağırlık eşit dağıtılmadığında veya aşırı olduğunda kemik gelişimini olumsuz yönde etkiliyor, bel ve sırt ağrılarına yol açıyor. Hatta daha ileri durumlarda skolyoz (omurga eğriliği) bile yaratabiliyor.

Çantaların boşken hafif olması ve doluyken çocuğun vücut ağırlığının yüzde 15’ini geçmemesi gerekiyor.

Çapraz kullanılan postacı modeli çok moda olsa da, onların yerine sırt çantaları ve çekçek çantaların kullanılması gerekiyor.

Çanta hazırlarken çocuğun taşımak zorunda olduğu ağırlığın minimuma indirilmesi için çaba gösterilmeli.

Okul binalarının mimari tasarımları da öğrencilerin taşıdığı çantaların ağırlığı dikkate alınarak yapılmalı. Mesela binada asansör var mı? Koridorların uzunluğu ne kadar? Sınıflara ulaşmak için ne kadar mesafe kat ediliyor?

Okulda her öğrencinin kendine ait bir kilitli dolabı olmalı. Zira kullanılan kitapların ağırlık ve sayılarının artmasıyla birlikte taşınacak yükün miktarı da artıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!