Bu dağı ejderhadan alacağız

Güncelleme Tarihi:

Bu dağı ejderhadan alacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2012 00:00

Dokuz yıl sonra tekrar Orta Dünya’dayız. ‘Hobbit: Beklenmedik Yolculuk’ Tolkien’in kısa romanından destan yaratmanın ilk adımı

Haberin Devamı

J.R.R. Tolkien’in 1937’de yazdığı ‘Hobbit’ 287 sayfalık bir çocuk romanıydı. Gandalf’ın Bilbo Baggins’e dediği gibi ‘‘Dünya kitaplarda ya da haritalarda değil, orada, dışarıdaydı!’’ Hayat bin türlü macerayla keşfedilecek şahane şeylerle doluydu. İyiler her zaman kazanacak, kötüler cezasını bulacak, Orta Dünya tüm mucizeleriyle dönmeye devam edecekti. Peter Jackson’ın ‘yüzük öncesine’ ziyaretiyse bu kadar naif olmadı. 1359 sayfalık romandan dokuz saatlik bir destan yaratmaya girişen Jackson, bu kez 287 sayfalık küçük hikâyeden de epik beklentiler içinde.

FİLMDEN KARELER

Üçlemenin ilk filmi Gandalf’ın genç ve heyecanlı hobbit Bilbo Baggins’in kapısında 13 cüceyle belirip “Bu dağı ejderhadan alacağız” demesiyle başlıyor.

Orta Dünya’nın rakamları

Haberin Devamı

Çekimlerden önceki hazırlık aşaması: 3 yıl
Film başına ayrılan bütçe: 250-315 milyon dolar
Film için yapılan çizim sayısı (ortalama): 5000
Dijital kameralar: 48
Setler: 115
Lokasyonlar: 30
Lokasyon bulmak için kullanılan helikopter sayısı: 5
Cüce sayısı (dublörler ve yedeklerle birlikte): 39
Elijah Wood’un (Frodo) Yüzük serisinden beri aldığı yaş: 11
Plastik makyaj malzemeleri (burun, sakal, eller, vs...): 5000
Makyaj için kullanılan yapıştırıcı: 20 litre

Ortak eleştiriler
Dünyanın önde gelen film eleştirmenleri beş konuda birleşiyor:


1- 48 fps ve 3D çekilen film detaylarda (özellikle Shire çekimlerinde) yoruyor. Kostümlerin, setin plastikliği göze batıyor. Gandalf’ın burun kıllarına, lensine kadar görmek ilgiyi dağıtıyor.
2- Hikâye şişmiş. Hobbit gibi çok az olaylı, mütevazı bir öyküyü destansı bir maceraya dönüştürmek zorlama görünüyor. Daha ilk filmden sahnelerin gereksiz uzatıldığı hissediliyor.
3- Orijinal öyküde sadece bir dipnot olan karakterler filmde neredeyse başrolde (ork Azog ve büyücü Radagast gibi)
4- 13 cücenin birbirlerinden ayrıştırılmaları imkânsız. Karakter kurgusu o kadar zayıf ki Pamuk Prenses’in cüceleri onların yanında zengin ve derin duruyor.
5-  Martin Freeman, Bilbo Baggins rolünde çok iyi.

Daha duygusal, daha gerçekçi bir Gollum

/images/100/0x0/55eadad2f018fbb8f89aff07

Hakan Gence

Haberin Devamı

Hafızalara ‘Kıymetlimissss’ lafıyla kazınan Gollum karakterini canlandırmak için dört yıl çalışan Andy Serkis,  bu kez filmin ikinci birim yönetmenliğini de  yapıyor


‘Gollum’u özlemiş misiniz?
- Gollum hiçbir zaman gitmedi, hep ortadaydı. İnsanlar sürekli Gollum gibi ses çıkarmamı, telefonlarına mesaj bırakmamı istiyorlardı. Her tarafta Gollum taklitleri yapıldı. Çekimin ilk günü Gollum karakterini oynamaya başladığımda çok değişik geldi. Sanki  ben de o taklitlerden birini yapıyordum. Kendimi 12 sene önce canlandırdığım Gollum gibi hissedemedim. Uzun bir sürenin ardından onun karakterine bürünüp çeşitli yeni yönlerini keşfetmek farklı bir his.

Haberin Devamı

Hobbit’te Yüzüklerin Efendisi’nden farklı olarak nasıl bir Gollum göreceğiz?
-  Genç, masum sadece oyun oynamak isteyen Bilbo’nun karşısında sadece onu yemek isteyen Gollum var. Bu bölümü kitaptaki halinden daha da genişlettik. Gollum/Sméagol şizofrenisi üzerinde durabildiğimiz kadar durduk. Tabii yüzüğü kaybetme gibi çok önemli anlar duygusal açıdan en yoğun sahnelerdi.

