Bu kütüphanede konuşmamak yasak

Güncelleme Tarihi:

Bu kütüphanede konuşmamak yasak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2012 00:27

Yaşayan Kütüphane fikri, ilk önce Danimarkalılar’dan çıktı.

Haberin Devamı

Ülkenin gençlik STK’sı ‘Şiddeti Durdur-Foreningen Stop Volden’ tarafından akıl edilip 2000 yılında yapılan Roskilde Festivali’nde gerçekleştirilmişti.
O günden sonra 2003’ten beri her yıl Avrupa Konseyi’nin Budapeşte Avrupa Gençlik Merkezi tarafından Sziget Festivali’nde düzenleniyor. Türkiye’deyse ilk kez 2007 yılında Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından Barışarock Festivali’nde gerçekleştirildi.
Dünyanın en gürültülü kütüphanesi bu. İçerde sessiz kalmak yasak!Çünkü kimse kitap okumuyor, her şeyi birbiriyle konuşarak öğreniyor.
Nasıl mı?

SORULARINIZ CEVAPLANIYOR

Öncelikle yaşayan kütüphanenin tanımını yapmak lazım.
Etnik, kültürel, mesleki, cinsel kimlikleri ya da sağlık durumları gibi nedenler sonucu önyargılara maruz kalabilen veya toplum tarafından dışlanan insanlara karşı olan önyargıları azaltmak, bir diyalog ortamı yaratmak ve toplumun barış içerisinde yaşamasına katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor.
Aslında her şey gerçek bir kütüphane gibi işliyor. Sadece yazılı kitaplar yerine konuşan kitaplar var, yani insanlar.
Etkinlikte ilk önce kayıt standına uğrayıp okumak istediğiniz kitabı belirtiyorsunuz. Sonra görevli sizi o kitaba götürüyor. Ve karşınızda okunmak için bekleyen bir kitap değil, konuyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi anlatacak biri, sizi bekliyor oluyor.

Haberin Devamı

Peki, nedir bu konular...

Ne yazık ki toplumun bir kesiminin zihninde ‘yabancı’ veya ‘öteki’ olarak konumlandırılmış bir insan, örneğin eski bir seks işçisi ya da bir transseksüel... Yahudi, Ermeni, Kürt, Alevi, başörtüsü takan, avukat, şizofren, feminist, gay, eski uyuşturucu bağımlısı, psikolog, ressam, ‘HIV +’, lezbiyen... gibi.
Onlarla ilgili her şeyi, planlanmış kitaplardan okumak yerine, direkt kendi ağızlarından gerçek hikâyelerle, samimi bir sohbet ortamında dinliyorsunuz.
En keyifli tarafı da, sahip olduğunuz yarım saat boyunca kitaba istediğiniz kadar soru sorabilmeniz. Ama tabii ki kitabın, istediği sorulara cevap vermeme hakkı da var.

TOG, şimdiye kadar pek çok Yaşayan Kütüphane etkinliği gerçekleştirdi. En yeni etkinliği yarın ve pazartesi günü !f İstanbul kapsamında 13.00-17.00 saatleri arasında Beyoğlu Ghetto’da gerçekleştirilecek.
(212) 251 75 01.

UNUTULANLAR

Haberin Devamı

12 yıl yaşadığı Asya’nın ardından yakın zamanda İstanbul’a yerleşen Fransız fotoğrafçı Matthieu Paley, Geo ve National Geographic gibi dergiler için çalışıyor. Sanatçı, coğrafi konumu nedeniyle ‘Dünyanın çatısı’ olarak adlandırılan bir bölgede yaklaşık 10 yıl süren sıradışı deneyim ve tanıklığını 22 Şubat’tan itibaren Fransız Kültür Merkezi’nde ‘Dünyanın çatısında unutulanlar’ adlı bir fotoğraf sergiyle herkesle paylaşacak. (212) 393 81 11.


BU KONSER MEME KANSERİ İÇİN

Rock’n Roll grubu Derinlik Sarhoşluğu meme hastalıklarıyla ilgili faaliyet gösteren Europa Donna Türkiye’nin ‘Bir Nota Bir Hayat’ konserleri kapsamında Bistro Hayal Kahvesi’nde sahne alacak. Tüm gelirin bağışlanacağı etkinlikte grup, Bilmece albümünden şarkılarını seslendirecek. Konser 22.30’da başlıyor. Biletler biletix’te.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR BAYILACAK

Damda üç kedi var: Piti, Pati ve Pus. Hepsi sırt üstü uzanmış gökyüzüne bakarak hayaller kuruyor. Peki ama neyin? Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıka ‘Üç Kedi Bir Dilek’, kapakta da görebileceğiniz gibi hayranlık uyandıran resimleriyle çocuklarınızın ilgisini çekeceğinden eminim.
Fiyatı 12 lira.

BARTLETT’İN ESERİ İLK KEZ

Yeni dönem ünlü İngiliz yazar Mike Bartlett’ın yazdığı ‘Sözleşme’ ilk kez GİMP tarafından sahneleniyor. Yönetmenliğini Şehir Tiyatroları sanatçısı Aziz Sarvan’ın yaptığı oyun, imzalanan iş sözleşmelerinin özel hayatımıza yansımaları üzerinden sistemin vahşetine gönderme yapıyor. Derya Şahan ve Pınar Fidan ikilisinin sahneleyeceği oyun bu akşam ve 25-28 Şubat’ta Galata Perform’da. Biletler 20 lira. (212) 243 99 91.

Haberin Devamı

MOR VE ÖTESİ’NDEN AKUSTİK YORUM

Alternatif rock grubu Mor ve Ötesi, öze bir akustik konser için 24 Şubat’ta İş Sanat. Üstelik onlara Şebnem Ferah, Aylin Aslım ve Esin İris eşlik edecek. Biletler 35-40 lira. (212) 316 10 83.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!