Bu beraberlikte özveri şart

Güncelleme Tarihi:

Bu beraberlikte özveri şart
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Mimesis Solistleri’’ kariyerlerini dünyanın çeşitli platformlarında kanıtlamış altı müzisyenden oluşuyor. Türkiye'de de uluslararası düzeyde konserler veren grup, aynı zamanda az tanınan ve çalınan eserleri seslendirmeyi amaçlıyor.

Topluluğun repertuarı Barok'tan, çağdaş müziğe, ikiliden, oda orkestrasına uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor. ‘‘Ülkemizde oda müziği geleneğinden söz etmek biraz güç. Biz bu türe olan ilgiyi arttırmak için önemli bir görev üstleniyoruz. Oda müziğine ilgiyi canlı tutarak gelenek oluşturmak esas amacımız. Bunun yanı sıra dünyada ün yapmış Türk ve yabancı sanatçılarla ortak projeler üretmek istiyoruz. Türk bestecilerini yeni yaratılar için özendirerek, bunların ses ve görüntü kayıtlarını gerçekleştirip dünyaya tanıtmak bir başka hedefimiz’’ diyen Çağlayan Ünal, aynı zamanda bu grubun oluşmasında katkıda bulunan bir müzisyen.

Hepsinin kariyer tablosu başarılarla dolu. Yurtdışında resital ve konser vermedik köşe bırakmamışlar. Özel statüde öğrenciler olmuşlar. Statülerine uygun başarılı müzisyenlerden eğitim alarak basamakları tırmanmışlar.

Hepsi ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller almış. Yurtdışında büyük orkestralarda çalmış, ünleri sınırları taşan müzisyenlerle çalışmış. Hepsi konservatuvar eğitimleri sırasında tanışmış ve gün gelmiş hepsinin yolları ayrılmış. Adana, İstanbul, İzmir, Ankara dörtleminde yine de özveriyi elden bırakmadan, Mimesis Solistleri olarak bir araya gelmeyi ihmal etmemişler. Özel günlerinden, saatlerinden çalmışlar zamanı, ama birlikte çalışmaktan hiç vazgeçmemişler. Bunca eğitim aldıkları, bunca özel solistlik diplomaları ile yaptıkları kariyerlerini, şimdi hepsi öğrendiklerini aktaran öğretim üyeleri olarak dışarıya taşıyorlar. Viyolonsel sanatçısı olan Çağlayan Ünal, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sanatçı öğretim elemanı olarak görev yapıyor. Viyola sanatçısı olan Çetin Aydar, l992'den bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi’nde viyola ve oda müziği dersleri veriyor. Keman sanatçısı Tayfun Bozok, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği yapıyor. Piyano sanatçısı Can Çoker, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sanatçı öğretim elemanı olarak görev yapıyor. Kontrbas sanatçısı Tahir Sümer, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sanatçı öğretim üyesi. Keman sanatçısı Nur Aydar İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapıyor.

‘‘Hepimiz Oda Beşli'si olarak çalışmalar yapıyorduk. Grup fikri hep bir arada çalmayı sevdiğimiz için oluştu. Bir grup kuralım dedik. Bu arada Nur Aydar da bize katıldı. Ancak çok özverili olmamız gerekiyor. Hepimiz farklı şehirlerde yaşıyoruz. Bu nedenle konser tarihleri belirlendiği zaman, çok yoğun bir çalışma başlıyor. Hafta sonlarını birlikte geçiriyoruz’’ diyor Çetin Aydar.

Repertuarlarını sürekli genişletmek, bazı az tanınmış, az çalınmış eserleri sunabilmek arayışı hepsine ayrı bir motivasyon getiriyor.

‘‘En büyük sorun sponsor arayışı oluyor. Birkaç şehirde çalmak değil, Türkiye çapında konser düzenlemek istiyoruz. Hatta dünyanın her yerinde çalmayı başarmak çok daha güzel olur. Ülkemizde yeni gelişmekte olan iş-sanat dünyası birlikteliğine sağlıklı, düzeyli, etkin ve işlevsel projeler üretmek gerektiğini düşünüyoruz. Bunları uygulamanın ülkemiz sanatına yeni değerler kazandıracağına da inanıyoruz’’ diyen Tayfun Bozok, Mimesis Solistleri'nin sanat dünyasında yeni ve uzun soluklu bir hareketi temsil ederek bunu sürdürmek için çalışacağını söylüyor.

Mimesis Solistleri l8 Mart Çarşamba günü Adana'da konser verecek. Bu konserleri yurtdışı çalışmaları izleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!