Yüzüklerin Efendisi’yle karşılaştırınca bu filmin farkları neler?
- Ayrı bir dünya ya da bölüm değil. Aynı dünyanın yaratılmasına özen gösterildi. Ama ‘Yüzüklerin Efendisi’ gibi düz bir çizgide ilerlemiyor. Cüceler ve diğer ırkların arasındaki düşmanlığı ve hepsinin birbiriyle ilişkisi ‘Yüzüklerin Efendisi’nin kurgusuna uyarak anlatılıyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda filmin ikinci birim yönetmenisiniz. Nasıl oldu?
-  Daha önce kısa filmler, video oyunları ve tiyatro oyunları yönetmiştim.Peter da yönetmenlik yapmak istediğimi biliyordu. Tam kurduğum “The Imaginarium” şirketle uzun soluklu bir film çekmeyi planlarken  Peter’den gelen teklifin zamanlaması mükemmel oldu. Beş oyuncuyla 35 gün sürecek film çekmeyi planlarken bir anda kendimi tüm zamanların en büyük filmlerinden birinde ikinci yönetmen olarak buldum! Bu ehliyet sınavını geçer geçmez size Ferrari hediye edilmesine benziyor.

Gollum kimdir?

Asıl adı Smegol olan bir hobbit. Kuzeni Deagol balık tutarken yüzüğü buldu. Kuzenini öldürüp yüzüğü ele geçirdi. Yüzüğün gücü yaşamını uzattıysa da onu tanınmaz biri yaptı. Konuşurken çıkardığı çirkin sesler yüzünden Gollum adını aldı. Işıktan korkan bu yaratık pis cinayetler işleyerek  yaşadı. Derisi tüysüz, bedeni zayıf ve kemikliydi. Beş yüz yıl boyunca mağaralarda gizlenerek yaşadı. Sarkis, bu karaktere üzerinde işaretleyiciler olan ve bu sayede kameraların her hareketini algıladığı bir CGI giysisiyle hayat verdi.

Haberin Devamı

Hobbit aynı Yüzüklerin Efendisi gibi bir iyi/kötü savaşı. İzlemeden önce takım oyuncularını iyi tanıyın.

İYİLER

/images/100/0x0/55eadad2f018fbb8f89aff09

Bilbo Baggins (Martin Freeman)
Neşeli, iştahlı, maceraperest. Öksüz Frodo’yu evlat edinen şefkatli amca. Cücelerin derdine yollara düşmüş bir cesur küçük adam. Bilbo Baggins yüzüğün karanlığından bile etkilenmeyen tek karakter.
Gandalf (Ian McKellen)
Yüzüklerin Efendisi’nden önce de kahraman, yüce, iyiliğin yılmaz savunucusu, büyük bilge büyücüydü. Yıllar öncesinde de Gandalf kötülere karşı ‘hak arama’ mücadelesinin kaptanı.
Thorin Oakenshield
(Richard Armitage)
Kitapta kibirli, karikatürize bir karakter olan cüce Thorin filmde Viggo Mortensen’in Aragorn’unun yerini alan kahraman krala dönüşüyor. Kayıp krallığı kötü ejderha Smaug’dan kurtarmak için Gandalf, Bilbo ve 12 cüce yoldaşıyla savaş boyalarını sürüyor.
Elrond (Hugo Weaving)
Rivendell’in efendisi, güzel Arwen’in babası yarı elf Elrond Tolkien dünyasındaki tüm elfler gibi iyilerin tarafında. Gandalf, Bilbo ve cüceleri kraliçe Galadriel ile ülkesinde ağırlıyor.
Galadriel (Cate Blanchett)
Her ne kadar kitapta fazla yer kaplamasa da elf kraliçesi Galadriel Yalnız Dağ macerasında önemli rol oynuyor. Gandalf’la flörtöz diyaloglar da işin sürprizi.
Radagast (Sylvester McCoy)
Kuşların kelebeklerin efendisi boz büyücü. İleride istemeden Saruman’a yardım edecek olsa da şimdilik kötülüğün karşısında, Gandalf’ın yanında.

KÖTÜLER
Smaug
Cüceler krallığı Erebor’u tüm hazinesiyle ele geçiren korkunç ejderha daha sonra Esgaroth’lu Bard’ın elinden ölümü tadıyor.
Saruman
(Christopher Lee)
Yüzüklerin Efendisi’nden 60 yıl öncesi. Büyücü Saruman yine sinsi planlar peşinde. Galadriel-Elrond-Gandalf’i desteklese de hainliğini anlamak 60 yıl alacak.
Azog (Manu Bennett)
Ork lideri cüce kralı Thror’u işkenceyle öldürerek tüm cücelerin nefretini kazanıyor.
Büyük Goblin
(Barry Humphries)
Sisli Dağlar’ın altındaki Goblin’lerin lideri. Gandalf tarafından öldürülmesi Goblinlerin intikam peşinde Yalnız Dağ’a yürümesine sebep oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!