Bu yemeklerin içinde 80 çeşit ot var

Güncelleme Tarihi:

Bu yemeklerin içinde 80 çeşit ot var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2006 00:00

Asıl mesleği olan grafikerliği bırakarak mutfağa giren Mikail Erdoğan, 40’ından sonra aşçılık yapmaya başladı. İstanbul Şişli’de Şifalı Mutfak adında bir restoran açtı. Yemeklerine 80’e yakın bitki çeşidinden uygun olanları katarak, değişik tatlar elde etti. Yeni tatlar müşteriler tarafından da çok beğenildi. Mikail Erdoğan Şifalı Mutfak’ın şifalı bitkilerini, Anadolu’nun dört bir yanından ve Kafkasya’dan getiriyor.

Mutfağında pişirdiği yemeklere kanı temizleyen radika, vücuttaki iltihabı kurutan ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendiren ısırgan otu ve labada, cinsel gücü artıran roka gibi 80 çeşit bitkiyi, özel formüllerle katan Mikail Erdoğan, bitkili ev yemekleri ile Şişli’de Şifalı Mutfak adında bir restoran açtı.

Çeşitli gazete ve reklam ajanslarında grafiker olarak çalıştıktan sonra, kendisini mutfak kültürüne adayan Mikail Erdoğan, restoranın açılış öyküsünü söyle anlatıyor:

"Evde yemek yapmayı severim. Dört yıldır da bekar yaşıyorum. Dünyada doğal beslenmeye doğru bir eğilim var. Ben de bu akımdan yararlanarak yaptığım yemeklere tat ve sağlık vermesi amacı ile çeşitli otları koyuyordum. Daha sonra arkadaşlarımdan gelen tavsiyeler üzerine mesleği terk edip, restoran açtım. Mutfağa girip, tat veren otları da ilave ederek yemekler yapmaya başladım. Yaptığım yemekleri uzmanlarıma test ettirip, onların fikirlerini aldım. Kararları doğrultusunda, yemeklere şifalı bitkilerden belirli oranlarda katmaya başladım. Omletten dönere, şifalı çorbadan şifalı kurufasulyeye kadar çok sayıda yemek çeşidim var."
/images/100/0x0/55ea33bbf018fbb8f8711877

Mikail Erdoğan, restoranına gelen müşterilere yemekleri ve hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğini anlatan bir mönü veriyor. Ancak hangi yemeğe ne oranda ot eklendiğini sır gibi saklıyor. Tariflerde Kafkas ve Azeri kültürünün etkileri var. Tüm yemekler tuzsuz pişiriliyor. Günde 28 çeşit yemek yapılıyor ve içlerinde 80’e yakın bitki çeşidi kullanılıyor. Otlar, Anadolu dağlarında yaşayan dağ köylüleri tarafından gönderiliyor. Azerbaycan ve Kafkasya’dan gelen bitkiler de var.

FİYATLAR MAKUL

Sadece öğle yemekleri servisi olan Şifalı Mutfak’ta fiyatlar şöyle: Çorbalar 2, omletler ve kurufasulye 3, salatalar 3.50, taze fasulye 4, tavuk şinitzel, döner kebap, çoban kavurma, tepsi köfte, Adana ve Urfa kebap, tavuk kanat, zeytinyağlı ev yemeklerinin porsiyonları ise 4.50 YTL. Sandal ve orman kebaplarını 5 YTL’ye yiyebilirsiniz.

HANGİ BİTKİ NEYE YARIYOR?

Restoranda kullanılan bazı bitkiler ve faydaları:

Acıbakla: Tohumları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.

Ahlat: Taneleri ishali keser. Filizi ezilip yaraya sürülür.

Baldıran: Ağrı keser, spazm giderir. Siyatik, tetanos, epilepsi hastalarında kullanılır.

Ciğerotu: Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İdrar söktürür.

Ebegümeci: Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz ve bademcik iltihabını giderir. Burun kanamasını durdurur.

Ergeç sakalı: İdrar söktürür, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Böbrek, mesane ve idrar yollarındaki iltihapları giderir. Kanı temizler.

Gözlükotu: Göz nezlesi ve göz iltihaplarında kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarına faydalıdır.

Isırganotu: Romatizma ve siyatikte kullanılır. Saç dökülmesine karşı tatbik edilir. Regl kanamalarını düzenler, balgam söktürür.

Kahkaha çiçeği: Kabızlığı giderir, hazmı kolaylaştırır.

Taflan: Öksürük dindiricidir. Şeker hastalığına karşı kullanılır. Taş düşürücü olarak da kullanılır.

Sinameki: Antresan içerir. İyi bir müshil ilacıdır.

Şebboy: Kalp üzerinde etkilidir, idrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!